Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Απειλούμενοι παπαγάλοι βρέθηκαν εμφιαλωμένοι από λαθρεμπόρους




Τουλάχιστον 21 απειλούμενοι παπαγάλοι βρέθηκαν ακινητοποιημένοι μέσα σε πλαστικά μπουκάλια που είχε πακετάρει στις αποσκευές του ένας λαθρέμπορος στην Ινδονησία.

Τα άτυχα κακατούα βρέθηκαν στην κατοχή ενός ύποπτου άνδρα λίγο πριν αναχωρήσει από το λιμάνι του Τανγιούνγκ Περάκ, στην πόλη της Σουραμπάγια. Ο προορισμός του δεν διευκρινίστηκε.

Επτά από τους παπαγάλους ήταν τόσο εξαντλημένοι που δεν επέζησαν μετά την απελευθέρωσή τους.

Το συγκεκριμένο είδος είναι τόσο περιζήτητο ως κατοικίδιο ώστε κινδυνεύει να μην επιζήσει ούτε στη φύση: το κακατούα Cacatua sulphurea, που ξεχωρίζει από το κόκκινο λοφίο του, κατατάσσεται στα είδη της Κόκκινης Λίστας που αντιμετωπίζουν κρίσιμο κίνδυνο εξαφάνισης. Βασική αιτία, σύμφωνα με την οργάνωση Bird Life International, είναι η μαζική παγίδευσή τους εδώ και δεκαετίες.

Το εμπόριο παπαγάλων γενικά επιτρέπεται μόνο για πτηνά εκτροφής, ωστόσο η παράνομη διακίνηση είναι διαδεδομένη. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής σε παγκόσμιο επίπεδο δεν είναι πολύ μικρότερο ως αγορά από το παράνομο εμπόριο όπλων και ναρκωτικών.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας στη Σουραμπάγια ανέφερε στο CNN ότι το τελευταίο περιστατικό δεν είναι σπάνιο. Μόνο τον Απρίλιο κατασχέθηκαν στο λιμάνι πάνω από 200 εξωτικά ζώα, όπως πουλιά του παραδείσου, ερπετά και, φυσικά, σπάνια κακατούα.

Όπως σχολίασε η Traffic International , οργάνωση που παρακολουθεί το λαθρεμπόριο ζώων, η πρακτική του εγκλωβισμού πτηνών σε κομμένα πλαστικά μπουκάλια είναι συνηθισμένη πρακτική για την παράνομη μεταφορά τους.



in.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου