Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Έξι στο εδώλιο για το "Καρούζος - Gate"


Να καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων έξι άτομα μεταξύ των οποίων ο Γιάννης Καρούζος και η πρώην σύζυγος του, Ρεβέκκα Σκαφτούρα για την υπόθεση του «Καρούζος-Gate» ζητά με πρόταση του προς το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας ο εισαγγελέας, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος.
Επιπλέον, ο εισαγγελικός λειτουργός ζητά να καθίσουν στο εδώλιο οι εκπρόσωποι της εταιρίας ΦΑΝΤΟΜ, Χρήστος Ρεκούμης, Αθανάσιος και Ιωάννης Παναγιωτόπουλος καθώς και ο εφοπλιστής, Βίκτωρ Ρέστης ο οποίος κατά τον εισαγγελέα είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης της εταιρίας.

Η εν λόγων εταιρία φέρεται να είχε προβεί στην αγορά δύο ακινήτων του Ομίλου Καρούζου αντί του εικονικού τιμήματος των 5.000.000 ευρώ, ενώ, την ίδια στιγμή, το πραγματικός τους τίμημα φέρεται να άγγιζε τα 20.000.000 ευρώ.

Κατά περίπτωση τα αδικήματα για τα οποία ζητάει ο εισαγγελέας κ. Παναγιωτόπουλος την παραπομπή των έξι κατηγορουμένων σε δίκη είναι αυτά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, της φοροδιαφυγής, της ηθικής αυτουργίας στη φοροδιαφυγή και της έκδοσης εικονικών τιμολογίων.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει στην πρόταση του ο εισαγγελικός λειτουργός το πρώην ζευγάρι, Γιάννης Καρούζος και Ρεβέκκα Σκαφτούρα, πρέπει να καθίσουν στο εδώλιο διότι χρησιμοποίησαν το τραπεζικό σύστημα για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος το οποίο προερχόταν κυρίως από φοροδιαφυγή. Χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας επισημαίνει πως :

«Τούτο δε επιδίωξαν και πέτυχαν δια της αναμείξεως των ανωτέρω εγκληματικών εσόδων με άλλα νόμιμα χρηματικά ποσά που κατείχαν».

Ωστόσο την ίδια στιγμή ο εισαγγελέας εφετών κ. Παναγιωτόπουλος ζητάει την απαλλαγή από την κατηγορία της απιστίας των μελών επιτροπών και των συμβουλίων των τραπεζών που χορήγησαν δάνεια στον κατασκευαστικό όμιλο Καρούζου.
Επίσης, ο εισαγγελέας ζητάει την απαλλαγή του Γιάννη Καρούζου, της Ρεβέκκας Σκαφτούρα και ενός ακόμη συγγενικού προσώπου της τελευταίας από την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.

Μεταξύ άλλων ο εισαγγελικός λειτουργός αποδίδει στο ζευγάρι πως τελούσαν το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος κατ΄επάγγελμα αφού «είχαν διαμορφώσει κατάλληλη υποδομή, με την ίδρυση και τη χρησιμοποίηση μεγάλου αριθμού εταιριών, την κατάρτιση σειράς εικονικών συμβάσεων επί σκοπώ δικαιολογήσεως τραπεζικών συναλλαγών με αντικείμενο ιδιαιτέρως υψηλά χρηματικά ποσά, το άνοιγμα και τη διατήρηση πολλών λογαριασμών ατομικών και εταιρικών σε πιστωτικά ιδρύματα, με μεθοδευμένες παντελώς παράτυπες πρακτικές που αντέβαιναν στο Γενικό Λογιστικό Σχέδιο και την ίδρυση εξωχώριων εταιριών με πρόθεση επανειλημμένης τέλεσης της πράξης με σκοπό πορισμού εισοδήματος...»


Πηγή : newsit.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου