Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Υστερα από πολλά χρόνια θα γίνει η εκτέλεση του βομβιστή της Βοστόνης



Θα περάσουν αρκετά χρόνια για να εφαρμοστεί η θανατική ποινή που επιβλήθηκε στον βομβιστή της Βοστόνης Ντζοκχάρ Τσαρνάεφ, αφού ο 20χρονος είναι ο 62ος θανατοποινίτης στη σειρά αναμονής στην Ιντιάνα.

Η επιβολή της θανατικής ποινής σε υποθέσεις οι οποίες εκδικάζονται σε ομοσπονδιακή κλίμακα είναι εξαιρετικά σπάνιες και σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης για τη Θανατική Ποινή η δικαστική απόφαση που εκδόθηκε την Παρασκευή δεν σημαίνει ότι ο Τσαρνάεφ «θα εκτελεστεί στο εγγύς μέλλον».

Ο διευθυντής του Κέντρου, Ρόμπερτ Ντάναμ, προέβλεψε μάλιστα ότι θα περάσουν πολλά χρόνια για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των εφέσεων που αναμένεται να ασκηθούν.

Οι ομοσπονδιακές αρχές δεν επιβάλλουν τη θανατική ποινή παρά μόνο σε περιπτώσεις ιδιαζόντως ειδεχθών εγκλημάτων, και τέτοια κρίθηκαν οι επιθέσεις στον Μαραθώνιο της Βοστόνης, την 15η Απριλίου 2013, όταν έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 264.

Τρεις άνδρες έχουν εκτελεστεί στη φυλακή της Ιντιάνα, όπου κρατείται ο Τσαρνάεφ, από το 2011. Η πλέον προβεβλημένη εκτέλεση θανατοποινίτη, κατόπιν δικαστικής απόφασης σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ήταν εκείνη του Τίμοθι Μακβέι, στις 11 Ιουνίου 2001, μετά την καταδίκη του για την τρομοκρατική επίθεση στην Οκλαχόμα το 1995, κατά την οποία σκοτώθηκαν 168 άνθρωποι.

Κατόπιν αποφάσεων δικαστηρίων σε επίπεδο πολιτειών, την ίδια χρονική περίοδο έχουν εκτελεστεί 722 θανατοποινίτες και υπάρχουν 3.000 θανατοποινίτες οι οποίοι κρατούνται στις φυλακές εν αναμονή της επιβολής της ποινής τους.


Πηγή 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου