Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Σταθάκης: Δεν έχουμε λεφτά για τις δόσεις προς την ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο


Η Ελλάδα δεν έχει τα χρήματα για να αποπληρώσει δύο δόσεις στην ΕΚΤ, ύψους 7,6 δισ. ευρώ, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι μια ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία είναι εκτός συζήτησης.

Ο κ. Σταθάκης, μιλώντας στο ιρλανδικό δίκτυο RTE, τόνισε ότι «η αθέτηση πληρωμής της δόσης του δανείου στο ΔΝΤ στις 12 Μαΐου, θα προκαλέσει «τεράστια αστάθεια» στη χώρα με «πολύ, πολύ αρνητικά αποτελέσματα».

Με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να εκτινάσσονται και τη χώρα να δίνει αγώνα για να συγκεντρώσει χρήματα ώστε να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει στη δόση των 750 εκατ. ευρώ που λήγει των επόμενο μήνα.

Οπως επισημαίνει το RTE, ο κ.Σταθάκης παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα έχει επιχειρήσει τη σύνδεση της αποπληρωμής του δανείου με τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για την αποδέσμευση της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ από την ΕΕ. Τα χρήματα αυτά είναι δεσμευμένα καθώς ΕΕ και ΔΝΤ εξακολουθούν να μην είναι ικανοποιημένοι από τη λίστα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της χώρας.

Η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ έχει ήδη απορρίψει οποιαδήποτε προσπάθεια της Ελλάδας να καθυστερήσει την πληρωμή της δόσης της 12ης Μαΐου. Ωστόσο, ο κ.Σταθάκης δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Υπογράμμισε, ότι το τελευταίο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας εληφθη τον περσινό Ιούλιο και ότι το 93% των κεφαλαίων που έλαβε η χώρα «πήγαν» σε αποπληρωμές χρεών.

«Η Ελλάδα είχε τους δικούς της πόρους με τους οποίους μπόρεσε να καλύψει τις πρόσφατες αποπληρωμές, αλλά αυτές οι πηγές ήταν περιορισμένες. Όπως γνωρίζετε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έχουμε μπροστά μας μία μεγάλη αποπληρωμή προς την ΕΚΤ, η οποία είναι προφανές ότι είναι πέρα από τα διαθέσιμά μας», τόνισε ο υπουργός, επισημαίνοντας παρόλα αυτά ότι μία χρεοκοπία είναι εκτός συζήτησης.

«Θα υπάρξει μεγάλη αστάθεια στην ελληνική οικονομία, όλοι οι θετικοί δείκτες θα εξαφανιστούν. Τα αποτελέσματα θα είναι πολύ αρνητικά», εκτίμησε ο κ.Σταθάκης

«Η ιδέα είναι πολύ απλή: Πρέπει να εργαστούμε να βρούμε την σωστή λύση, αντί να εξετάζουμε τα διάφορα αρνητικά σενάρια. Θα έχει αρνητική επίδραση αυτό σε όλη την Ευρώπη γιατί θα υπάρξει γενική αστάθεια και κανείς δεν το θέλει αυτό. Θα πληρώσουμε κανονικά τις υποχρεώσεις μας. Δεν υπάρχει θέμα αθέτησης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουρός.

Ερωτηθείς για τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Ανγκελα Μέρκελ, ο κ.Σταθάκης απάντησε: «Προφανώς η συνάντηση της κυρίας Μέρκελ με τον κ.Τσίπρα ήταν ένα σημείο καμπής, διότι η πολιτική είναι κυρίαρχη και έδειξε ότι υπάρχει κοινό έδαφος. Ταυτόχρονα αντιλαμβανόμαστε και εμείς συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα, πάμε βήμα βήμα και στα τεχνικά ζητήματα».


Πηγή : imerisia.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου