Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Ουρουγουάη: Δικαστικό «ναι» στο αίτημα 12χρονης να γίνει μητέρα



Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση δικαστηρίου στην Ουρουγουάη να επιτρέψει σε μία 12χρονη, που έμεινε έγκυος έπειτα από βιασμό αλλά δεν επιθυμούσε να προχωρήσει σε άμβλωση, να γίνει μητέρα.

Επικαλούμενη το Ινστιτούτο Παιδιών και Εφήβων της Ουρουγουάης, η διαδικτυακή εφημερίδα Subrayado έγραψε ότι το κορίτσι, που διανύει τον πέμπτο μήνα της κύησης, υποβλήθηκε σε εξετάσεις και θα συνεχίσει να λαμβάνει ιατρική και ψυχολογική βοήθεια.

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές και πηγές προσκείμενες στην οικογένειά της, η 12χρονη έχει ελαφριάς μορφής νοητική υστέρηση και αντιμετωπίζει δυσκολίες μάθησης.

Η μητέρα της ήθελε το κορίτσι να προχωρήσει σε άμβλωση όμως εκείνη της ζήτησε να κρατήσει το παιδί, αν και γιατροί έχουν εκφράσει αμφιβολίες για την ικανότητά της να κατανοήσει τις επιπτώσεις της εγκυμοσύνης της και της μητρότητας.

Το κορίτσι έπεσε θύμα βιασμού από πρόσωπο του οικογενειακού περιβάλλοντός της.

Η Ουρουγουάη νομιμοποίησε την άμβλωση έως τη 12η εβδομάδα της κύησης το 2013. Ο νόμος επιτρέπει, στην περίπτωση που η μητέρα είναι θύμα βιασμού, την άμβλωση έως τις 14 εβδομάδες.

Μία παρόμοια περίπτωση είχε αποκαλυφθεί στις αρχές Μαΐου στην Παραγουάη όπου ένα κορίτσι 10 ετών, το οποίο βίασε ο πατριός της, είχε μείνει έγκυος. Οι αρχές δεν της επέτρεψαν προχωρήσει σε άμβλωση και νοσηλεύεται σε ένα νοσοκομείο του Ασουνσιόν.



Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου