Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Spiegel: Αξιοπερίεργη αδιαφορία για φοροδιαφυγή στην Ελλάδα


Αρκετές ελληνικές κυβερνήσεις δεν έδειχναν κανένα ενδιαφέρον για τη δίωξη Eλλήνων φοροφυγάδων στην Ελβετία και σχετικές προτάσεις των ελβετικών αρχών έμειναν ουσιαστικά χωρίς απάντηση, γράφει το περιοδικό Der Spiegel.

«Η στάση αυτή μας δημιούργησε την εντύπωση ότι στην Αθήνα δεν ενδιαφέρεται κανείς σοβαρά για αυτή την υπόθεση», δηλώνουν ελβετικές πηγές στην έντυπη έκδοση του γερμανικού περιοδικού.

Ήδη το 2012, με την αλλαγή της διμερούς σύμβασης για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης, οι Ελβετοί είχαν εκφράσει την πρόθεση να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Από τότε έχουν υποβληθεί από την Ελλάδα μόλις 15 αιτήσεις συνδρομής για ελέγχους.

Το άρθρο αναφέρει ότι μόνο στη λίστα Λαγκάρντ αναφέρονται 2.059 ονόματα Ελλήνων που είχαν καταθέσεις σε ένα και μοναδικό υποκατάστημα: σε αυτό της τράπεζας HSBC στη Γενεύη.

Την άνοιξη του 2014 η Βέρνη είχε προτείνει στην κυβέρνηση Σαμαρά διαπραγματεύσεις για την επιβολή «φόρου στην πηγή» στα εισοδήματα από ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία κατά το πρότυπο της επιβολής αντίστοιχου φόρου σε αυστριακούς και βρετανούς καταθέτες. Η μόνη αντίδραση από την Αθήνα ήταν ένα αίτημα για μια προκαταβολή «μη ρεαλιστικού» ύψους, σύμφωνα με ελβετικές πηγές.

Αιτία για την «αξιοπερίεργη αδιαφορία» της Αθήνας η ελβετική πλευρά υπέθεσε ότι ήταν «ανικανότητα, αλλά και απουσία πολιτικής βούλησης».

Σύμφωνα με το περιοδικό, η Ελβετία εξακολουθεί να είναι διατεθειμένη να παράσχει βοήθεια στην Αθήνα για «πραγματοποιήσιμες λύσεις». Σε αυτές μάλλον δεν εντάσσεται πλέον ο φόρος στην πηγή. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης προκρίνει τώρα την φορολόγηση 15% όσων περιουσιακών στοιχείων δηλωθούν εκ των υστέρων, με αντάλλαγμα τη μη δίωξη των καταθετών.

Από την πλευρά τους οι ελβετικές τράπεζες θα συμβάλλουν ασκώντας πιέσεις στους πελάτες τους να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία απειλώντας στη χειρότερη περίπτωση ακόμα και με κλείσιμο λογαριασμών.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας υπολογίζει τις ελληνικές καταθέσεις στα 6,6 δισ. ελβετικά φράγκα. Επιπλέον, θα πρέπει να συνυπολογιστούν τουλάχιστον 6 δισ. σε ομόλογα. Το 2010 η ελβετική χρηματιστηριακή εταιρεία Helvea υπολόγιζε ότι οι ελληνικές καταθέσεις σε «μαύρο χρήμα σε ελβετικές τράπεζες ανέρχονταν σε 24 δισ. ελβετικά φράγκα.


Πηγή: Naftemporiki



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου