Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Το Πεντελικό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.





Γράφει ο Γιάννης Πρωτοπαπαδάκης


Τις τελευταίες μέρες προβάλλεται υπέρ το δέον η περίπτωση του ξενοδοχείου Πεντελικόν στο Κεφαλάρι όπου 120 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους. Αναμφίβολα πρόκειται για μια δυσάρεστη είδηση, η οποία μονοπώλησε, λόγω της ιστορίας του ξενοδοχείου, το ενδιαφέρον του Τύπου.

Την εποχή της κρίσης, σε καθημερινή βάση χάνουν τη δουλειά τους 150-200 άτομα την ημέρα (κάποια δημοσιεύματα μιλούν για 600 ανέργους από 60 λουκέτα ημερησίως) σε κάποιο σημείο της ελληνικής επικράτειας. Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εξίσου ιστορικές αλλά άγνωστες στο ευρύ κοινό, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν και κατεβάζουν ρολά.

Οπως γίνεται κατανοητό το Πεντελικό, όπου όπως φαίνεται η κακοδιαχείριση και οι άστοχες επιχειρηματικές κινήσεις έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, είναι απλώς σταγόνα στον ωκεανό. Δυστυχώς η ιστορία της χώρας μας, τα τελευταία χρόνια είναι γεμάτη με "Πεντελικά", με αποτέλεσμα σήμερα να είμαστε σταθερά πρωταθλητές στην ανεργία με 26%. Μάλιστα ένας στους δύο νέους είναι άνεργοι.
Η απορία μου είναι, τι έχουν κάνει οι κυβερνήσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας τα τελευταία χρόνια, που το φαινόμενο έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, καθώς εδώ και μία πενταετία τα ποσοστά κυμαίνονται σταθερά άνω του 23%.

Η απάντηση είναι απλή: απολύτως τίποτα. Ο ιδιωτικός τομέας, σε αντίθεση με το υδροκέφαλο και αντιπαραγωγικό δημόσιο, ανέκαθεν αντιμετωπιζόταν με μία περιφρόνηση από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Καμία μέριμνα, καμία στρατηγική, κανένα σχέδιο. Η επιχειρηματικότητα εξακολουθεί και είναι δαιμονιοποιημένη, χωρίς κίνητρα για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, χωρίς καμία υποστήριξη (η επιστροφή του ΦΠΑ είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα).

Ολοι μιλούν για επενδύσεις, όμως επενδύσεις δεν βλέπουμε. Με ευχολόγια δεν γίνεται τίποτα. Κάπως έτσι φθάσαμε στα 1,3 εκατομμύρια ανέργους, όλοι από τον ιδιωτικό τομέα. Και όσο συνεχίζεται αυτή η νοσηρή αντίληψη θα βιώνουμε καθημερινά "Πεντελικά".



Το newsotherwise.gr δημιουργεί μια νέα στήλη που ονομάζεται Απόψεις,  σε αυτή την στήλη περιμένουμε όσους και όσες θέλετε να πείτε κάτι  το άρθρο σας (newsotherwise.gr@gmail.com) για να αναδημοσιευτεί και να ακουστεί η γνώμη σας, η καταγγελία σας και ότι πιστεύετε για τα καθημερινά δρώμενα της χώρας μας.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου