Τρίτη 5 Μαΐου 2015

"Λουκέτο" σε 50 κλινικές αν δεν αρχίσουν να πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ




της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

"Στα ταμεία μας δεν υπάρχει ούτε σεντ του ευρώ. Αδυνατούμε να είμαστε συνεπείς στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Αδυνατούμε να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας προς τους εργαζόμενους", διαμήνυσαν χθες οι κλινικάρχες στον Π. Κουρουμπλή την ώρα που και ο ΙΣΑ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την άτυπη στάση πληρωμών του ΕΟΠΥΥ αναφερόμενος πια σε "απειλή για την δημόσια Υγεία".

Με επιστολή που απέστειλε τη Δευτέρα στον υπουργό Υγείας, το ΔΣ της Πανελλήνιας ¨Ενωσης Κλινικαρχών απευθύνει έκκληση προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να μην δώσει το τελειωτικό χτύπημα στις ιδιωτικές κλινικές που έχουν να πληρωθούν από τον περασμένο Δεκέμβριο...

"Η παύση πληρωμών του ΕΟΠΥΥ από τον περασμένο Δεκέμβριο, σε συνδυασμό με τα αντιδημοκρατικά και ληστρικά μέτρα των rebate και claw back (σ.σ. υποχρεωτική έκπτωση και επιστροφή υπερβάσεων), που εφαρμόστηκαν τα δύο τελευταία χρόνια για υπηρεσίες που αποδεδειγμένα έχουμε προσφέρει και η μονομερής διαγραφή από τον ΕΟΠΥΥ κάθε οφειλής προς κάθε πάροχό του, έχουν οδηγήσει όλους τους ιδιώτες παρόχους και ιδιαίτερα τις ιδιωτικές κλινικές να λειτουργούν σε καθεστώς οικονομικής ασφυξίας", αναφέρουν χαρακτηριστκά στην επιστολή.

Και προειδοποιούν ότι πολύ σύντομα οι κλινικές θα αδυνατούν να λειτουργήσουν αναφέρονατς ότι "πριν από λίγες ημέρες, είχατε δηλώσει ο ίδιος ότι μέχρι τέλος Απριλίου θα είχαν εξοφληθεί όλοι οι πάροχοι. Όμως, βρισκόμαστε στον Μάιο, τον πέμπτο μήνα του έτους, και έχουμε εισπράξει προκαταβολή μόνο για τον μήνα Ιανουάριο 2015. Υπολογίζοντας τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ τα 3,5 χρόνια της λειτουργίας του, μόνο προς τις ιδιωτικές κλινικές, οφείλει περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ προς τις 170 λειτουργούσες σήμερα κλινικές σε όλη την Ελλάδα".

Η ΠΕΚ απευθύνει δραματική έκκληση για άμεση παρέμβαση του υπουργού Υγείας, ώστε να υπάρξει άμεσα μια πληρωμή και μια ακόμη στα τέλη Μάη 2015.

Διαμαρτυρία και από τον ΙΣΑ
Την ίδια ώρα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά να εξασφαλιστεί άμεσα η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων, "τα οποία βρίσκονται πλέον στα όρια της κατάρρευσης".
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ, "ο ΕΟΠΥΥ έχει κηρύξει στάση πληρωμών απέναντι στους παρόχους ενώ τα Δημόσια νοσοκομεία, αδυνατούν να καλύψουν βασικές ανάγκες τους και να προμηθευτούν υγειονομικά υλικά ή ακόμα και είδη πρώτης ανάγκης. Οι γιατροί στα Δημόσια νοσοκομεία παραμένουν απλήρωτοι για τα δεδουλευμένα τους και αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης. Μάλιστα οι ανάγκες των νοσοκομείων αναμένεται να αυξηθούν δραματικά τις επόμενες εβδομάδες που ξεκινά η τουριστική περίοδος. Παράλληλα η στάση πληρωμών που έχει κηρύξει ο ΕΟΠΥΥ έχει οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία τους συμβεβλημένους γιατρούς ενώ απειλεί την βιωσιμότητα εργαστηρίων και πολυϊατρείων που πιέζονται από τους προμηθευτές να πληρώσουν τις οφειλές τους...".

Και ο ΙΣΑ καταλήγει ότι η κατάσταση έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο και συνιστά απειλή για τη Δημόσια υγεία...



Πηγή : iatropedia.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου