Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Οικείοι και σύμβιοι σε κατ’ οίκον περιορισμό


Μετά τη διάταξη που αποφυλακίζει τον Σάββα Ξηρό λόγω της αναπηρίας του, και έτερη ευνοϊκή διάταξη κατατέθηκε, ως τροπολογία, από τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, αυτή τη φορά για τη μητέρα (Αθηνά Τσάκαλου) και τη σύντροφο (Εύη Τσατήρη) του προφυλακισμένου ως μέλους των «Πυρήνων της Φωτιάς» Γεράσιμου Τσάκαλου. Οι δύο γυναίκες κατηγορούνται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και υπόθαλψη της Αγγελικής Σπυροπούλου, και είχαν κριθεί προφυλακιστέες. Η Αθηνά Τσάκαλου έχει αποφυλακιστεί, ωστόσο παραμένει στις φυλακές διαμαρτυρόμενη για τη μη αποφυλάκιση της συντρόφου του γιου της.

Η επίμαχη τροπολογία, που υπογράφει ο υπουργός Δικαιοσύνης, κατατέθηκε χθες στη Βουλή και εν ολίγοις προβλέπει την αποφυλάκιση των δύο γυναικών και τον κατ’ οίκον περιορισμό τους, κάνοντας λόγο για «ψυχικές πιέσεις και συνειδησιακά διλήμματα που γεννώνται εξαιτίας των συγγενειών, ως παράγοντες που οδηγούν στην αδυναμία συμμόρφωσης με τις επιταγές του δικαίου, προβλέποντας τη δυνατότητα κατ’ οίκον περιορισμού».

Η επίμαχη τροπολογία, η οποία συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά μεταξύ άλλων την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας, αφορά συγκατηγορούμενους συζύγους, συμβίους και συγγενείς εξ αίματος έως δεύτερου βαθμού «για πράξεις οι οποίες οφείλονται στην εκπλήρωση ενός ηθικοκοινωνικού συγγενικού καθήκοντος», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.

Επί λέξει το επίμαχο άρθρο αναφέρει ότι «κατ’ οίκον περιορισμός μπορεί να επιβληθεί όταν προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο κατηγορούμενος στην πράξη του αυτή ωθήθηκε από αίτια που συνδέονται με την ιδιότητά του ως οικείου ή συμβίου άλλου συγκατηγορουμένου και τις αντιλήψεις του για τις ηθικές υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδιότητα αυτή».


Έντυπη Καθημερινή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου