Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Τι ενώνει και τι χωρίζει τον Αλέξη από την Ανγκελα



Ακαμπτες θέσεις με πλατιά χαμόγελα είναι η περιγραφή αξιωματούχων για τις σχέσεις του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της Γερμανίδας καγκελάριου Ανγκελα Μέρκελ στις διαπραγματεύσεις για το τριετές μεσοπρόθεσμο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της χώρας.

Η ζεστή ατμόσφαιρα που έχει αναπτυχθεί μεταξύ της Μέρκελ και του Τσίπρα δεν έχει αμβλύνει το χάσμα των απόψεων που έχουν οι δύο πλευρές για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Η ηγέτιδα της πιο ισχυρής ευρωπαϊκής οικονομίας πιστεύει ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει η εφαρμογή των μέτρων λιτότητας, που έχουν προκαλέσει ανέχεια στην ελληνική κοινωνία και ασφυξία στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Από την πλευρά του, ο Ελληνας πρωθυπουργός εμμένει στις δικές του «κόκκινες γραμμές», αναζητώντας παράλληλα μία μακροπρόθεσμη βιώσιμη λύση εξόδου από την παρατεταμένη κρίση και τον φαύλο κύκλο που έχει μπει η οικονομία της χώρας. Και πάντα, σύμφωνα με τη λαϊκή εντολή που έχει λάβει η νέα κυβέρνηση. Αυτά περιγράφονται από ανθρώπους που είναι κοντά στις διαπραγματεύσεις και είναι σε θέση να γνωρίζουν τις συζητήσεις μεταξύ Βερολίνου-Αθήνας.

Οι διαφωνίες για τον τρόπο αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης ουσιαστικά αναδεικνύουν το ευρωπαϊκό πρόβλημα του διχασμού της Ευρώπης, σε Βόρειους και Νότιους, που προκύπτει από τη μη ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και προάγει το δίκιο του ισχυρότερου. Αυτό λένε πολιτικοί αναλυτές, οι οποίοι επισημαίνουν ότι, για την Ελλάδα ειδικά, η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, αφού στη διαμόρφωση της «εξίσωσης» για τη λύση υπάρχει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που έχει το δικό του, αυστηρό καταστατικό βάσει του οποίου η επικεφαλής του, Κριστίν Λαγκάρντ, επιμένει σε περικοπές συντάξεων, σύνδεση εισφορών-παροχών κλπ. μπλοκάροντας τη συμφωνία.

Η πρόταση του Γιούνκερ
Αυτός ήταν ο λόγος που ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πρότεινε την απομάκρυνση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα και την παράλληλη στήριξη της χώρας από το ευρωπαϊκό ταμείο EFSF. Εκτίμησε ότι με αυτόν τον τρόπο θα «κλειδώσει» η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Ο πρόεδρος της ΕΕ είναι βαθιά ευρωπαϊστής, υπέρμαχος δηλαδή της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και υπέρ των αναπτυξιακών πολιτικών οι οποίες πάντα προσκρούουν στο γερμανικό τείχος. Τρέμει μπροστά στον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και γι' αυτό έχει δώσει, και συνεχίζει να δίνει, σκληρή μάχη για μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λίγο πριν συναντήσει τον Ελληνα πρωθυπουργό, διεμήνυσε στους Ευρωπαίους εταίρους ότι «δεν μπορούμε να πετάξουμε την Ελλάδα έξω από την Ευρωζώνη».
Ομως, μία τέτοια πρόταση δεν εξετάστηκε καν από τη Γερμανία και τη Γαλλία. Βέβαια η Ανγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ δεν επιθυμούν την απομάκρυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, γεγονός το οποίο δημιουργεί ερωτήματα αφού, όπως λένε πληροφορίες από κυβερνητικούς παράγοντες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι έτοιμοι να συμφωνήσουν στην ευελιξία του ελληνικού προγράμματος. Τουναντίον, και οι δύο ηγέτες ζητούν τη συγκατάθεση του Ταμείου προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία με την Ελλάδα.
Το μήνυμα μεταφέρθηκε από τη Γερμανίδα καγγκελάριο στον Ελληνα πρωθυπουργό στη συνάντησή τους στη Ρίγα, καθώς και από χαμηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους στους Ελληνες συνομιλητές τους, τη στιγμή που το ΔΝΤ εξετάζει κατά πόσον θα κρατήσει το δικό του μερίδιο των 3,6 δισ. ευρώ από τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ που χρειάζεται η Αθήνα για να μη χρεοκοπήσει.
Λίγο αργότερα, ήρθε και η δήλωση της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ότι «πρέπει να υπάρξει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, δεν πρέπει να γίνει πρόχειρη και βρώμικη δουλειά». Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, για την εμπλοκή στη συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές της.
Ο κ. Λιου επικοινώνησε την Παρασκευή με τον Ελληνα πρωθυπουργό «για τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα» και υπογράμμισε την ανάγκη επίτευξης μίας συμφωνίας το ταχύτερο δυνατό, για να αποφύγει η χώρα την ταλαιπωρία. Μάλιστα, για την εν λόγω τηλεφωνική επικοινωνία, το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι ο κ. Λιου προειδοποίησε τον κ. Τσίπρα ότι αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να καταλήξει σύντομα σε μία συμφωνία με τους εταίρους της, τότε αυτό θα προκαλούσε «δυσκολίες για την Ελλάδα και αβεβαιότητα για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία».
Ο... εξολοθρευτής Σόιμπλε
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Τσίπρας ζήτησε τη στήριξη των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους πιστωτές της καθώς και την παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών προς το ΔΝΤ, ωστόσο, πληροφορίες λένε ότι το ΔΝΤ λειτουργεί κατά τα πρότυπα του Βατικανού... Εχει τους δικούς του, σκληρούς κανόνες και δεν δέχεται παρεμβάσεις έξω από τα στενά του όρια.
Πάντως, εκτός από το ΔΝΤ, λάδι στη φωτιά βάζει και η γερμανική σκληρή γραμμή Σόιμπλε. Την ίδια ώρα που στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ ήταν κοινός τόπος ότι υπάρχει ανάγκη επίτευξης συμφωνίας με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, με στόχο την έξοδο από την κρίση, το Bloomberg μετέδιδε την πιθανότητα εφαρμογής διπλού νομίσματος για την Ελλάδα στην περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, επικαλούμενο πηγές από το περιβάλλον του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Ειδικότερα, ο Σόιμπλε φέρεται να ανέφερε την ιδέα επιβολής παράλληλου νομίσματος σε πρόσφατη συνάντηση, χωρίς πάντως να την υιοθετεί, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που την παρακολούθησαν και οι οποίοι διατηρούν την ανωνυμία τους. Στην ίδια σύσκεψη ο Γερμανός υπουργός έφερε το παράδειγμα του Μαυροβουνίου, που χρησιμοποιεί το ευρώ, αλλά δεν είναι μέλος της νομισματικής ένωσης, συμπληρώνουν.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σχολίασε σχεδόν άμεσα ότι: «το δημοσίευμα είναι ανακριβές, το σενάριο αυτό δεν είναι προς συζήτηση», έγραψε κάτω από το ποστ του Bloomberg στο Twitter. Ωστόσο, ερωτηθείς ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, Μάρτιν Γιέγκερ, τόνισε πως δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς την έγκριση του ΔΝΤ, ενώ όσον αφορά στο γεγονός ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν αποκλείει σε δηλώσεις του το ενδεχόμενο ενός Grexit, υπογράμμισε πως «είναι απλά ρεαλιστής». Παράλληλα, Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες, επιρρίπτοντας ευθύνες στον Γιάνη Βαρουφάκη.

Ελένη Κομίνη

ethnos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου