Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Δίκη Χρυσής Αυγής: Σήμερα η δεύτερη συνεδρίαση



Συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής. Η νομιμοποίηση των πληρεξουσίων δικηγόρων που επιθυμούν να παρίστανται ως πολιτικοί ενάγοντες αλλά και οι συνθήκες διεξαγωγής αναμένεται να απασχολήσουν το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα στις 9 το πρωί η δεύτερη συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ενώπιον του οποίου έχει ξεκινήσει η δίκη της Χρυσής Αυγής.
Όπως και στις 20 Απριλίου, όταν για πρώτη φορά οι εφέτες έλαβαν τις θέσεις τους στην έδρα του δικαστηρίου, που συνεδριάζει στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, έτσι και σήμερα, τα μέτρα ασφαλείας αναμένεται να είναι δρακόντεια.

Οι 69 κατηγορούμενοι για βαριές αξιόποινες πράξεις που σχετίζονται με τη φερόμενη εγκληματική οργάνωση, οι συνήγοροί τους και οι εκπρόσωποι του Τύπου θα μπορούν να μπουν στη δικαστική αίθουσα από ξεχωριστή είσοδο σε σχέση με τους υπόλοιπους πολίτες που ενδέχεται να παρακολουθήσουν τη δίκη.

Πάντως, θεωρείται σχεδόν βέβαιο, ότι ούτε και σήμερα θα δώσουν το παρόν οι νυν και πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής που -κατά την κατηγορία- είχαν διευθυντικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση. Όπως και κατά την προηγούμενη συνεδρίαση αναμένεται να εκπροσωπηθούν μόνο από τους υπερασπιστές τους.

Στη σημερινή διαδικασία, ενώπιον του δικαστηρίου θα βρεθούν οι συνήγοροι υπεράσπισης του κατηγορούμενου Ν. Παπαβασιλείου, οι οποίοι διορίστηκαν αυτεπαγγέλτως από το δικαστήριο κατά την πρώτη ημέρα διεξαγωγής της δίκης.

Για το πρωί έχει προγραμματιστεί αντιφασιστική συγκέντρωση στο Δημαρχείο Κορυδαλλού.
Πολιτική αγωγή

Σε περίπτωση που οι εν λόγω υπερασπιστές δεν ζητήσουν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, επιπλέον χρόνο προκειμένου να εξετάσουν την ογκωδέστατη δικογραφία για να μπορέσουν να εκπροσωπήσουν τον κατηγορούμενο, τότε σειρά θα έχει η νομιμοποίηση των πληρεξουσίων δικηγόρων της πολιτικής αγωγής.

Πρόκειται για τους δικηγόρους κυρίως των θυμάτων και των συγγενών τους, οι οποίοι επιθυμούν να παρασταθούν ως διάδικοι κατά των κατηγορούμενων, που εμφανίζονται ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Ο κατάλογος όσων θέλουν να νομιμοποιηθούν ως πολιτική αγωγή είναι μακρύς και οι αντιρρήσες από την πλευρά της υπεράσπισης θεωρούνται δεδομένες. Τον τελικό λογο και για αυτό το ζήτημα πάντως, θα έχει το δικαστήριο, το οποίο θα αποφανθεί επί του ζητήματος όταν θα ολοκληρωθούν οι σχετικές αγορεύσεις των δικηγόρων και των δύο πλευρών.
Η αίθουσα

Τέλος, δεν αποκλείεται ενδεχομένως και αύριο να συζητηθούν και οι συνθήκες διεξαγωγής της δίκης. Η ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα που έχει κατασκευαστεί στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, φαίνεται πως δεν είναι ικανή να φιλοξενήσει μία ακροαματική διαδικασία τεραστίων διαστάσεων.

Χαρακτηριστικά, αξίζει να αναφερθεί ότι πέρα από τους 69 κατηγορούμενους, στην αίθουσα θα πρέπει να χωρέσουν περισσότεροι από 110 συνήγοροι υπεράσπισης και δικηγόροι της πολιτικής αγωγής, εφόσον νομιμοποιηθούν, 130 μάρτυρες κατηγορίας και φυσικά πολίτες, συγγενείς και φίλοι των θυμάτων, ακόμη και χρυσαυγίτες, ο αριθμός των οποίων δεν μπορεί να προσδιοριστει.


(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Αντωνία Ξυνού


Πηγή : news247.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου