Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Πέτρες στα νεφρά: Ποια τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση;



Οι πέτρες στα νεφρά είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα, το οποίο μπορεί να ταλαιπωρήσει σχεδόν όλους τους ανθρώπους σε κάποια φάση της ζωής τους. Ο πόνος που δημιουργούν μπορεί να είναι ιδιαίτερα βασανιστικός και αναφέρεται ως κωλικός νεφρών. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί ποια είναι τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση του κωλικού των νεφρών.

Μια πέτρα στα νεφρά είναι ένα στερεό κομμάτι υλικού, που σχηματίζεται στο νεφρό από ουσίες στα ούρα. Μπορεί να είναι τόσο μικρή όσο ένας κόκκος άμμου ή τόσο μεγάλη όσο ένα μαργαριτάρι. Οι περισσότερες πέτρες στα νεφρά αποβάλλονται  από τον οργανισμό, χωρίς να χρειαστεί ιατρική βοήθεια. Μερικές φορές όμως, μπορεί μια πέτρα να κολλήσει στο ουροποιητικό σύστημα, να μπλοκάρει τη ροή των ούρων και να προκαλέσει μεγάλο πόνο.

Τα ακόλουθα συμπτώματα   είναι σημάδια των λίθων των νεφρών και χρειάζονται ιατρική περίθαλψη:

 -Πολύ έντονος και επίμονος πόνος στην πλάτη ή στα πλευρά σας
 -Αίμα στα ούρα
-Πυρετός και ρίγη
-Εμετός
-Ούρα που μυρίζουν άσχημα ή είναι θολά
- Αίσθημα καύσου κατά την ούρηση

Ο γιατρός θα χρειαστεί να σας υποβάλει σε εξετάσεις ούρων και αίματος, αλλά και σε απεικονιστικές εξετάσεις (υπερηχογράφημα).  Η θεραπεία έγκειται σε χειρουργικές επεμβάσεις περισσότερο ή λιγότερο παρεμβατικές ανάλογα με την περίπτωση του ασθενούς.
Μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη, κάνοντας αλλαγές στην πρόσληψη υγρών.
Έτσι, πίνοντας αρκετά υγρά κάθε ημέρα είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε   τη δημιουργία λίθων στα νεφρά. Αν και το νερό είναι το καλύτερο, και άλλα υγρά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη, όπως οι χυμοί εσπεριδοειδών.


  Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη
Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού


Πηγή : iatropedia.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου