Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Το συντριπτικό κάταγμα της οικονομικής ραχοκοκαλιάς





του Μιχάλη Μπεκίρη.

Τελειώνουν τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

Ο τομέας των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων όπως τον ζούμε καθημερινά αλλά και όπως τον περιγράφει στην έκθεσή της η ΕΣΕΕ (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας) μέρα με την ημέρα βυθίζεται όλο και περισσότερο στον βούρκο της πολιτικής αδιαφορίας. Τα στοιχεία είναι απογοητευτικά και μόνο οργή μπορούν να προκαλέσουν σε όσους καθημερινά δίνουν την μάχη της προσωπικής οικονομικής επιβίωσης έχοντας στην πλάτη τους εργαζόμενους με αβέβαιο μέλλον. Έχοντας απέναντί τους ένα κράτος που εκ των προτέρων τους θεωρεί απατεώνες του κοινού ποινικού δικαίου. Έχοντας απέναντί τους ένα κράτος που κάνει τα πάντα για να τους κλείσει. Κανείς βέβαια δεν τρέχει να συμπαρασταθεί στις 59 επιχειρήσεις που κλείνουν καθημερινά και στις 613 θέσεις εργασίας που χάνονται. Τα πανηγύρια σε αυτή τη χώρα εξαντλούνται κυριολεκτικά και μεταφορικά στον δημόσιο τομέα.

Έχει προ πολλού ξεπεράσει τα όρια της φαιδρότητας κάθε αναφορά των κομμάτων στην ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας , όπως τουλάχιστον λεκτικά αποκαλούν τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η κοροϊδία συνεχίζεται αμείωτη εδώ και αρκετά χρόνια αφού αντί να επικεντρωθεί το πολιτικό και κρατικό ενδιαφέρον στο πως θα στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με σταθερό φορολογικό σύστημα , με ρευστότητα και τραπεζική χρηματοδότηση , με άρση όλων εκείνων των γραφειοκρατικών εμποδίων που αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: όλες οι δυνάμεις συνωμοτούν προκειμένου το επιχειρείν στην Ελλάδα να ισοδυναμεί μόνο με απόπειρα αυτοκτονίας.

Και ρωτάει κάθε καλόπιστος πολίτης που προσπαθεί να διατηρήσει την ψυχραιμία και την νηφαλιότητά του βλέποντας αυτά τα πολιτικά κακουργήματα: Πως θα επανορθωθεί η ζημιά στην οικονομία ; Πως θα καλυφθεί η τεράστια απώλεια στο ΑΕΠ; Πως θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας όταν αδιαφορούν ή καλύτερα καταργούν τις υπάρχουσες; Πως θα ζήσει αυτή η χώρα; Πως θα ζήσει το 1,5 εκατομμύριο των ανέργων του ιδιωτικού τομέα αλλά και εκείνων που κινδυνεύουν να χάσουν την δουλειά τους αν συνεχιστεί αυτή η ολισθηρή πορεία ; Που θα αξιοποιηθούν τα λαμπρότερα μυαλά της νεότερης Ελλάδας που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν αφού η χώρα τους , η χώρα μας τους αποπέμπει; Με τις αναμνηστικές φωτογραφίες του κομματικού θιάσου που παραβρέθηκε στην δικαίωση του αγώνα των καθαριστριών; Με το μοντέλο των προσλήψεων στο δημόσιο , το μοντέλο αυτό που εν πολλοίς στέρησε την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα στην χώρα μας; Είναι πραγματικά ντροπή να κοροϊδεύουν τους πολίτες με ψεύτικες διαπιστώσεις και φρούδες ελπίδες που με μαθηματική βεβαιότητα οδηγούν στην καταστροφή.

Ασφαλώς η έρευνα της ΕΣΕΕ δεν κατέκτησε την ζηλευτή θέση όσων επαναπροσλαμβάνονται στο δημόσιο στα μέσα ενημέρωσης γιατί απλά τα παιδιά του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού! Όλοι έχουμε συμβάλλει στην διαμόρφωση αυτής της φαύλης νοοτροπίας , άλλοι με πράξεις, άλλοι με παραλείψεις. Το αποτέλεσμα όμως είναι το ίδιο.

Οι διαπιστώσεις δυστυχώς δεν λύνουν προβλήματα. Τα προβλήματα λύνονται με άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει παρά να αντιληφθούμε άμεσα και έμπρακτα τη σημασία και την αξία της επιχειρηματικότητας στηρίζοντας την με κάθε μέσο, με κάθε τρόπο. Μόνο έτσι η οικονομία θα σταματήσει να αιμορραγεί. Χρειάζεται «αιμοδοσία» δηλαδή άμεση μετάγγιση σοβαρών πολιτικών αποφάσεων από το τραπέζι των σκέψεων στην επιχειρηματική καθημερινότητα. Χρειάζεται απλή λογική και μεταρρυθμίσεις. Και είναι βέβαιο ότι για τη λύση δεν χρειάζεται να «ανακαλύψουμε την πυρίτιδα».

Χρειάζεται να επιστρατεύσουμε τη λογική , να έρθουμε στη θέση των ανθρώπων που καθημερινά δίνουν μάχη προσωπικής και οικονομικής επιβίωσης και να εφαρμόσουμε ένα μοντέλο που να ανταποκρίνεται στην κρισιμότητα της εποχής μας και στην ευελιξία που χρειάζεται: Σταθερό φορολογικό σύστημα με χαμηλό συντελεστή 15% για τουλάχιστον 10 χρόνια , μείωση των υπέρογκων εισφορών στον ΟΑΕΕ, ειδικότερα στους συνεπείς ασφαλισμένους, μείωση των εργοδοτικών εισφορών στο ΙΚΑ, απαλλαγή από φορολογική υποχρέωση για μια 3ετία νέων επιχειρήσεων, μείωση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για τις συνεπείς επιχειρήσεις προκειμένου να μειωθεί το κόστος παραγωγής, ειδικά γραφεία σε όλες τις υπηρεσίες άμεσης διεκπεραίωσης επιχειρηματικών αιτημάτων, κ.λ.π.

Αυτές είναι λίγες από τις πολλές προτάσεις που μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα υπό μία όμως προϋπόθεση: ότι όλα τα κόμματα εξουσίας θα δεσμευθούν για τον σεβασμό και την τήρηση τους ή τουλάχιστον για την μη κατάργησή τους.



Πηγή : apopseis.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου