Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Τσίπρας: Είμαστε κοντά σε συμφωνία


Αισιόδοξος ότι σύντομα θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και ότι είμαστε κοντά σε μια συμφωνία, η οποία θα είναι θετική για την ελληνική οικονομία δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνεδρίαση στο υπουργείο Οικονομικών, της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος ούτε για τους μισθούς ή τις συντάξεις ούτε για τις τράπεζες και τις καταθέσεις, και κάλεσε όλους να κλείσουν τα αυτιά τους στις Κασσάνδρες και τους κινδυνολόγους, διότι, όπως είπε, μπορεί να υπάρξουν πιέσεις, και να υπάρξουν πολλοί που μπορεί να δημιουργήσουν μια ψευδή εικόνα κινδύνου.
Αναφερόμενος ειδικότερα στις διαπραγματεύσεις, έκανε λόγο και για αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ των θεσμών, αλλά και για διαφορετικές πολιτικές σκοπιμότητες μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.

Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού:

«Όπως γνωρίζετε η κυβέρνηση λειτουργεί συλλογικά. Εδώ και καιρό έχουμε μια συλλογική διεργασία βάσει της οποίας λαμβάνονται αποφάσεις. Προφανώς και η τελική ευθύνη αναλογεί στον πρωθυπουργό και στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Έχουμε κάνει πάρα πολλά βήματα.

Τσίπρας: Είμαστε κοντά σε συμφωνία

Είμαστε στην τελική ευθεία, είμαστε κοντά σε μια συμφωνία. Αυτή η συμφωνία θα είναι θετική για την ελληνική οικονομία. Αυτή η συμφωνία θα αναδιανέμει βάρη και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να παρουσιάσουμε περισσότερα στοιχεία.
Από εκεί και πέρα εγώ ένα πράγμα θέλω να πω.
Στην τελική ευθεία είναι προφανές ότι χρειάζεται ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Δεν είμαστε μόνοι μας. Έχουμε να κάνουμε με τρεις διαφορετικούς θεσμούς, πολλές φορές με αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ τους. Και κυρίως έχουμε να κάνουμε και με εταίρους, πολλές διαφορετικές χώρες μεταξύ των οποίων υπάρχουν διαφορές, διαφορετικές προσεγγίσεις αλλά και εντός των χωρών διαφορετικές πολιτικές σκοπιμότητες.
Ως εκ τούτου, το τελευταίο διάστημα μπορεί να υπάρξουν πιέσεις, μπορεί να υπάρξουν πολλοί που θα δημιουργήσουν μια ψευδή εικόνα κινδύνου.
Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι διαπραγματευόμαστε εξασφαλίζοντας εκ των προτέρων συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας για την ελληνική οικονομία.
Σήμερα και αύριο πληρώνονται κανονικά οι μισθοί και οι συντάξεις, ενώ εδώ και τέσσερις μήνες κάποιοι διαρκώς διαβεβαιώνουν μέσα από κινδυνολογία και ψευδείς ειδήσεις, κάθε τρεις και λίγο ότι καταρρέει η ελληνική οικονομία.
Είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα θα έχουμε θετικά αποτελέσματα.
Χρειάζεται όμως να κλείσουμε όλοι τα αυτιά στις Κασσάνδρες, τους κινδυνολόγους. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος ούτε για τους μισθούς ή τις συντάξεις, ούτε για τις τράπεζες, ούτε για τις καταθέσεις. Και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να ατενίζουμε με περισσότερη αισιοδοξία. Χρειάζεται όμως ψυχραιμία και αποφασιστικότητα στην τελική ευθεία».

Το μεσημέρι έγινε, υπό τον πρωθυπουργό, σύσκεψη της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης στο υπουργείο Οικονομικών, με θέμα την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, στην προοπτική επίτευξης συμφωνίας, η οποία θα ανοίξει το δρόμο της χρηματοδότησης της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης και μέλη της Επιτροπής διαπραγμάτευσης.
Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, ο οποίος του επεσήμανε την ανάγκη για άμεση εξεύρεση λύσης με τους δανειστές. Ο Αμερικανός υπουργός τόνισε επίσης ότι το υπουργείο Οικονομικών εξακολουθεί να στηρίζει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη - όπως είναι η Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι εταίροι της, και το ΔΝΤ - και συνεχίζει να προτρέπει όλα τα μέρη να βρουν κοινό έδαφος και να καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία.
Επανέλαβε ότι η αποτυχία να συμφωνήσουν σε μια πορεία προς τα εμπρός θα δημιουργήσει άμεσες δυσκολίες για την Ελλάδα και ευρύτατες αβεβαιότητες για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία και προσφέρθηκε να παραμείνει σε επαφή με τον Πρωθυπουργό και άλλα μέρη της Ευρώπης και των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λιού είπε επίσης στον Πρωθυπουργό ότι πρέπει να κλείσει η διαπραγμάτευση τώρα.

Στος μεταξύ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ξεκινούν σήμερα στο Brussels Group, οι διαδικασίες συγγραφής της συμφωνίας (Staff Level Agreement), μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμικών εταίρων, ενώ ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με ηγέτες, ώστε να διευκολυνθεί η επίτευξη συμφωνίας.


Πηγή : ethnos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου