Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Η Τουρκία «συμμερίζεται τον πόνο» των Αρμενίων μεν, αλλά δεν βλέπει γενοκτονία


Αρνούμενη να αναγνωρίζει τη Γενοκτονία, η τουρκική κυβέρνηση ανέφερε πως «συμμερίζεται τον πόνο» για τα εγκλήματα σε βάρος των Αρμενίων προς το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπως ανέφερε ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Με αφορμή τη φετινή επέτειο, είπε, θα γίνει για πρώτη φορά τελετή στη μνήμη των θυμάτων, όμως χαρακτήρισε «ηθικά και νομικά προβληματικό να υποβαθμίζονται όλα σε μία λέξη».

Το γραφείο του τούρκου πρωθυπουργού απεύθυνε «συλλυπητήρια» στους απογόνους των θυμάτων και ανέφερε πως Τουρκία και Αρμενία πρέπει να «επουλώσουν τις πληγές αυτού του 20ού αιώνα και να αποκαταστήσουν τις ανθρώπινες σχέσεις».

Το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα να «αναζητήσει τα αίτια και τους υπευθύνους» των γεγονότων που εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ την προτρέπει να απορρίψει τη «ρητορική του μίσους» απέναντι στον τουρκικό λαό.

Ειδικά από την Ευρώπη έχουν πληθύνει οι επίσημες αναφορές στη Γενοκτονία, εν όψει της 100ης επετείου -συμβατικά, η έναρξή της σηματοδοτείται από τη συγκέντρωση των ισχυρότερων προσωπικοτήτων της αρμενικής κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη στις 24 Απριλίου του 1915. Οι αναφορές έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Άγκυρας.


Newsroom ΔΟΛ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου