Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Ο Ήσυχος το εξοπλιστικό "αλαλούμ" και η χρεοκοπία της χώρας



Το πως εξοπλιζόταν η χώρα για πάρα πολλά χρόνια όλοι το υποψιαζόμασταν και τελικά οι υποψίες μας επιβεβαιώθηκαν με το χειρότερο τρόπο. Το πως αντιμετωπίζεται το σοβαρό -τουλάχιστον στις υπόλοιπες χώρες του πλανήτη- θέμα του εξοπλισμού της χώρας το ζούμε. Το πολιτικό σύστημα ,δηλαδή τα κόμματα έχουν οδηγήσει τις όποιες επείγουσες αποφάσεις ακόμη και για την καθημερινή λειτουργία των ΕΔ σε απόλυτο αδιέξοδο. Ένας ταξίαρχος του ΓΕΕΘΑ με μια πρόσφατη ομιλία του την οποία δημοσίευσε το Onalert.gr τα είχε περιγράψει όλα με απόλυτη σαφήνεια.

Παρών σ΄ αυτή την ομιλία ήταν και ο ΑΝΥΕΘΑ Κώστας Ήσυχος. Ο οποίος με τηλεοπτική του εμφάνιση χθες στο Mega μίλησε για το θέμα των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας και το πρόγραμμα ανακατασκευής τους.

Τι είπε:

“Δεν θα μπω στην διαδικασία αν αυτά τα αεροπλάνα είναι τα καλύτερα…Έχω θέσει τους προβληματισμούς μου στην κυβέρνηση…
Πρέπει να σταθμίσει κανείς την οικονομική συγκυρία για να δει κανείς αν πρέπει αυτό το πρόγραμμα να γίνει ή να παγώσει για κάποιο διάστημα”.

Είπε ακόμη ότι η προκαταβολή για το πρόγραμμα είναι 75 εκατομμύρια και μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί ούτε ευρώ.

•Να αρχίσουμε από τις διορθώσεις. Η προκαταβολή είναι 47 εκατομμύρια και πράγματι δεν έχει δοθεί. Από που να δοθεί αν δεν λυθεί το πρόβλημα ρευστότητας της χώρας;

*Δεύτερη διόρθωση είναι ότι το πρόγραμμα ούτε έχει παγώσει ,ούτε θα επανεξεταστεί. Μόνο σε μία περίπτωση δεν θα υλοποιηθεί. Κι αυτή είναι η χρεοκοπία της χώρας,την οποία απ΄ όσο γνωρίζουμε δεν θέλουν ούτε να τη συζητούν στην κυβέρνηση. Η άποψη αυτή δεν είναι δική μας ,είναι η πληροφόρηση που προέρχεται από το Μέγαρο Μαξίμου. Και όπως λένε οι πληροφορίες του Onalert.gr  επαναδιατυπώθηκε προς το ΥΠΕΘΑ μετά από την τηλεοπτική εμφάνιση του ΑΝΥΕΘΑ.

•Να συνεχίσουμε με απλά ερωτήματα. Αν ο κ.Ήσυχος έχει προβληματισμούς για το πρόγραμμα ανακατασκευής γατί στις 7 Απριλίου υπέγραφε μαζί με τον ΥΦΕΘΑ Νίκο Τόσκα ανακοίνωση στην οποία και οι δύο υποστήριζαν:


“Τα κέντρα υπονόμευσης της κυβέρνησης διαρρέουν, μέσω δημοσιευμάτων, νέα σενάρια φαντασίας περί τριβών και αντιθέσεων στην κυβέρνηση, τη φορά αυτή στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Αυτή τη φορά, αφορμή στάθηκε η υπογραφή από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο της απόφασης του ΚΥΣΕΑ (και της προηγούμενης κυβέρνησης) για τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα σχετικά δημοσιεύματα εμφανίζουν τον Αναπληρωτή Υπουργό Κώστα Ήσυχο και τον Υφυπουργό Νίκο Τόσκα ως «διαφωνούντες» με την παραπάνω απόφαση.

Δεν πρόκειται παρά για μια ακόμα κατασκευή, της οποίας στόχος είναι η παροχή «καλών υπηρεσιών» σε έτσι και αλλιώς γνωστά από πριν σχέδια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης. Ας μην βαυκαλίζονται με το γεγονός ότι αυτά, τα δικά τους «όνειρα θερινής νυκτός» θα γίνουν ευρέως πιστευτά”.

•Τελικά έχει πειστεί ο ΑΝΥΕΘΑ αν τα αεροσκάφη πρέπει να ξαναπετάξουν ή όχι; Γιατί απ΄ ότι φαίνεται μετά από τις εισηγήσεις των Γενικών Επιτελείων, την τριπλή έγκριση από δύο διαφορετικά ΚΥΣΕΑ , ένα της ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ένα των ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ,ακόμη δεν έχουμε αποφασίσει ως χώρα αν πρέπει να έχουμε αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας. Προφανώς ο κ.Ήσυχος θα έχει ενημερωθεί ποιες ακριβώς είναι οι επιπτώσεις της έλλειψης τέτοιων αεροσκαφών .

•Ανεξάρτητα από την ουσία του θέματος , πόσο χρήσιμη είναι η παρέμβαση του ΑΝΥΕΘΑ ,λίγα 24ωρα πριν από την συνάντηση Καμμένου με τον αμερικανό υπουργό Άμυνας στην Ουάσινγκτον;

•Επειδή είναι θέμα χρόνου ο κ. Ήσυχος να αναλάβει και την τύχη της ΕΑΒ και επειδή είπε ότι πρέπει να σταθμίσουμε τα δεδομένα, το μέλλον της ΕΑΒ “μπαίνει στη ζυγαριά” ή όχι; Γιατί όπως είναι γνωστό το πρόγραμμα ανακατασκευής των αεροσκαφών του ΠΝ ,δίνει μια ανάσα επτά ετών στην ΕΑΒ που σήμερα λειτουργεί σε καθεστώς αβεβαιότητας.

Έχει απόλυτο δίκιο ο ΑΝΥΕΘΑ όταν λέει ότι πρέπει να “σταθμίζουμε τις καταστάσεις”. Στη ζυγαριά μας όμως θα πρέπει μας αρέσει ή όχι να βάζουμε και τις πραγματικές ανάγκες των ΕΔ.

Η εκάστοτε ηγεσία του ΥΠΕΘΑ αυτό πρέπει να έχει ως υποχρέωση και αποστολή .


Πηγή : onalert.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου