Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Α-συμφωνία χαρακτήρων διχάζει τη Νέα Δημοκρατία






Του Δημήτρη Τσιούφου

Σε μείζον εσωκομματικό πρόβλημα εξελίσσεται το ζήτημα της στάσης της ΝΔ απέναντι σε μια ενδεχόμενη συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους, καθώς το πώς και με ποια διαδικασία θα ληφθεί η σχετική απόφαση ανάγεται σε πεδίο σύγκρουσης μεταξύ των «αντιμαχομένων» πτερύγων του κόμματος, με φόντο τις ευρύτερες επιδιωκόμενες εξελίξεις στον χώρο της Κεντροδεξιάς.

Τα στελέχη που αμφισβητούν τη στρατηγική του Αντ. Σαμαρά και ζητούν τη σύγκληση έκτακτου Συνεδρίου για την αποσαφήνιση της ιδεολογικής κατεύθυνσης του κόμματος, τάσσονται ευθέως πλέον υπέρ της στήριξης μιας συμφωνίας με τους εταίρους και ζητούν την όποια απόφαση να την λάβει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, υποστηρίζοντας ότι μια τόσο κρίσιμη απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί μόνο από τη σημερινή ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Από την άλλη πλευρά, είναι προφανές ότι ο Αντ. Σαμαράς δημιουργεί καθημερινά το υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα στηρίξει την επιχειρηματολογία της μη στήριξης μιας συμφωνίας -τουλάχιστον των βασικών φορολογικών μέτρων που θα την συνοδεύουν- καθώς προκειμένου να αντιπαρέλθει των πιέσεων που δέχεται, ενδέχεται τελικά να υποστηρίξει κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που θα συμφωνηθούν με τους εταίρους, κυρίως αυτές για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.
Οι απόψεις

Ταυτόχρονα αν και στη συνεδρίαση της Τρίτης του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου, ο κ. Σαμαράς συμφώνησε για τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας -όταν και άμα δημοσιοποιηθεί επίσημα η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές- στελέχη του άμεσου περιβάλλοντός του επισημαίνουν ότι στη συνεδρίαση της Κ.Ο. «ο πρόεδρος θα ακούσει τις απόψεις όλων των βουλευτών, αλλά δεν πρόκειται να γίνει καμία ψηφοφορία για τη στάση του κόμματος», αφού όπως λένε «κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται ούτε από το καταστατικό, ούτε από τις άτυπες εσωκομματικές διαδικασίες».

Την απόφαση για το «ναι» ή το «όχι», τονίζουν οι ίδιοι, θα την πάρει ο πρόεδρος της ΝΔ, υπενθυμίζοντας ότι κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και τον Φεβρουάριο του 2012, όταν και πάλι είχε συγκληθεί η Κ.Ο., αλλά την τελική απόφαση για τη στήριξη και ψήφιση του δεύτερου μνημονίου είχε πάρει ο κ. Σαμαράς.

Αντίθετα τα στελέχη (Ντ. Μπακογιάννη, Ν. Δένδιας, Κυρ. Μητσοτακής, Κ. Χατζηδάκης, Ευρ. Στυλιανίδης, Ν. Κακλαμάνης και η πλειοψηφία των καραμανλικών βουλευτών) που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να στηριχθεί έστω και μια μέτρια συμφωνία, προκειμένου να μην οδηγηθεί η χώρα σε χρεοκοπία και έξοδο από την Ευρωζώνη, επιμένουν ότι η συνεδρίαση της Κ.Ο. θα πρέπει να καταλήξει σε ψηφοφορία (προκρίνουν μάλιστα τη μυστική), επισημαίνοντας ότι «ναι μεν ο πρόεδρος μπορεί να πάρει την τελική απόφαση, αλλά πολιτικά και ηθικά δεν μπορεί να κινηθεί αντίθετα από το κλίμα που θα διαμορφωθεί και τη βούληση της πλειοψηφίας των βουλευτών.
Στην πίεση που ασκούν τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, προκειμένου η ΝΔ να μην κινηθεί σε αντιμνημονιακές λογικές και να μην πει «όχι» σε μια συμφωνία με τους εταίρους, βρίσκουν «συμμάχους» ισχυρά ευρωπαϊκά κέντρα, τα οποία ζητούν μετ΄ επιτάσεως από τον κ. Σαμαρά να στηρίξει την επικείμενη συμφωνία όταν αυτή κατατεθεί στη Βουλή. Αν και η Λ. Συγγρού διέψευσαν τα περί τηλεφωνικής επικοινωνίας της Αγκ. Μέρκελ με τον Αντ. Σαμαρά, κατά τη διάρκεια της οποίας η Γερμανίδα καγκελάριος του ζήτησε να στηρίξει τη συμφωνία, είναι αδιαμφισβήτητο ότι πρόεδρος της ΝΔ δέχεται ισχυρές πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Πληροφορίες φέρουν τόσο τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μ. Σουλτς, όσο και τον πρόεδρο του ΕΛΚ, Μάν Βέμπερ να έχουν ζητήσει από τον πρόεδρο της ΝΔ να στηρίξει τη συμφωνία που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, διαμηνύοντάς του τη βούληση των Ευρωπαίων εταίρων, ενδεχομένως και αυτή της Γερμανίδας καγκελαρίου, ενώ στην Αθήνα -όταν την Τετάρτη έγινε γνωστό ότι η κ. Μέρκελ προτίθεται να ζητήσει με διάγγελμα προς τον γερμανικό λαό να στηρίξει τη σωτηρία της Ελλάδας- βουλευτές της ΝΔ υπογράμμιζαν ότι «θα είναι παράλογο και αντιφατικό να πούμε εμείς "όχι" σε μια συμφωνία για τη σωτηρία της χώρας».

Σε στάση αναμονής

Ο Αντ. Σαμαράς, ωστόσο, επιδιώκοντας -επί του παρόντος- να μην οξύνει τις αντιθέσεις, τόσο εντός του κόμματός του όσο και με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, αποφεύγει να προσδιορίσει της προθέσεις του, κάτι που έκανε και την Τρίτη στη συνεδρίαση του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου, σημειώνοντας στην ανακοίνωση που εκδόθηκε πως «η ΝΔ, ως κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκή παράταξη, είναι λογικό ότι δεν μπορεί να εκφράσει άποψη επί μιας ανύπαρκτης ακόμα συμφωνίας, για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης του μνημονίου μεταξύ της κυβέρνησης και τρόικας».
Παράλληλα, έσπευσε να χρεώσει στη κυβέρνηση την όποια δυσμενή εξέλιξη τονίζοντας πως «η καθυστέρηση στη σύναψη συμφωνίας έχει μεγάλο κόστος για τη χώρα και τον λαό και πρέπει η εκκρεμότητα να ολοκληρωθεί άμεσα», ενώ με την ομιλία του στη Γ.Σ. του ΣΕΒ, ζήτησε μια μεγάλη πολιτική συνεννόηση για να αλλάξει η πολιτική της κυβέρνησης, επιδιώκοντας προφανώς να αποδώσει το «όχι» που οικοδομεί στις «ιδεοληψίες» και την «αδιαλλαξία» του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλ. Τσίπρα.

«ΚΟΚΚΙΝΕΣ» ΓΡΑΜΜΕΣ

«Δεν ψηφίζουμε νέα φορο-καταιγίδα»

Στενοί συνεργάτες του προσδιόριζαν τις διαθέσεις της Λ. Συγγρού, υπογραμμίζοντας ότι η ΝΔ «δεν μπορεί να ψηφίσει μια νέα φοροκαταιγίδα που θα οδηγήσει τη χώρα σε νέα βαθιά ύφεση», τονίζοντας πως θα στηριχθούν μέτρα «που προωθούν την ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας». Στην ίδια λογική κινήθηκε ο κ. Σαμαράς και την Πέμπτη στη Σύνοδο του ΕΛΚ στη Ρίγα της Λετονίας επισημαίνοντας ότι η συμφωνία «πρέπει να διασώζει την ανάκαμψη και δεν θα οδηγεί σε ύφεση. Μια συμφωνία, συμπλήρωσε που θα διασώζει τις μεταρρυθμίσεις και θα συνεχίζει τις αποκρατικοποιήσεις», αφού όπως τόνισε «δεν είναι δυνατόν να ξαναχτίσουμε το μεγάλο κράτος που χρεοκόπησε και να το χρηματοδοτούμε με νέους φόρους, που γονατίζουν την οικονομία». Χρειάζεται άμεσα, κατέληξε «μια νέα αναπτυξιακή συμφωνία με την Ευρώπη. Χρειάζεται άμεσα αλλαγή πολιτικής για να βγούμε από τα αδιέξοδα της κυβέρνησης και να ξεφύγουμε από τα ψέματα της κυβερνητικής προπαγάνδας».



Πηγή : imerisia.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου