Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Πανούσης: Τα κυκλώματα διαφθοράς διακινούν τη βία στο ποδόσφαιρο



Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη μίλησε σήμερα σε ημερίδα κατά της βίας που διοργάνωσαν ο ΠΣΑΤ, το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αναφέρθηκε σε πολλά θέματα που αφορούν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αναλυτικά οι

δηλώσεις του:

«Η αθλητική βία στις μέρες μας δεν είναι η βία που έχει ως κίνητρο την αγάπη για την ομάδα. Αυτό είναι ένας ωραίος μύθος. Η αλήθεια είναι ότι τα κυκλώματα της διαφθοράς που λυμαίνονται το ποδόσφαιρο ζουν από το χρήμα και διακινούν τη βία για να προασπίσουν τα συμφέροντα τους.

Έτσι ο τωρινός χούλιγκαν των γηπέδων γίνεται υπερασπιστής των οικονομικών συμφερόντων του κάθε ιδιοκτήτη της ομάδας, και σε καμία περίπτωση δεν «προστατεύει» την ομάδα του.

Πρόκειται για ένα περίεργο φαινόμενο πολιτικοοικονομικομιντιακού συμπλέγματος το οποίο προκειμένου να διατηρήσει τα συμφέροντά του απευθύνεται στον υπόκοσμο και το οργανωμένο έγκλημα. Στις εξέδρες οι παλιοί χούλιγκαν τα σπαγανε για τη φανέλα, για την ομάδα, οι νέου τύπου καθοδηγητές διακινούν τη βία για να προασπίσουν τα συμφέροντά τους.

Κι εγώ πήγαινα στο γήπεδο, κι εγώ έβριζα και εγώ μούτζωνα, αλλά εγώ δεν είχα σουγιά, δεν διακινούσα ναρκωτικά, ούτε ήθελα να κάνω κάτι παραπάνω από ένα μάλωμα με τον πλαϊνό μου. Όλη η ανάλυση του σύγχρονου χουλιγκανισμού πρέπει να είναι βασισμένη προς αυτήν την κατεύθυνση.

Έτσι έχουμε μία ιδιότυπη, απολιτική, κοινωνική, τυφλή και τυφλωμένη βία. Στα σπλάχνα του φαινομένου βρίσκονται απόνερα από παράγκες. Στοιχήματα, στησίματα και ατιμωρησίες, αλλά ο κεντρικός πυρήνας είναι άλλος η συνύπαρξη και η συνέργεια τριών τουλάχιστον εγκληματογόνων συντελεστών:

Α) Του οργανωμένου εγκλήματος
Β) Της εγχώριας μπαχαλοτρομοκρατίας και
Γ) Των υπολειμμάτων των προεδρικών στρατών

Και όλα αυτά με τη συμπαιγνία, συμμετοχή και συνενοχή επίσημων παραγόντων.

Ακριβώς γι’ αυτόν τον ιδιαίτερο λόγο η βία στα γήπεδα, η λεγόμενη αθλητική βία απειλεί πλέον στις μέρες όχι την δημόσια τάξη, αλλά τη δημόσια ασφάλεια, φτάνοντας σε ακραίες μορφές

Έχει ενδιαφέρον να μελετήσουμε και μία ακόμα ενδιαφέρουσα πτυχή, Το αυτοδιοίκητο, Τι είναι αυτό το αυτοδιοίκητο; Η παρεμπόδιση του Κράτους να παρεμβαίνει ουσιαστικά στον χώρο του ποδοσφαίρου. Τι συμβαίνει όμως όταν ο ίδιος ο αυτοδιοικούμενος αυτός χώρος έχει καταλυθεί από υποκοσμικά στοιχεία, μήπως θα πρέπει ο ίδιος χώρος αντί να κάνει προσφυγές και διαρροές να δείξει εμπιστοσύνη στην Πολιτεία; Τι υπερασπίζεται; Την αυτονομία; Ποιας αυτονομίας; Των χουλιγκάνων, των διαπλοκών, των παραπομπών; Ποια είναι αυτή η αυτονομία; Η αυτονομία της διαφθοράς;

Εγώ αρχικά ευχαριστήθηκα που ο κ. Κοντονής προσπάθησε σε πρώτη φάση να πετύχει το fair play των παραγόντων, αλλά δεν το πέτυχε, γιατί δεν θέλανε. Άρα το νέο αθλητικό κοινωνικό συμβόλαιο συνευθύνης Πολιτείας, φορείς, αθλητές, κοινωνικοί εταίροι και ομοσπονδίες θα καλυφθεί μέσω του Νόμου. Πλέον δεν μπορεί να γίνει αλλιώς γιατί δεν υπάρχουν αθώοι παίκτες μέσα σε αυτό το παιχνίδι.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, bloko.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου