Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

ΗΠΑ: Δεν θα απαγγελθούν κατηγορίες στον αστυνομικό που σκότωσε τον 19χρονο Αφροαμερικανό στο Μάντισον



Ενας λευκός αστυνομικός που είχε σκοτώσει τον Μάρτιο έναν άοπλο 19χρονο μαύρο στο Μάντισον του Ουισκόνσιν (βόρειες ΗΠΑ) ενήργησε ευρισκόμενος σε νόμιμη άμυνα και δεν πρόκειται να διωχθεί, ανακοίνωσαν oi δικαστικές αρχές.
Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση, πολλοί άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους σε μία αυθόρμητη διαδήλωση.

Ο Τόνι Ρόμπινσον σκοτώθηκε από σφαίρες στις 6 Μαρτίου και ο θάνατός του προκάλεσε πολυήμερες διαδηλώσεις στο Μάντισον, στο πλαίσιο της αναζωπύρωσης των φυλετικών εντάσεων έπειτα από πολλά περιστατικά κατά τα οποία αστυνομικοί προκάλεσαν τον θάνατο άοπλων μαύρων. Οι τραγωδίες αυτές προκάλεσαν επίσης την έναρξη μίας δημόσιας συζήτησης σχετικά με τη χρήση υπερβολικής βίας από τους αστυνομικούς.

«Καταλήγω ότι αυτός ο ατυχής και τραγικός θάνατος ήταν αποτέλεσμα μίας νόμιμης χρήσης θανατηφόρας δύναμης από την αστυνομία και ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για απαγγελία κατηγοριών εις βάρος του αστυνομικού (Ματ) Κένι για τον θάνατο του Τόνι Ρόμπινσον Τζούνιορ», δήλωσε ο Ισμαέλ Οζάν, εισαγγελέας της κομητείας Ντέιν, σε συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με τον ίδιον, πολλοί φίλοι και μάρτυρες –ορισμένοι από τους οποίους είχαν ειδοποιήσει τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, κάτι που προκάλεσε την επέμβαση του Κένι– περιέγραψαν τη βίαιη, απειλητική και επιθετική συμπεριφορά του Τόνι Ρόμπινσον στον δρόμο, εναντίον οχημάτων, διερχομένων και φίλων.

Ένας από αυτούς διευκρίνισε πως ο νεαρός άνδρας ήταν υπό την επήρεια πολλών ουσιών, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τις τοξικολογικές εξετάσεις, ανέφερε ο εισαγγελέας. Ο αστυνομικός "φοβήθηκε για την ασφάλειά του, την ασφάλεια των άλλων και για την ασφάλεια του Τόνι Ρόμπινσον".

Ο αστυνομικός εισέβαλε στο διαμέρισμα όπου ο νεαρός άνδρας είχε καταλήξει μετά την τρελή εξόρμησή του, αφού άκουσε θορύβους, ιδίως "ασυνάρτητες κραυγές".

Ο Κέρι έμεινε περίπου 20 δευτερόλεπτα στο εσωτερικό, έριξε επτά πυροβολισμούς εκ του σύνεγγυς, μέσα σε τρία δευτερόλεπτα και σε τρεις γύρους. Το θύμα επλήγη επτά φορές, κατά πρόσωπο, διευκρίνισε ο Οζάν, προσθέτοντας πως ο Ρόμπινσον "είχε τις αισθήσεις του" όταν ο αστυνομικός κάλεσε ασθενοφόρο.

Λίγο μετά τη συνέντευξη Τύπου, ο δικηγόρος της οικογένειας Τζον Λίβι εκτίμησε πως παραμένουν «αναπάντητα ερωτήματα. Θα συνεχίσουμε την έρευνά μας».

«Η οικογένεια περίμενε ότι η διαδικασία θα επέτρεπε στο κοινό να ακούσει τα στοιχεία (της υπόθεσης) και πως δώδεκα άνθρωποι της κοινότητας (σ.σ. στο σώμα των ενόρκων) θα αποφασίσουν κατά πόσο τα πυρά ήταν δικαιολογημένα ή όχι", συνέχισε. "Δυστυχώς, δεν συνέβη αυτό».

Δεκάδες άνθρωποι, ιδίως νέοι, διαδήλωσαν στους δρόμους του Μάντισον μετά την ανακοίνωση του εισαγγελέα, κρατώντας πανό που έγραφαν "Οι ζωές των μαύρων μετράνε" (Black lives matter) ή "#justice4Tony" (Δικαιοσύνη για τον Τόνι).

Η οικογένεια κάλεσε, μέσω του δικηγόρου της, τους διαδηλωτές να διαδηλώσουν ειρηνικά και χωρίς βία και είπε ότι μοιράζεται την απογοήτευση και την οργή τους.

Η ισχυρή οργάνωση υπεράσπισης των ατομικών δικαιωμάτων Aclu εξέφρασε τη «λύπη» της για την απόφαση του εισαγγελέα. Άφησε να πλανάται «ένα σύννεφο αμφιβολιών για τις περιστάσεις και τις ευθύνες σχετικά με τον θάνατο του Τόνι Ρόμπινσον», σχολίασε σε μία ανακοίνωση ο Κρις Αχμούτι, γενικός διευθυντής του παραρτήματος του Ουισκόνσιν.


Πηγή 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου