Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Αν ψάχνετε δουλειά, βασιστείτε στην… Ψυχολογία!



Οι εποχές άλλαξαν, η ανεργία «θερίζει», τα κριτήρια για πρόσληψη είναι διαφορετικά, αλλά η επιστήμη της ψυχολογίας βρήκε τα μυστικά που θα σας κάνουν περιζήτητους στην αγορά εργασίας. Χρειάστηκαν μελέτες μεταξύ 2.300 διευθυντικών στελεχών σε 18 χώρες, αλλά τώρα ξέρουμε γιατί κάποιοι βρίσκουν ακόμα και σήμερα εύκολα δουλειά και κάποιοι όχι.  

Σήμερα, δεν είναι οι πολλές σπουδές που εξασφαλίζουν μία θέση στην αγορά εργασίας. Είναι σε συντριπτική πλειοψηφία ορισμένα στοιχεία της προσωπικότητας του υποψηφίου τα οποία οι εργοδότες διεθνώς ψάχνουν μετά μανίας και μάλιστα πολλές εταιρείες έχουν και ειδικά τεστ προσωπικότητας που πρέπει να περάσει κανείς για να προσληφθεί.

Η ψυχολογία ανοίγει τα χαρτιά της και μας εξηγεί: Αν είστε εσωστρεφές άτομο, μην κάνετε καν τον κόπο να ψάξετε για δουλειά. Αυτό που πρέπει να δει ο υποψήφιος εργοδότης είναι κάτι εντελώς διαφορετικό –εξωστρέφεια, αυτοπεποίθηση, δυναμισμό, δημιουργικότητα, δυνατότητα να υπερασπίζεται κανείς τις απόψεις του, ενδιαφέρον για τους άλλους.

Οι υποψήφιοι πρέπει επίσης να είναι κοινωνικοί, να σκέφτονται θετικά, να διαθέτουν περιέργεια, υπομονή και επιμονή, να είναι συνεργάσιμοι, να τους αρέσει να ρισκάρουν και στην συνέντευξη να μιλούν ειλικρινά και ανοιχτά για τον εαυτό τους. Κοινώς, όλοι οι εργοδότες σήμερα ψάχνουν για τον ίδιο τύπο ανθρώπου και για να σιγουρευτούν ρωτούν απίστευτα πράγματα, πολύ προσωπικά και επί της ουσίας πρέπει κανείς να περάσει εξετάσεις προσωπικότητας.

Σύμφωνα με τις νέες μελέτες, η πείρα είναι το μόνο που έχει ακόμα μεγάλη σημασία. Μετά, σε ποσοστό 60% έρχεται η προσωπικότητα, η συγκεκριμένη προσωπικότητα που αναφέραμε. Κατόπιν ακολουθεί το αν ταιριάζει κανείς με το πολιτισμικό περιβάλλον της μέλλουσας εργασίας του, ενώ οι σπουδές παίζουν ρόλο μόνο κατά 16%!


Πηγή : iatropedia.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου