Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Παγωμένο γιαούρτι: 4 μύθοι που δεν τους φαντάζεστε


Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ένα από τα πιο αγαπημένα και δημοφιλή καλοκαιρινά επιδόρπια, επειδή είναι δροσερό, νόστιμο, έχει γενικά λιγότερες θερμίδες από το παγωτό και είναι μια υγιεινή επιλογή από πολλές απόψεις.

Όμως το frozen yogurt, όπως έχει γίνει ευρύτερα γνωστό το παγωμένο γιαούρτι, περιβάλλεται και από μερικούς “μύθους”. Καλό είναι να τους ξεδιαλύνετε, για να ξέρετε πώς έχουν ακριβώς τα πράγματα:

ΜΥΘΟΣ: Το παγωμένο γιαούρτι είναι φυσικά άπαχο ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, έτσι μπορώ να έχω όσο θέλω.

Αυτό είναι εν μέρει αλήθεια. Τα περισσότερα ήδη παγωμένου γιαουρτιού είναι άπαχα ή με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν αρκετές θερμίδες. Τα άπαχο, “απλά” frozen yogurt έχουν περίπου 30-35 θερμίδες ανά 30γρ, που σημαίνει ότι το μισό κιλό έχει 380 θερμίδες και 76g ζάχαρης, προτού καν αναλογιστούμε τα “πρόσθετα” που ενδεχομένως θα βάλετε από πάνω (τρούφα, ξηροί καρποί, σιρόπι κλπ).

ΜΥΘΟΣ: Αυτά τα “πρόσθετα” δεν έχουν πολλές θερμίδες.

Σωστό, αλλά μόνο αν επιλέγετε φρέσκα φρούτα. Μείνετε μακριά από τα πιο δημοφιλή πρόσθετα όπως granola, η οποία προσθέτει 138 θερμίδες και 6,8 γρ λίπους ανά 30γρ, ή ζαχαρούχα δημητριακά, που φτάνουν τις 116 θερμίδες και 3g λιπαρών ανά 30γρ. Καλό είναι επίσης να αποφύγετε τα yogurt chips (150 θερμίδες, 8γρ λίπους ανά 30γρ), τα αποξηραμένα cranberries (96 θερμίδες, 0,4 γρ λίπους ανά 30γρ) και τους ξηρούς καρπούς (168 θερμίδες, 15 γραμμάρια λίπους ανά 30γρ).

ΜΥΘΟΣ: Το παγωμένο γιαούρτι είναι γεμάτο από υγιή προβιοτικά που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό και το πεπτικό μου σύστημα.

Αυτό είναι τόσο αληθές, όσο μπορεί να είναι και ψευδές. Ενώ είναι αλήθεια ότι τα προβιοτικά βρίσκονται φυσικά στο γιαούρτι, αυτά τα υγιή βακτήρια δεν φτάνουν πάντα στην πεπτική σας οδό. Η διάρκεια ζωής του συσκευασμένου frozen yogurt στο ράφι, οι διαδικασίες παραγωγής, τα υγρά του στομάχου και -ιδιαίτερα στην περίπτωση του παγωμένου γιαουρτιού- οι ακραίες θερμοκρασίες μπορεί να αποτρέψουν τα προβιοτικά από το να επιζήσουν και να φτάσουν εκεί που έχουν το μεγαλύτερο όφελος, στο έντερό σας. Αν και το παγωμένο γιαούρτι όντως περιέχει προβιοτικά, τα περισσότερα από αυτά δεν επιβιώνουν αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να μπορείτε να καρπωθείτε τα οφέλη.

ΜΥΘΟΣ: Το frozen yogurt είναι μια καλή εναλλακτική επιλογή για ένα γεύμα (πχ μεσημεριανό)

Λάθος. Το παγωμένο γιαούρτι (αλλά και το κανονικό) δεν είναι ολοκληρωμένο γεύμα. Μια μικρή μερίδα (1,5 φλιτζάνια) παγωμένου γιαουρτιού παρέχει περίπου το 15% της ημερήσιας ανάγκης σε ασβέστιο και 5,5γρ πρωτεΐνης, αλλά έχει και 30 γραμμάρια ζάχαρης. Δεν θα πίνατε ποτέ ένα ποτήρι γάλα και θα το ονομάζατε μεσημεριανό γεύμα. Αλλά η ίδια ποσότητα γάλακτος με 1% λιπαρά παρέχει το 45% της ημερήσιας ανάγκης σε ασβέστιο, 19γρ ζάχαρη και μια πολύ πιο σημαντική ποσότητα 12,3γρ πρωτεΐνης.



Πηγή : iatropedia.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου