Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Νεκρός σε τροχαίο ο διάσημος μαθηματικός Τ. Νας


Εφυγε από τη ζωή μια από τις σπουδαιότερες ιδιοφυΐες των μαθηματικών, ο αμερικανός Τζον Νας, σε ηλικία 86 ετών. Η ιστορία του Τζον Νας έγινε παγκοσμίως γνωστή το 2001, όταν αποτέλεσε την έμπνευση για την ταινία «Ένας Υπέρχος Άνθρωπος», με πρωταγωνιστή τον Ράσελ Κρόου.

Όπως μεταδίδουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο 86χρονος Τζον Νας σκοτώθηκε σε τροχαίο, ενώ στο αυτοκίνητο επέβαινε και έχασε επίσης τη ζωή της η σύζυγός του, Αλίσια.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο ABC, ο 87χρονος Νας και η σύζυγός του σκοτώθηκαν όταν ο οδηγός ενός ταξί στο οποίο επέβαιναν έχασε τον έλεγχο του οχήματος το οποίο ξέφυγε από την πορεία του και προσέκρουσε σε προστατευτικό κιγκλίδωμα.

Ο Τζον Φορμπς Νας, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε το 1928. Τιμήθηκε το 1994 με το Νόμπελ Οικονομικών, μαζί με τους Ρ. Ζέλτεν και Τζ. Χαρσάνυι για τη συμβολή του στη θεωρία παιγνίων. Συγκεκριμένα, δημιούργησε την έννοια της ισορροπίας για παιχνίδια μη-μηδενικού αθροίσματος, ισορροπία που πήρε το όνομά του ως ισορροπία Νας.

Η έννοια της ισορροπίας κατά Νας είναι πολύ σπουδαία, ιδιαίτερα στις μέρες μας, και έχει ευρύτατες εφαρμογές σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως στις οικονομικές επιστήμες, στην Πληροφορική, την Τεχνητή Νοημοσύνη, την πολιτική αλλά και σε φυσικά συστήματα, όπως η Βιολογία.

Το 2015, ο Νας τιμήθηκε με το Βραβείο Άμπελ μαζί με τον Λούις Νίρενμπεργκ “για τις εντυπωσιακές και σημαίνουσες συνεισφορές στη θεωρία των μη-γραμμικών μερικών διαφορικών εξισώσεων και στις εφαρμογές τους στη γεωμετρική ανάλυση”.

Ο Νας υπέφερε από σχιζοφρένεια από τα 29 του, την οποία ξεπέρασε μετά από τριάντα χρόνια.

Ο Ράσελ Κρόου έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: «Άφωνος... Οι σκέψεις μου βρίσκονται στον Τζον και την Αλίσια, ένα υπέροχο ζευγάρι. Υπέροχα μυαλά, υπέροχα μυαλά».



Πηγή 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου