Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Απο τον ΟΠΕΚΕΠΕ ξεκινά η ...στάση πληρωμών; Δεν πληρώθηκαν το δεκαπενθήμερο οι υπάλληλοι



Μπορεί η κυβερνηση τελικά να βρήκε τα χρήματα για να πληρώσει τη δόση προς το Δ.Ν.Τ ωστόσο, συμφωνα με πληροφοριες του newsit, στον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν εχουν καταβληθεί ακομη οι μισθοί των εργαζομένων για το πρωτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

Οι ίδιες πληροφοριες αναφέρουν οτι η πληρωμή των 630 εργαζομένων του Οργανισμού ήταν να γινει στις 13 Μαΐου.

Ωστοσο διαμηνύθηκε προς τους εργαζόμενους οτι ο μισθός θα καταβληθεί στους λογαριασμούς τους στις 14 Μαΐου ενω σημερα το πρωι ενημερώθηκαν οτι τελικά θα πάρουν τους μισθούς τους τη Δευτερα 18 Μαΐου χωρις ακομη να υπαρχει σαφής εικονα για τον αν και σε αυτη την ημερομηνία θα καταβληθούν οι μισθοί τους,

Αξίζει να σημειωθεί οτι στις αρχές Μαρτίου ο ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν ο πρώτος δημόσιος οργανισμός στον οποιο η κυβερνηση ...έβαλε χέρι στα αποθεματικά του μεταφέροντας πανω απο 200 εκ. απο τις εμπορικές τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλαδος για να αξιοποιηθούν για χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ειναι Νομικό Προσωπο Ιδιωτικού Δικαιου παρόλα αυτά όμως επειδή οι υπάλληλοι του ειναι μόνιμοι πληρώνονται απο την Ενιαία Αρχή Πληρωμών απο την οποία πληρώνονται όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι της χωρας.

Οπως όλα δείχνουν ειναι η πρώτη φορά που η Ενιαία Αρχή Πληρωμών δεν καταβάλει μισθούς στην ωρα τους σε δημόσιους υπαλλήλους.

Μιλώντας στο Newsit η Πρόεδρος των Εργαζομένων στον ΟΠΕΚΕΠΕ Ρένα Αγραφιώτη είπε ότι υπάρχει καθυστέρηση στην καταβολή της μισθοδοσίας. Και πρόσθεσε: «Δεν έχει εκταμιευθεί ο προϋπολογισμός του ΟΠΕΚΕΠΕ ως οφειλόταν μέχρι αυτό το χρονικό διάστημα κάθε έτους και ευελπιστούμε ότι ίσως σήμερα γίνει μια καταβολή καθώς έχει μπει ένα ποσό από το Υπουργείο που μας εποπτεύει αλλά δε λύνει το πρόβλημα».

Στο ερώτημα αν η καθυστέρηση αυτή συνδέεται με το γεγονός ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ έδωσε τα ταμειακά του διαθέσιμα στην ΤτΕ η κυρία Αγραφιώτη απαντησε «όχι δε συνδέεται. Αυτά τα ταμειακά διαθέσιμα αφορούσαν κοινοτικές επιδοτήσεις και τέλος πάντως ήταν ένα αποθεματικό. Δε συνδέεται με τους μισθούς και τις λειτουργικές δαπάνες».


Ανοιχτή επιστολή των εργαζόμενων

Οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό απέστειλαν ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς και τη διοίκηση του Οργανισμού

Ολόκληρη η επιστολή:

Δεδομένης της διήμερης πλέον καθυστέρησης της καταβολής τόσο της μισθοδοσίας των εργαζόμενων στον ΟΠΕΚΕΠΕ, όσο και της καταβολής των εργοδοτικών εισφορών, ο Σύλλογος Εργαζομένων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους υπεύθυνους, καθώς ο Οργανισμός κινδυνεύει από οικονομική ασφυξία.
Οφείλουμε να σας ενημερώσουμε, ότι η οικονομική κατάσταση του Οργανισμού περιγράφεται από τα κάτωθι:
Η μισθοδοσία, των εργαζομένων δεν καταβλήθηκε στις 13/05/2015.
Από τον Ιανουάριο του 2015, οι αμοιβές καθώς και μέρος των εξόδων των εκτός έδρας μετακινήσεων που απαιτούνται για την έγκαιρη πραγματοποίηση των απαραίτητων ελέγχων που είναι υποχρεωμένος να διενεργεί ο Οργανισμός, προκειμένου να καταβάλλονται οι κοινοτικές ενισχύσεις, δεν έχουν καταβληθεί.
Η εκπροσώπηση του Οργανισμού και της χώρας στα ευρωπαϊκά Όργανα πραγματοποιείται, μόνο με προκαταβολές, που καλύπτουν μέρος των εξόδων των εργαζομένων.
Έχει «παγώσει» η εξόφληση του συνόλου των προμηθευτών, η πληρωμή των τιμολογίων ΔΕΚΟ και γενικότερα η κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του Οργανισμού.
Αιτία των προαναφερομένων αποτελεί η μη εκταμίευση του αναγκαίου, για την λειτουργία του Οργανισμού, ποσοστού του εγκριμένου προϋπολογισμού από το Υ.Π.Α.Π.&Ε,  όπως είθισται κάθε χρόνο.

Σε αυτό το σημείο, οφείλουμε να καταθέσουμε τον προβληματισμό μας για τις παρακάτω ενέργειες του Υπουργείου:
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν έρθει σε γνώση μας, διαφαίνεται να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση σχετικά με την εκταμίευση των προϋπολογισμών των εποπτευόμενων από το Υ.Π.Α.Π.&Ε Οργανισμών.

Με την 11/05/2015 ΑΔΑ: ΒΝ0546ΦΘΗ-6Φ7, απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού, έγινε ανάκληση της απόφασης ανάληψης πίστωσης του προϋπολογισμού του ΟΠΕΚΕΠΕ, με αιτιολόγηση ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί αυτό το ποσό. Ήταν βέβαιο ότι αυτή η ενέργεια θα οδηγούσε σε οικονομική ασφυξία τον ΟΠΕΚΕΠΕ αφού δεν διαθέτει δικούς του πόρους και η λειτουργία βασίζεται στην ανάληψη των δαπανών του από τον προϋπολογισμό του Υ.Π.Α.Π.&Ε  .

Η οικονομική ασφυξία στην οποία έχει περιέλθει ο Οργανισμός απειλεί τις πληρωμές των Ελλήνων παραγωγών του έτους 2015, ύψους που ξεπερνά τα τρία (3) δις ευρώ, και θέτει σε κίνδυνο τις επιδοτήσεις της Νέας Προγραμματικής Περιόδου. Διότι η μη εκταμίευση του σχετικού ποσού, θα οδηγήσει στην αδυναμία τήρησης:
του προγράμματος των επιτόπιων ελέγχων των οποίων η έγκυρη και έγκαιρη ολοκλήρωση τους αποτελεί σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, προϋπόθεση της πληρωμής των αγροτών
σειράς Κανονιστικών δεσμεύσεων που αποτελούν προϋποθέσεις για την εκταμίευση των Κοινοτικών Ενισχύσεων.

Είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος λόγω της αδυναμίας του οργανισμού να εκτελέσει τις υποχρεώσεις του σύμφωνα με όσα ορίζει το κοινοτικό και ο εθνικό πλαίσιο , να τεθεί υπό επιτήρηση και να ανασταλεί η Διαπίστευση του και επομένως να μην είναι δυνατή η καταβολή των ενισχύσεων που προέρχονται από κοινοτικούς πόρους στους δικαιούχους με δυσμενή αποτελέσματα στους αγρότες και την αγροτική οικονομία.

Καλούμε τόσο τον Πρωθυπουργό την ηγεσία του Υ.Π.Α.Π.&Ε όσο και την Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ , να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική αυτοτέλεια του Οργανισμού και η εύρυθμη λειτουργία του, προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα στις πληρωμές των 800.00 και πλέον Ελλήνων παραγωγών, οι οποίοι κινδυνεύουν να περιέλθουν σε οικονομική δίνη.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΟΔΩΡΗΣ ΔΑΦΕΡΜΟΣ - ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ


Πηγή : newsit.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου