Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Στο "κάδρο" της εξεταστικής για τα μνημόνια μπαίνει ο Γ. Βαρουφάκης


Να επεκταθεί η έρευνα της εξεταστικής για τα Μνημόνια και στους χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ζήτησε ο κ. Κώστας Λαπαβίτσας δημιουργώντας μείζον πολιτικό ζήτημα για το Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως μεταδίδει το protothema, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με παρέμβασή του στην πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας εξεταστικής επιτροπής είπε «Να μην διαχωρίσουμε τις έρευνες κατά περιόδους. Αυτό μοιάζει με καταμερισμό ευθυνών ώστε να βγει κάποιος και να πει ότι «στην δική μου περίοδο όλα έγιναν καλά και στην περίοδο του άλλου υπήρξε καταστροφή»» για να προσθέσει «πρέπει να δούμε ποιο σκεπτικό οδήγησε στην επιβολή των μνημονίων και αν αυτό μας οδηγεί μέχρι σήμερα τότε δεν θα βάλουμε γκιλοτίνα στην έρευνα για το ποιος φταίει και τι έγινε».

Στην πράξη ο κ. Λαπαβίτσας συμφώνησε με τις προτάσεις του κ. Ανδρέα Λοβέρδου (ΠΑΣΟΚ) και του κ. Μάκη Βορίδη(ΝΔ)  που ζήτησαν να επεκταθεί η έρευνα και στην τρέχουσα περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και που επιχειρούσε να αντικρούσει η κυρία Νίνα Κασιμάτη (ΣΥΡΙΖΑ) εξηγώντας ότι τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων θα απασχολήσουν ούτως ή άλλως την ολομέλεια της Βουλής. Σε κάθε περίπτωση όμως η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής έχει εξελιχθεί σε μπούμερανγκ για το Μέγαρο Μαξίμου καθώς αντι να αναζητούνται πιθανές πολιτικές ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων συζητείται αν θα πρέπει να ερευνηθούν οι ενέργειες της κυβέρνησης Τσίπρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το protothema,  ο κ. Λοβέρδος επισήμανε ότι «Δεν θα μείνουν εκτός πεδίου ερευνών τα ελλείμματα της κυβέρνησης Καραμανλή» για να προσθέσει «Εάν ισχύουν όσα ακούμε για την νέα συμφωνία της κυβέρνησης Τσίπρα και για μέτρα 4,5 δις ευρώ κατ έτος - 2015-2016 - τότε υπάρχει θέμα για την επιτροπή μας. Προκύπτει θέμα που θα απασχολήσει τις έρευνες της επιτροπής μας ακόμα και αν η πλειοψηφία δεν το επιθυμεί».

Πρότεινε η έρευνα να «σπάσει» σε πέντε περιόδους: από την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ έως το τέλος διακυβέρνησης Καραμανλή, από τον Οκτώβριο 2009 εως Μάιο 2010, από 5.2010 εως 2.2012, από τον Φεβρουάριο 2012 εως το τέλος διακυβέρνησης Σαμαρά και η τελευταία περίοδος να αφορά την διακυβέρνηση Τσίπρα.

Πρόσθεσε ειδικότερα πως « Σήμερα ο υπουργός Οικονομιών Γ. Βαρουφάκης είπε ορισμένα τραγικά πράγματα για το PSI. Για τον κ. Βαρουφάκη οι μομφές από τον προεδρεύοντα της Βουλής (σ.σ. εννοεί τον κ. Αλ. Μητρόπουλο) ήταν σαφείς. Δεν θα δεχθείτε την εξέταση αλλά εξ αντικειμένου προκύπτει η ανάγκη διερεύνησης.  Σήμερα ο Παππάς μίλησε για ορισμένους την Γερμανία που διακινούν σενάρια Grexit και την ίδια ώρα στο εσωτερικό της χώρας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. εννοεί τον κ. Θ. Πετράκο) είπε πως η χώρα μπορεί να περπατήσει και μόνη της».

Από την πλευρά του ο κ. Βορίδης υποστήριξε πως «ενόψει της υπογραφής του 3ου μνημονίου μοιραία θα ανοίξει η συζήτηση».



Πηγή: capital.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου