Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ - Τσίπρα στη Ρίγα



Ο στόχος του Παρισιού και του Βερολίνου είναι να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, τόνισε ο γάλλος πρόεδρος – Ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις

Τώρα είναι και επίσημο: Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ θα συναντηθούν με τον Αλέξη Τσίπρα την προσεχή Πέμπτη ή Παρασκευή στη Ρίγα για να συζητήσουν για την πορεία των τρεχουσών διαπραγματεύσεων για το «Ελληνικό». Η συζήτηση θα γίνει στο περιθώριο της θεματικής συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αφορά στην κατάσταση των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.

«Συμφωνήσαμε να συναντηθούμε στη Ρίγα με τον συνάδελφο από την Ελλάδα Αλέξη Τσίπρα» είπε η γερμανίδα καγκελάριος σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον γάλλο πρόεδρο το απόγευμα της Τρίτης στο Βερολίνο. «Θα δούμε τότε αν προκύπτουν δυνατότητες συνομιλίας. Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει σίγουρα να επιταχυνθούν. Και θα επιθυμούσαμε να επιτευχθούν σαφείς πρόοδοι στα αρμόδια κέντρα απόφασης, όπως το Brussels Group, δεδομένου ότι η συμφωνία του Φεβρουαρίου λέει ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα πρέπει να έχει εκπονηθεί ένα πρόγραμμα (σ.σ.: για την Ελλάδα). Και αυτό είναι αναγκαίο, επειδή η επιμήκυνση (σ.σ.: του τρέχοντος προγράμματος) λήγει στα τέλη Ιουνίου. Όλοι ενδιαφερόμαστε λοιπόν πολύ να έχει υλοποιηθεί μέχρι τα τέλη Μαϊου αυτή η συμφωνία».

«Ναι, ασχοληθήκαμε με το θέμα» επιβεβαίωσε ο κ.Ολάντ. «Οι υπουργοί οικονομικών των χωρών μας καθώς και οι συνάδελφοί τους στο Eurogroup διεξήγαγαν έναν διάλογο με την Ελλάδα για πολλές εβδομάδες και όπως είπε και η καγκελάριος πρέπει τώρα να επιταχύνουμε τις συνομιλίες, δεδομένου ότι το τέλος του Μαΐου πλησιάζει ταχέως. Η Ελλάδα έχει μια χρηματοδοτική ανάγκη, την οποία αδυνατεί να χειριστεί και γι αυτό πρέπει να βρεθούν οικονομικά μέσα. Θα έχουμε την ευκαιρία, κάτι που κάνουμε άλλωστε συνεχώς, να μιλήσουμε και γι αυτό με τον κ.Τσίπρα».

Ο γάλλος πρόεδρος τόνισε στην συνέχεια, ότι το Παρίσι και το Βερολίνο ακολουθούν στο ελληνικό θέμα κοινή γραμμή και ότι αυτή αποβλέπει στην παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. «Θα μιλήσουμε και στη Ρίγα με μια φωνή» είπε. «Θα πούμε, ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ, ότι το θέλουμε αυτό, αλλά ότι επίσης πρέπει να βρούμε μια βιώσιμη και μακροπρόθεσμη λύση, έτσι ώστε να μην έχουμε συνεχώς αυτή τη μόνιμη ανασφάλεια. Αυτό είναι προς το συμφέρον όλων, και της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό είναι το πνεύμα που μας καθοδηγεί μονίμως, και θα μας καθοδηγεί σίγουρα και τις επόμενες ημέρες. Η ημερομηνία πλησιάζει, το τέλος Μαϊου είναι κοντά μας γι αυτό και πρέπει να κάνουμε το παν προκειμένου μέχρι τότε να έχουμε λύσεις στο τραπέζι».

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης είχε εξαγγείλει ήδη ανεπίσημα το πρωί της Τρίτης την συνάντηση διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι αυτή θα περιοριστεί στους «τρεις» (Μέρκελ, Ολάντ, Τσίπρας) και δεν θα επεκταθεί όπως στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες σε εφτά ανώτατες παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης(μεταξύ τους οι πρόεδροι της Κομισιόν του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ, Ντόναλντ Τουσκ και Μάριο Ντράγκι). «Στη θεματική αυτή σύνοδο δεν θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των θεσμών» είπε.

Ο ίδιος εκπρόσωπος απέκλεισε επίσης μια πολιτική συμφωνία στη Ρίγα, που θα «κλείδωνε» το ελληνικό θέμα. «Το περίγραμμα των θεσμών δεν αντικαθίσταται από τις συναντήσεις των κρατικών ηγετών» είπε. Οι συναντήσεις των τελευταίων, πρόσθεσε, παίζουν συνοδευτικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμών και της Αθήνας στο πλαίσιο του Brussels group. Αλλά η τελική συμφωνία  λαμβάνεται στη συνέχεια σε ένα άλλο «σώμα» - στο Eurogroup των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης.

Διπλωματικοί παρατηρητές στο Βερολίνο χαρακτήριζαν ως «ελπιδοφόρες» τις δηλώσεις της κ.Μέρκελ και του κ.Ολάντ. «Αν εξαιρέσει κανείς μια φράση της Μέρκελ (σ.σ.: „Θα δούμε τότε αν προκύπτουν δυνατότητες συνομιλίας“), που θα την είπε μάλλον από κεκτημένη ταχύτητα, όλες οι άλλες έδειξαν, ότι οι δυο σύμμαχοι θέλουν να αποφύγουν με κάθε τρόπο κάποιο ατύχημα στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων». Κι αυτό, πρόσθεσε, φάνηκε καθαρά από τη δήλωση  του κ.Ολάντ, ότι «πρέπει «να βρεθούν οικονομικά μέσα» για να μπορέσει η Ελλάδα να αντιμετωπίσει άμεσα το χρηματοδοτικό της κενό, αλλά και για να βρεθεί μια «βιώσιμη και μακροπρόθεσμη λύση» του γενικότερου χρηματιστικού της προβλήματος.




Χειλάς Νίκος
tovima.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου