Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Αστυνομικοί εκτέλεσαν «νονό» με συμβόλαιο θανάτου - Όλο το ρεπορτάζ



Μια εντυπωσιακή, πρωτοφανής ιστορία στα ελληνικά εγκληματολογικά χρονικά αποκαλύπτεται πολλά χρόνια αργότερα.

Η εν ψυχρώ δολοφονία ενός από τους μεγαλύτερους «νονούς» της νύχτας τον Αύγουστο του 1991 που αποδόθηκε αρχικά, με ασαφή στοιχεία, στο «συνδικάτο του εγκλήματος» φέρεται να έχει διαπραχθεί από αστυνομικούς.

Νέες μαρτυρίες νυν και πρώην στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. αναδεικνύουν ότι δράστες της δολοφονίας ήσαν τελικώς ένστολοι που υπηρετούσαν κυρίως στα ΕΚΑΜ και έστησαν δύο φορές ενέδρα θανάτου στον εν λόγω ποινικό.

Η πράξη τους ήταν επί πολλά χρόνια κοινό μυστικό στις τάξεις πολλών ενστόλων. Κίνητρο των δραστών ήταν οι στενές σχέσεις τους με επιχειρηματίες που εξέφραζαν την οργή τους επειδή εκβιάζονταν από τον «νονό».
Οι επιχειρηματίες ζήτησαν «εκκαθαριστική» επιχείρηση εναντίον του την οποία εκτέλεσαν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.

Η υπόθεση αποκαλύπτει τις «ομιχλώδεις σχέσεις» αστυνομικών με τον κόσμο της νύχτας αλλά και το άγνωστο παρασκήνιο στη δράση του οργανωμένου εγκλήματος, καθ' ότι και άλλες φορές είχαν υπάρξει υπόνοιες για εμπλοκή ενστόλων στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις μεταξύ ποινικών.
Στην περίπτωση αυτή φέρεται να είναι πραγματικότητα.

«Ολλανδός» στο στόχαστρο
Η αποκάλυψη αφορά τη δολοφονία του 35χρονου ποινικού Θεόδωρου Καλλιμώρου το μεσημέρι της 2ας Αυγούστου 1991 στη Σαρωνίδα. Είχε το παρατσούκλι «Ολλανδός» επειδή είχε συλληφθεί και φυλακισθεί για υπόθεση ναρκωτικών στη βορειοευρωπαϊκή χώρα.

Το θύμα είχε πάει σε καφενείο της πλατείας Σαρωνίδας όπου είχε ραντεβού με ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου της Αθήνας. Τον πλησίασε ένας άντρας που περιγράφεται σχετικά ψηλός και τον πυροβόλησε εξ επαφής δύο φορές στο κεφάλι με πιστόλι των 45 χλστ. Ο 35χρονος εξέπνευσε ακαριαία.

Οπως περιγράφεται στη δικογραφία της υπόθεσης, ο δράστης επέβαινε μαζί με δύο άλλους συνεργούς του σε ένα μαύρο αυτοκίνητο Φίατ Φιορίνο το οποίο εξαφανίστηκε προς την πλευρά της Αγίας Μαρίνας. Το ενδιαφέρον είναι ότι στο καφενείο έξω από το οποίο έγινε η εκτέλεση του «Ολλανδού» ήταν αστυφύλακας με πολιτικά. Αυτός κατέθεσε ότι «προσπάθησε να καταδιώξει τον δολοφόνο αλλά εκείνος τον απείλησε με το όπλο και έτσι ακινητοποιήθηκε».

Η αντίστροφη μέτρηση για τον Θ. Καλλιμώρο είχε ξεκινήσει στις 18 Απριλίου του ίδιου χρόνου, όταν «άγνωστοι» του είχαν στήσει ενέδρα και τον πυροβόλησαν στη συμβολή των οδών Σόλωνος και Ζωοδόχου Πηγής την ώρα που πήγαινε σε ένα νυχτερινό κέντρο. Οι δράστες τον είχαν πυροβολήσει και τότε με 45άρι όπλο και εκείνος ανταπέδωσε τους πυροβολισμούς με ένα 9άρι. Μαζί του τότε στο ΙΧ ήταν ένας άλλος μπράβος που κατηγορήθηκε για παράνομη οπλοφορία. Ο ίδιος απασχόλησε προσφάτως την επικαιρότητα αφού φέρεται ως δράστης ξυλοδαρμού αθλητικού παράγοντα.

Ο Καλλιμώρος συνήλθε γρήγορα από τα τραύματά του, όμως φαίνεται ότι όσοι σχεδίαζαν τη δολοφονία του δεν είχαν πει ακόμη την «τελευταία λέξη» τους.

Στον κόσμο της νύχτας
Εκείνη την περίοδο ο Θ. Καλλιμώρος μαζί με άλλους ποινικούς, όπως ο Δημήτρης Μανιαβός, ο Αλέκος Κοσμόπουλος κ.ά., κυριαρχούσαν στον κόσμο της νύχτας. Μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του είχαν αναπτυχθεί διάφορα σενάρια. Πρώτον, ότι δράστες ήταν άλλοι «νονοί» και η δολοφονία του σχετιζόταν με «βεντέτα» κακοποιών που πουλούσαν προστασία την περίοδο 1988-1992 σε καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας. Πολλοί θεώρησαν την «εκτέλεσή» του συνέχεια των δολοφονιών των «μπράβων» Θεοχάρη Ντουρζιώτη, Γρηγόρη Σιώμη, Δ. Μανιαβού κ.ά. που είχαν επιδοθεί σε φονικό ανταγωνισμό επικυριαρχίας.

Την περίοδο 1994-1996 άρχισε να αποκαλύπτεται η δράση του επονομαζόμενου «συνδικάτου του εγκλήματος», το οποίο με πρωταγωνιστές τους δολοφονηθέντες Βασίλη Καλτσά, Θέμη Καλαποθαράκο, Γιώργο Φραγκογιάννη, Βασίλη Σούφλα, Σωτήρη Κούση κ.ά. ευθυνόταν για σωρεία εγκληματικών ενεργειών σε βάρος ιδιοκτήτη νυχτερινών κέντρων, ιδιοκτήτη σχολής οδηγών, καταστηματάρχη με ψιλικά, δασοφύλακα, εμπόρων ναρκωτικών κ.ά. Πρόκειται για μια υπόθεση που περιέργως ποτέ δεν έφθασε στο ακροατήριο.

Στην αρχική φάση της διερεύνησης της δράσης του, στο «συνδικάτο του εγκλήματος» είχε αποδοθεί και η δολοφονία του Θ. Καλλιμώρου. Η «σύνδεση» αυτή είχε γίνει τον Μάιο του 1996 με δύο ασαφείς μαρτυρίες περιφερειακών μελών της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης, η οποία ήθελε να αναλάβει τα «σκήπτρα» στον χώρο της νύχτας και τη διάδοχη κατάσταση. Από κανένα άλλο εύρημα όμως στον τόπο του εγκλήματος, όπως και από άλλη κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα, δεν συνδέθηκε η δολοφονία της Σαρωνίδας με την εν λόγω συμμορία.

«Φάκελος Καλλιμώρου»
Πώς βγήκαν στο φως τα μυστικά
Το τελευταίο διάστημα και ενώ πλησιάζει ο χρόνος παραγραφής του αδικήματος - στα 25 χρόνια - υπάρχουν πλέον σαφείς μαρτυρίες πρώην και νυν στελεχών των διωκτικών αρχών που γνωρίζουν τα «μυστικά» του «φακέλου Καλλιμώρου».

Σύμφωνα με αυτές τις μαρτυρίες, ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου που, όπως έλεγε, «υπέφερε από την πίεση από τον Καλλιμώρο» είχε στο προσωπικό ασφαλείας του δύο αστυνομικούς των ΕΚΑΜ για ένα «δεύτερο μεροκάματο». Αυτοί ειδοποιήθηκαν από τον επιχειρηματία για την «εξοντωτική, επιθετική συμπεριφορά του 35χρονου» και, σύμφωνα με πληροφορίες, επιχείρησαν να τον προσεγγίσουν να σταματήσει. Ο Θ. Καλλιμώρος όμως φέρεται να μην αποδέχθηκε τις σχετικές συστάσεις και να συνέχισε την ίδια συμπεριφορά. Τότε τα στελέχη των ΕΚΑΜ φέρεται να ήλθαν σε επαφή με συναδέλφους τους, τους οποίους ενημέρωσαν για την ανεξέλεγκτη δράση Καλλιμώρου, τα απαξιωτικά σχόλια για τους αστυνομικούς, αλλά και την αδυναμία των «επίσημων» αστυνομικών υπηρεσιών να τον περιορίσουν. Στον σχετικό κύκλο επαφών συμμετείχαν και οι επιχειρηματίες με φρουρούς αστυνομικούς αλλά και ένα στέλεχος των ΕΚΑΜ, το όνομα του οποίου είχε αναφερθεί και σε άλλη υπόθεση εγκληματικών επιθέσεων.

Ετσι ένας κύκλος τεσσάρων-πέντε αστυνομικών αποφάσισε να «λύσει το θέμα Καλλιμώρου» με ανταποδοτική δολοφονική επίθεση. Αρχισε η παρακολούθησή του και οι ένστολοι φέρεται να έστησαν τις δύο ενέδρες στο κέντρο της Αθήνας και στη Σαρωνίδα με δύο καλά οργανωμένες επιθέσεις και με φροντίδα για «αλληλοκάλυψη».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι περισσότεροι που σχετίζονται με την υπόθεση έχουν πλέον αποστρατευθεί, ενώ ένας εξ αυτών παραμένει στο πλευρό άλλου ιδιοκτήτη νυχτερινών κέντρων. Οπως προκύπτει από μαρτυρίες, κανείς εξ αυτών δεν φέρεται να ενεργοποιήθηκε σε άλλη παρόμοια επίθεση. Οι πληροφορίες για τη δολοφονία της Σαρωνίδας τέθηκαν υπόψη αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. σε δεύτερη φάση, χωρίς ωστόσο καμία συνέχεια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των 30 δολοφονικών επιθέσεων στο πλαίσιο «εμφυλίου» μεταξύ «νονών» της νύχτας παραμένουν ανεξιχνίαστες, με την ΕΛ.ΑΣ. να μένει τις περισσότερες φορές θεατής γνωρίζοντας ότι η «αυτοκάθαρση» στον ποινικό χώρο ίσως είναι πιο αποτελεσματική από οποιαδήποτε έρευνά της.

Βασίλης Λαμπρόπουλος
Πηγή : ΒΗΜΑ

eglimatikotita.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου