Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

ΝΔ: Ζητά σύγκληση Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής



Ανησυχία για τις πρώτες ενδείξεις από την ακολουθούμενη εξωτερική πολιτική

Την έκτακτη σύγκληση της επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής προκειμένου να ενημερωθούν από τον αρμόδιο υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ζήτησαν ο συντονιστής και ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Κώστας Τασούλας και Γιώργος Κουμουτσάκος.

Τα δυο στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασαν την ανησυχία τους με βάση τις πρώτες ενδείξεις που έχουν από την ακολουθούμενη εξωτερική πολιτική αυτό το τετράμηνο της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ο κ. Τασούλας είπε ότι αντί να αντιλαμβανόμαστε τις υπάρχουσες συμμαχίες ως κύριο μηχανισμό αξιοποίησης των επιχειρημάτων για έξοδο από την κρίση, ανοίξαμε τη βεντάλια με υπεραισιόδοξο τρόπο, επιφανειακό και επιπόλαιο και έκανε λόγο για σκορποχώρι επιδιώξεων.

«Στην πραγματικότητα φέραμε σε αμηχανία ή σε θέση απόστασης τους φίλους μας και δεν προβλέπεται να δημιουργήσουμε νέους φίλους με αυτή τη μέθοδο», πρόσθεσε ο κ. Τασούλας.

«Ενώ μέσα δεν πάμε καλά, δεν πάμε καλά ούτε έξω», είπε από την πλευρά του ο υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος και έκανε λόγο για κατάρρευση της διεθνούς εικόνας της χώρας η διεθνή θέση της οποίας, είπε, επιδεινώνεται και από το γεγονός ότι η οικονομία είναι νεκρωμένη.

«Η απαξιωτική περιπέτεια του υπουργού άμυνας στις ΗΠΑ μας λυπεί βαθύτατα. Πρώτη φορά υπουργός άμυνας των ΗΠΑ κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή ακυρώνει συνάντηση με ομόλογό του κράτους μέλους του ΝΑΤΟ. Είναι λυπηρό γεγονός στο οποίο προστίθεται η πρωτοφανής και τραγελαφική ιστορία για λάθροκαταγραφή των εργασιών του eurogroup από τον έλληνα υπουργό οικονομικών με αναμενόμενο αρνητικό αντίκτυπο για τη χώρα», ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος κάνοντας λόγο για συμπτώματα «ξέφρενης καθοδικής πορείας» .

Ο υπεύθυνος του τομέα εξωτερικών της ΝΔ αναφέρθηκε αναλυτικά σε μια σειρά από θέματα όπως το κυπριακό, το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ , των Ελληνοτουρκικών σχέσεων , το άνοιγμα της Ελλάδας προς τη Ρωσία, τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Μεταξύ άλλων χαρακτήρισε αστρονομική την απόσταση που κάλυψε η κυβέρνηση από την αμφισβήτηση της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και τη συμμετοχή μας σε αυτή μέχρι τη δήλωση περί δημιουργίας βάσης στην Κάρπαθο, είπε ότι είναι θετικό ότι ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης είναι μετριοπαθής αλλά θα πρέπει να δούμε τη συνέχεια γιατί κι άλλες φορές στο παρελθόν υπήρξε αντίστοιχη εικόνα που δεν επαληθεύτηκε από πράξεις, σημείωσε ότι δεν δείχνει την αναμενόμενη συμμαχική αλληλεγγύη το γεγονός ότι απειλούμε τους εταίρους με σπρώξιμο τζιχαντιστών στις περιοχές τους, ούτε η απόφαση που σχετίζεται με την τρομοκρατία και τον Σάββα Ξηρό βοήθησε τι ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Ειδικά για το άνοιγμα προς τη Μόσχα είπε ότι ο τρόπος που έγινε άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι ήταν άνοιγμα για αντιπερισπασμό, για έναν τακτικό χειρισμό που εντάσσεται στο κομμάτι των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών. «Λάθος μήνυμα. Δεν επρόκειτο ποτέ η Μόσχα να το ακολουθήσει. Δημιούργησε εσφαλμένη εντύπωση και στους εταίρους και στη Ρωσία. Δεν ενοχοποιούμε τα ανοίγματα. Είμαστε κυβέρνηση που τα υποστήριξε», επισήμανε.
«Η αγωνία να δείξεις ότι υπάρχει και άλλη λύση στο λαό και τους εταίρους, αν δεν επαληθευτεί ως λύση σε επαναφέρει στην αρχική δυνατότητα λύσης, πολύ πιο αδύνατο με την ουρά στα σκέλια», είπε επ' αυτού ο κ. Τασούλας.

Όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης τέτοιες θεματικές ενημερώσεις, από τους αρμόδιους συντονιστές και τομεάρχες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα γίνονται κάθε εβδομάδα από εδώ και στο εξής.



Πηγή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου