Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Κομισιόν: Είμαστε μακριά από συμφωνία - Βαρουφάκης: Οι δανειστές να παραδεχτούν τα λάθη τους



Να πάει με μικρότερο «καλάθι» στο Eurogroup συμβουλεύει τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ Ευρωπαίος αξιωματούχος - H συμφωνία θα επέλθει και θα υπάρξει πλήρης σταθεροποίηση, λέει ο Βαρουφάκης

Την ώρα που οι Βρυξέλλες «βλέπουν» μικρή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα, χωρίς να αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για την εξεύρεση μιας άμεσης συμφωνίας, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται σίγουρος πως Ελλάδα και πιστωτές θα συμφωνήσουν σύντομα, ενώ καλεί τους δανειστές «να παραδεχθούν τα λάθη τους».


Λίγες ημέρες πριν το Eurogroup της 24ης Απριλίου, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε πως η ελληνική κυβέρνηση και οι «θεσμοί» βρίσκονται ακόμα μακριά από μια συμφωνία. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης να διαχειριστεί τα αποθεματικά των περιφερειών και των δήμων της χώρας ήταν κάτι που είχαν ζητήσει επανειλημμένως οι εκπρόσωποι των «θεσμών» από την ελληνική κυβέρνηση.

«Οι θεσμοί ζητούσαν για πολλές, πολλές εβδομάδες την κεντρική διαχείριση των χρημάτων» υπογράμμισε χαρακτηριστικά το μεσημέρι της Τρίτης σε δημοσιογράφους που καλύπτουν το ευρωπαϊκό ρεπορτάζ, τονίζοντας παράλληλα πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να τηρηθεί η προθεσμία για την υποβολή μιας ολοκληρωμένης λίστας μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα στα τέλη Απριλίου, αναφέροντας ως νέα προθεσμία το τέλος Ιουνίου, όταν λήγει η παράταση του ελληνικού προγράμματος.

Ο ίδιος αξιωματούχος συμβούλευσε, μάλιστα, να πάει με μικρότερο «καλάθι» ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup της Λετονίας, καθώς χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών, χαρακτηρίζοντάς το μια «απλή ενημέρωση».

Βαρουφάκης: Οι δανειστές πρέπει να παραδεχτούν τα λάθη τους  

Πάντως, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στο 20ο Banking Forum, ο Γιάνης Βαρουφάκης εξέφρασε την πεποίθησή του πως η συμφωνία με τους πιστωτές της Ελλάδας θα επέλθει και «θα υπάρξει πλήρης σταθεροποίηση».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Βαρουφάκης εξέφρασε την άποψή του ότι μπορεί να μην υπάρξει λύση στο Eurogroup της Παρασκευής, ωστόσο, εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρξει διευθέτηση, σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση δεν βάζει πάνω από όλα την επόμενη δόση» και ότι «όλοι έχουν επενδύσει σε μία συμφωνία» για αυτό και η μη συμφωνία «θα ήταν καταστροφή».

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός ανέφερε πως «είναι επιλογή της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού να είμαστε μέλος της νομισματικής ένωσης» και υποστήριξε ότι ο  λόγος του ντόμινο ήταν η λάθος αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης και όχι η Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να υπάρχει μια κανονική νομισματική και οικονομική ευρωπαϊκή ένωση.

Ο υπουργός είπε πως οι ευρωπαϊστές «έχουμε ένα όνειρο», σημειώνοντας πως αυτό είναι να μετεξελιχθεί η νομισματική ένωση σε οικονομική ένωση.

«Έπρεπε να πηγαίνουμε προς μια ευρωπαϊκή ομοσπονδιακή ένωση. Αλλά η διαπραγμάτευση αποτελεί εμπόδιο», τόνισε.

Αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, ο κ. Βαρουφάκης είπε ακόμη ότι είναι απίστευτο πόσοι άνθρωποι και πόσες ώρες πασχίζουν για αυτήν την διαπραγμάτευση.

«Πασχίζουμε για κάτι πολύ δύσκολο, δηλαδή να μην επιστρέψουμε στα παλιά μοντέλα ανάπτυξης, αλλά ούτε να υπογράφουμε μεταρρυθμίσεις που δεν πιστεύουμε μόνο και μόνο για την δόση», είπε, προσθέτοντας πως «πρέπει και οι δανειστές να παραδεχτούν τα λάθη τους».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η κυβέρνηση έχει δύο στόχους. Όπως είπε, ο πρώτος είναι να βάλει τα δημοσιονομικά της χώρας σε μια βιώσιμη πορεία, καθώς «το παλαιό πρόγραμμα δεν σταθεροποιούσε την οικονομία», σημειώνοντας πως για την μερική επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, «χρειάστηκε να κλείσει και το Βερολίνο το μάτι».

Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι αν δεν μειώνονταν ο στόχος για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για φέτος,η χώρα θα καταστρέφονταν.

«Το επίπεδο κεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι ικανοποιητικό, αλλά όχι το επίπεδο των κόκκινων δανείων. Αυτή η συζήτηση γίνεται τώρα δύο Brussels group στο Παρίσι», είπε.

Ντάισελμπλουμ: Η 30η Ιουνίου η πραγματική προθεσμία των διαπραγματεύσεων

Εν τω μεταξύ, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Ευρωπαίου αξιωματούχου και του Γερμανού ΥΠΟΙΚ και ο πρόεδρος του Eurogroup, με νέες του δηλώσεις, έθεσε την 30η Ιουνίου ως όριο για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα.

Αφότου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε στο Bloomberg πως αν η Ελλάδα θέλει τα χρήματα, μια λύση πρέπει να έχει βρεθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στο ολλανδικό τηλεοπτικό σταθμό RTLZ, δήλωσε πως η πραγματική προθεσμία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την ελληνική πλευρά είναι το τέλος του Ιουνίου.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν τίθεται θέμα μετάθεσης στο μέλλον της προθεσμίας για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως δεν έχει μετατεθεί καμία προθεσμία στο μέλλον, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα παρατάθηκε κατά τέσσερις μήνες και άρα, η πραγματική προθεσμία είναι στο τέλος του Ιουνίου.

«Τότε θα σταματήσει το πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως οι Ευρωπαίοι θα αρχίσουν να δίνουν χρήματα, μόνο αφού οι Έλληνες αρχίσουν να εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις.

«Αυτό δεν συμβαίνει αυτή την στιγμή, άρα το πρόγραμμα έχει σταματήσει. Έχουμε όμως προσπαθήσει να διαπραγματευτούμε εκ νέου, ώστε να φτάσουμε σε μια νέα συμφωνία. Αυτό είναι ακόμη εφικτό. Στις 24 Απριλίου δεν θα το καταφέρουμε, για αυτό τον λόγο πρέπει να συνεχίσουμε την επόμενη εβδομάδα, θα χρειαστούμε μερικές επιπλέον εβδομάδες», υπογράμμισε.

Πάντως, ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι η ΕΕ θέλει να αποφύγει ένα Grexit, σημειώνοντας ότι και η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός είναι πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα ανήκει εντός της Ευρωζώνης.

«Εάν το αποδεχτούν αυτό και είναι ορθολογιστές, θα αντιληφθούν ότι πρέπει να συνεργαστούν και να φτάσουν σε μια συμφωνία», τόνισε.

Το πρόγραμμα του Eurogroup

Όσον αφορά στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, πάντως, θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί (ώρα Λετονίας) και αναμένεται να διαρκέσει 3-3,5 ώρες. Θα εξεταστεί κυρίως το ζήτημα της Ελλάδας και θα καταγραφεί η πρόοδος που έχει υπάρξει, θα εξεταστεί όμως και η Ισπανία, και το κατά πόσο υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν προβλήματα στη μεταμνημονιακή πορεία της.



Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου