Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Η χρήση αντιβιοτικών στην παιδική ηλικία σχετίζεται με ασθένειες στην ενήλικη ζωή


Αν και η συνταγογράφηση αντιβιοτικών στα παιδιά είναι κάτι σύνηθες, ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ανισορροπία που συχνά προκαλούν στο μικροβίωμα του εντέρου έχει ως συνέπεια να ταλαιπωρούνται από ασθένειες κατά την ενήλικη ζωή τους.

Το ένα τρίτο των αντιβιοτικών που δίδονται στα παιδιά δεν είναι καν απαραίτητο, επισημαίνουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, στην Μιννεάπολις των Ηνωμένων Πολιτειών. Και αυτό, διότι η αναστάτωση που δημιουργούν τα αντιβιοτικά στα τρισεκατομμύρια των φιλικών μικροβίων που ζουν στο έντερο των παιδιών συνδέεται πλέον με ασθένειες που εκδηλώνονται στην ενήλικη ζωή τους.

Συσχετίζοντας την ανισορροπία του μικροβιώματος με νόσους ενηλίκων, οι ερευνητές αναφέρουν στο περιοδικό Cell Host & Microbe ότι η γνώση, βάσει σχετικών στοιχείων που έχουν δώσει εκατοντάδες έρευνες, δείχνει ότι η εντερική δυσβίωση –η διατάραξη της ισορροπίας του μικροβιώματος του εντέρου– κρύβεται πίσω από λοιμώδεις νόσους, αλλεργίες και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, ακόμη και την παχυσαρκία. Μάλιστα οι δυνητικά επιβλαβείς συνέπειες δεν περιορίζονται μόνο στην σωματική υγεία του ατόμου αλλά και στην ψυχολογική καθώς επηρεάζουν την συναισθηματική ισορροπία.

Πρόσφατα, μια μελέτη επεσήμαινε την σημασία του μικροβιώματος για την παραγωγή σεροτονίνης, την χημική ουσία στον εγκέφαλο που θεωρείται υπεύθυνη για την ρύθμιση των συναισθημάτων και την συμπεριφορά. Στον αντίποδα, η διατάραξη της παραγωγής σεροτονίνης έχει ενοχοποιηθεί για ποικίλες ασθένειες, από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (ΙΒS) και καρδιοαγγειακές νόσους, μέχρι… οστεοπόρωση.

«Οι ασθένειες που έχουν να κάνουν με τον μεταβολισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα αυξάνονται δραματικά και σε πολλές περιπτώσεις δεν γνωρίζουμε γιατί» λέει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της νέας μελέτης Dan Knights, επίκουρος καθηγητής με ειδίκευση την Υπολογιστική Βιολογία στο University of Minnesota. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, είναι ανάγκη να ερευνηθεί περαιτέρω η παιδιατρική δυσβίωση και να ορισθεί η βάση της ανάπτυξης του υγιούς μικροβιώματος.



Πηγή : iatropedia.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου