Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Η κατάρρευση της ΝΔ και η ευθύνη των κορυφαίων στελεχών της



του Γιώργου Κοντογιάννη.

Η νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας θα πρέπει να προβληματίσει όλα τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ που από τις εκλογές και μετά αντιπολιτεύονται τον κ. Σαμαρά.

Ενώ η κυβέρνηση χάνει την εμπιστοσύνη των πολιτών και η κοινωνία εκφράζει πλέον τη δυσφορία της για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην διαπραγμάτευση με τους εταίρους, για πρώτη φορά μετά τις εκλογές, η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να καταποντίζεται δημοσκοπικά και να αυξάνει αρνητικά τη διαφορά της με τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος παραμένει σταθερός στα εκλογικά του ποσοστά.

Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει 36,5%, όσο δηλαδή και τα εκλογικά του ποσοστά, ενώ η ΝΔ έχει πέσει στο 15,5%

Την ίδια στιγμή και σε ό,τι αφορά στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με στοιχεία από το skai.gr το 41% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θεωρεί λάθος τη στρατηγική της Αθήνας, έναντι 35% που κρίνει πως είναι σωστή. Πρόκειται για μεγάλη αλλαγή σκηνικού από τον Φεβρουάριο, όταν το 72% ενέκρινε τη γραμμή της κυβέρνησης, ενώ μόλις το 22,5% διαφωνούσε.
            Όλα αυτά είναι στοιχεία που πρέπει να προβληματίσουν τα στελέχη που ήδη έχουν εκδηλώσει την αντίθεσή τους στην πρόθεση Σαμαρά να μη παραδώσει, μετά την συντριπτική ήττα που υπέστη στις τελευταίες εκλογές, την ηγεσία της ΝΔ.

Δεν γίνεται, βέβαια, λόγος για προβληματισμό του ιδίου του κ. Σαμαρά, καθώς αν ενδιαφερόταν για την πορεία της ΝΔ θα είχε κάνει από την επομένη των εκλογών ό,τι έκαναν οι προκάτοχοί του όταν έχαναν εκλογές, και θα είχε προφυλάξει και τον εαυτό του από την απαξίωση στην οποία τώρα έχει περιέλθει και μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ.

Ωστόσο όλοι εκείνοι που όλα τα προηγούμενα χρόνια έδωσαν μάχες στην πρώτη γραμμή της ΝΔ, όλοι εκείνοι που η βάση της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τίμησε με ψήφους και αξιώματα με στόχο την προσφορά στην πατρίδα και την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του συνόλου των Ελλήνων, όλοι αυτοί που θεωρούν τους εαυτούς τους γέννημα και θρέμμα αυτής της παράταξης, όλοι αυτοί οφείλουν να δράσουν το συντομότερο για να μη καταντήσει η παράταξη της ελπίδας και της δημιουργίας, κοινοβουλευτικό απόκομμα όπως το ΠΑΣΟΚ.

Όλα τα κορυφαία στελέχη που φιλοδοξούν να διαδεχθούν τον Αντώνη Σαμαρά ή που επιθυμούν να συνεχίσουν να μάχονται στην πρώτη γραμμή πρέπει να κατανοήσουν ότι η συνεχής φθορά και αποσύνθεση της ΝΔ οδηγεί σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή που ως κατάληξη έχει τη συρρίκνωση και τελικά τη διάλυση του κόμματος.

Το ερώτημα είναι βέβαια αν θα το δεχθούν; Αν θα το επιτρέψουν; Και εν τέλει θα αποδεχθούν να τους βαρύνει η ευθύνη της απραξίας την ώρα της βύθισης του κομματικού σκάφους;

Χθες το βράδυ στο θέατρο «Χατζηχρήστος» ο «Σύνδεσμος ‘74», πραγματοποίησε ένα σημαντικό βήμα οργανώνοντας μια συγκέντρωση μοναδική στα εσωκομματικά μεταπολιτευτικά χρονικά, αφού στελέχη που από το 1974 και μετά προσέφεραν στην παράταξη και στη χώρα βγήκαν μπροστά και απαίτησαν την αναγέννηση της ΝΔ και την επιστροφή της στις κεντροδεξιές αρχές και αξίες του ιδρυτή της παράταξης Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Είναι κατανοητό ότι αυτήν την ώρα που η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού τα κοινοβουλευτικά στελέχη πρώτης γραμμής διστάζουν να προτάξουν το κομματικό πρόβλημα αφού ο κ. Σαμαράς κατάφερε να περάσει την «γραμμή» ότι η ανακίνηση εσωκομματικού ζητήματος δεν είναι εθνικά υπεύθυνη στάση. Συνεπώς όποιος αυτήν την ώρα θέτει θέμα ηγεσίας στη ΝΔ σκέφτεται τον εαυτό του και δεν σκέφτεται το πρόβλημα της Ελλάδος.

Αλλά εδώ ακριβώς βρίσκεται το ζητούμενο. Αν η ΝΔ σήμερα είχε μια πιο υπεύθυνη ηγεσία, μια ηγεσία που η κοινωνία δεν την αντιμετώπιζε με αποστροφή, τότε θα μπορούσε να προβάλει ως εναλλακτική λύση, ως λύση ελπίδας και σταθερότητας σε ένα καταρρέον πολιτικό σκηνικό. Σε ένα σκηνικό που παρουσιάζει το μοναδικό φαινόμενο οι πολίτες να είναι αντίθετοι με την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση και σε σημαντικό βαθμό να νιώθουν φόβο για τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής και για το αύριο και παρά ταύτα η κυβέρνηση αυτή να προηγείται με 21% της αντιπολίτευσης.

Τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ πρέπει να καταλάβουν ότι αν τελικά επιτευχθεί συμφωνία, η στάση του κ. Σαμαρά θα αποτελέσει την απαρχή νέων δεινών για τη ΝΔ, ίσως δε να προκαλέσει νέο διχασμό στην Κοινοβουλευτική Ομάδα με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον του κόμματος. Αλλά και αυτό αν δεν συμβεί και η κυβέρνηση αντιμετωπίσει δυσκολίες στο δικό της εσωκομματικό πεδίο, τότε ο κ. Σαμαράς θα βρει την ευκαιρία να προβάλει το επιχείρημα «τώρα που καταρρέει η κυβέρνηση κανείς δεν δικαιούται να θέτει θέμα ηγεσίας στη ΝΔ».

Μόνο που και τότε η κοινωνία δεν θα ακολουθήσει αυτόν που καταδίκασε πριν από λίγους μήνες και προτίμησε να στηρίξει κάποιον που αντιλαμβανόταν ότι της λέει ψέματα… Τότε οι πολίτες θα αναζητήσουν άλλες λύσεις που ίσως αποβούν μοιραίες για τη χώρα και τη δημοκρατία.

Τα μηνύματα από τις δημοσκοπήσεις είναι καθαρά. Τόσο καθαρά που αν τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ δεν δείξουν ότι τα αντιλαμβάνονται και δεν αναλάβουν έγκαιρα πρωτοβουλίες, τότε όση ευθύνη θα έχει ο κ. Σαμαράς για την κατάρρευση της παράταξης, άλλη τόση θα έχουν και αυτά τα στελέχη που δεν έπραξαν τίποτε για να την αποτρέψουν.


Πηγή : apopseis.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου