Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Κρίσιμο ραντεβού Βαρουφάκη – Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον



Αργά απόψε το βράδυ θα γίνει η συνάντηση. Τι θα συζητήσουν Βαρουφάκης - Λαγκάρντ. Ποιος είναι ο στόχος της ελληνικής πλευράς ενόψει και του EWG.

Συνάντηση με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ θα έχει σήμερα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στην Ουάσινγκτον, λίγες ημέρες πριν την ημερομηνία-ορόσημο της 9ης Απριλίου, οπότε η Ελλάδα καλείται να καταβάλει τη δόση των 450 εκατ. ευρώ προς το Ταμείο.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών στην συνάντηση αναμένεται να τεθούν επί τάπητος οι μεταρρυθμίσεις που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση, ενώ στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ γίνεται λόγος για «μια άτυπη συζήτηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της ελληνικής κυβέρνησης».

Ο υπουργός Οικονομικών φαίνεται πως θα προσπαθήσει ώστε να ξεμπλοκάρει η διαπραγμάτευση με τους εταίρους ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Euro-working Group τη Μεγάλη Τετάρτη και Μεγάλη Πέμπτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα είναι κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές , η οποία θα διασφαλίσει στήριξη έως τον Ιούνιο. Συγκεκριμένα, η πλευρά των ευρωπαίων φέρεται να δέχεται να βγουν από το πακέτο σε αυτή τη φάση τα ακανθώδη ζητήματα των αλλαγών στην εργασιακή νομοθεσία και στο ασφαλιστικό, και να τεθούν εκ νέου προς συζήτηση τον Ιούνιο.

Η συμφωνία, ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους της, φαίνεται να «κολλάει» στη στάση των εκπροσώπων του ΔΝΤ, οι οποίοι επιμένουν στην ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Η αυριανή συνάντηση στην Ουάσιγκτον ζητήθηκε από την πλευρά της Αθήνας, πιθανόν σε μια προσπάθεια ο Γιάνης Βαρουφάκης να μεταπείσει την Κριστίν Λαγκάρντ.  

Υπενθυμίζεται ότι τη Μεγάλη Πέμπτη η κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλει στο ΔΝΤ δόση περίπου 450 εκατομμυρίων ευρώ.

Τη Δευτέρα, ο κ. Βαρουφάκης θα έχει συναντήσεις και με αξιωματούχους του ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον. Συγκεκριμένα θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Οικονομικών για τις Διεθνείς Υποθέσεις Νέιθαν Σιτς, ενώ αργότερα θα έχει συνάντηση με την Κάρολιν Άτκινσον, σύμβουλο του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα επί διεθνών οικονομικών θεμάτων και εθνικής ασφάλειας.


Πηγή : antenna


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου