Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Τι θα ισχύσει για τα αδήλωτα εισοδήματα και πόσο φόρο θα πληρώσουν όσοι τα δηλώσουν




Τι θα ισχύσει για τα αδήλωτα εισοδήματα και πόσο φόρο θα πληρώσουν όσοι τα δηλώσουν Με στόχο να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στους δανειστές και την κυβέρνηση, η τελευταία προωθεί ένα ευρύ φορολογικό πακέτο θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δείξει ότι έχει τη βούληση να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο, μεταξύ των μέτρων που συζητήθηκαν χθες στο κυβερνητικό συμβούλιο, αλλά και νωρίτερα σε σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, είναι και η αμνήστευση - νομιμοποίηση αδήλωτων εισοδημάτων που βρίσκονται στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Ομως, τέτοιου είδους χαριστικές ρυθμίσεις έχουν στο παρελθόν επικριθεί εντόνως από τους δανειστές και μάλιστα η άρνησή τους είχε συμπεριληφθεί και στις εκθέσεις προόδου.

Στις προθέσεις πάντως της κυβέρνησης είναι σε αυτή τουλάχιστον τη φάση να καταθέσει στη Βουλή ένα «ανώδυνο» σχέδιο νόμου που θα επικεντρώνεται στη βελτίωση των εισπρακτικών μηχανισμών και την αύξηση της εισπραξιμότητας, ευελπιστώντας ότι με τα μέτρα αυτά θα «ξεκλειδώσει» τις χρηματοδοτικές «γραμμές» των δανειστών. Ταυτόχρονα, θα συμπεριληφθούν και διατάξεις που θα προβλέπουν τη μεγαλύτερη ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Πάντως στο χθεσινό κυβερνητικό συμβούλιο συζητήθηκε και το θέμα της εφαρμογής ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, όπου απλώς εισακούσθηκαν οι απόψεις των μελών του συμβουλίου. Και αυτό, διότι κυβέρνηση και δανειστές φαίνεται να έχουν καταλήξει στο πώς θα εξορθολογισθούν οι συντελεστές ΦΠΑ. Αμνήστευση εισοδημάτων.

Ουσιαστικά πρόκειται για τη νομιμοποίηση αδήλωτων εισοδημάτων που βρίσκονται σε τράπεζες του εσωτερικού και του εξωτερικού. Το σχέδιο προβλέπει τη θέσπιση ενός συντελεστή ο οποίος θα κυμαίνεται μεταξύ 15%-20% για τη φορολόγηση των εισοδημάτων αυτών, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι θα αρθούν οι ποινικές διώξεις για όσους προχωρήσουν στη νομιμοποίησή τους.

Η δυνατότητα αυτή θα δοθεί τόσο για όσους έχουν αποκρύψει εισοδήματα τα οποία διατηρούν στην Ελλάδα όσο και για αυτούς που έχουν βγάλει αδήλωτα χρήματα στο εξωτερικό. Οσοι δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμα της κυβέρνησης και εντοπισθούν με αδήλωτα εισοδήματα θα φορολογηθούν με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος ενώ θα καταβάλουν και ιδιαίτερα τσουχτερά πρόστιμα. Για αυτούς που θα εντοπισθούν προφανώς θα συνεχίσουν να είναι σε ισχύ οι ποινικές διώξεις.


Πηγη: kathimerini.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου