Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Ρήξη με τους δανειστές ζητούν «αντάρτες» του ΣΥΡΙΖΑ



«Μόνη διέξοδος είναι η ρήξη με τους δανειστές», με διακοπή εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, μέτρα για τον περιορισμό φυγής κεφαλαίων και δημόσιο έλεγχο των τραπεζών, υποστηρίζουν σε κοινή ανακοίνωσή κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που φαίνεται να αντιδρούν αρνητικά στο σχέδιο Γιούνκερ. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Κώστας Λαπαβίτσας.

Συγκεκριμένα, χθες το βράδυ στην ιστοσελίδα iskra που απηχεί τις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας και του Παναγιώτη Λαφαζάνη «ανέβηκε» κείμενο με τίτλο: «Σχέδιο για άνευ όρων υποταγή της χώρας ετοιμάζουν οι δανειστές»

«Στο μεταξύ εξαιρετικά αρνητική εντύπωση προκάλεσε αποκλειστικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα “Το Βήμα”, σύμφωνα με το οποίο υπάρχει πολυσέλιδη πρόταση της Κομισιόν όπου τίθενται οι προϋποθέσεις για να ξεκλειδώσει η βοήθεια από το EFSF προς την Ελλάδα εντός του Ιουνίου και να υπάρξει μια συνολική συμφωνία μέχρι το φθινόπωρο.
Πρώτη προϋπόθεση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι να νομοθετηθούν μέτρα ύψους 5 δισ. ευρώ περίπου, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ (!) , αλλαγές στο ΦΠΑ και αύξηση της έκτακτης εισφοράς για ορισμένα εισοδηματικά κλιμάκια και άνω. Παράλληλα η συζήτηση για ασφαλιστικό και εργασιακά μετατίθεται για το φθινόπωρο. Πάντως την ύπαρξη του κειμένου διέψευδαν μέχρι στιγμής τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και εκπρόσωπος του Επιτρόπου Π. Μοσκοβισί.
Έχει γίνει πρόδηλο πλέον ότι οι δανειστές, όταν αναφέρονται σε "μεταρρυθμίσεις", στην πραγματικότητα εννοούν αντιλαϊκού χαρακτήρα απορυθμίσεις, όπως για παράδειγμα την προώθηση ιδιωτικοποιήσεων, σαν αυτή του λιμανιού του Πειραιά και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας».
«Υπό αυτό το πρίσμα το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να επιδείξει μία αυξημένη αντίσταση απέναντι στις εντεινόμενες απειλές, αποκρούοντας τους εκβιασμούς και τις πιέσεις να βάλει στο “ψυγείο” το ριζοσπαστικό της πρόγραμμα. Μια συμφωνία με τους “θεσμούς” ή θα είναι συμβατή με το κυβερνητικό πρόγραμμα ή δεν μπορεί να υπάρξει και σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα υπάρξει!».
Εξίσου σκληρή γραμμή υιοθέτησε σε συνέντευξή του στην εκπομπή ThePressProject ο βουλευτής Κώστας Λαπαβίτσας, προτρέποντας την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ρήξη με τους δανειστές, και σε έξοδο από το ευρώ, παρομοιάζοντας το κοινό νόμισμα με μια παγίδα όπου έχει πιαστεί το πόδι της Ελλάδας και πρέπει να προσπαθήσει να απελευθερωθεί.
Ειδικότερα, ο κ. Λαπαβίτσας αναφέρθηκε στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας ότι εντός του κυβερνητικού κόμματος υπάρχουν όλο και περισσότεροι που δείχνουν αποφασισμένοι να αντισταθούν σε μια συμφωνία που θα ξεπερνάει τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.
Για τη διαπραγμάτευση και τις προοπτικές μιας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας, εμφανίστηκε εντελώς αρνητικός λέγοντας ότι ακόμα και αν η σημερινή διαρροή με το κείμενο του Γιούνκερ δεν εξασφαλίζει παρά ακόμα λίγο χρόνο. Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να ξεκινήσει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους και φυσικά προέτρεψε την κυβέρνηση να προχωρήσει στη ρήξη.
Απαντώντας στον ισχυρισμό του Γιάνη Βαρουφάκη ότι ακόμα και αν η είσοδος της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ήταν λάθος τώρα θα είναι καταστροφή να εγκαταλείψουμε το κοινό νόμισμα υποστήριξε ότι η χώρα μας έχει πέσει στην παγίδα του ευρώ και αναρωτήθηκε «αν βρεθείς με το πόδι πιασμένο στο δόκανο είναι καταστροφή να προσπαθήσεις να απελευθερωθείς; Είναι καλύτερο να περιμένεις να πεθάνεις;».

Υποστήριξε την έξοδο της χώρας από το κοινό νόμισμα και μίλησε για υπερβολές και τρομοκρατία που έχουν διαμορφώσει την κοινή γνώμη. Ανέφερε ότι μια έξοδος από το ευρώ θα προκαλούσε όντως προβλήματα αλλά ισχυρίστηκε ότι αυτή θα κρατήσει μερικές εβδομάδες. Για την εξεύρεση των απαραίτητων πόρων ο Λαπαβίτσας είπε ότι υπάρχουν διακρατικές συμφωνίες που μπορούν να λειτουργήσουν, όπως το Ιράν η Ρωσία, με την οποία ήδη συνεργαζόμαστε για τις ενεργειακές μας ανάγκες και επεσήμανε ότι «ο στόχος της επιστροφής στη δραχμή είναι η ανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας
Στο μεταξύ, με την παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα συνεδριάζει, αυτή την ώρα το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, με αντικείμενο τον νομοθετικό προγραμματισμό και όλα τα τρέχοντα ζητήματα. Στην συνεδρίαση συμμετέχει ο Γραμματέας του κόμματος Τάσος Κορωνάκης και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας αρμόδιος για θέματα οικονομικής πολιτικής Αλέκος Καλύβης.

Πηγή : ethnos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου