Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Από μηδενική βάση ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας - δανειστών


Από μηδενική βάση δείχνουν να ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, μετά την ψυχρολουσία που υπέστη κατά τη διάρκεια του χθεσινού επεισοδιακού Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης.

Οι πιέσεις για την Αθήνα παραμένουν αμείωτες, με τους δανειστές να παραμένουν αμετακίνητοι στις αυστηρές τους θέσεις, αφορίζοντας σχεδόν με τρόπο εμμονικό κάθε επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς.

Ο χρόνος αποδεικνύεται ο χειρότερος εχθρός στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν, που δείχνει πελαγωμένη ανάμεσα στα συνεχή τελεσίγραφα και τις αλλεπάλληλες προθεσμίες, που εκ προοιμίου γίνεται εμφανές πως η επόμενη αναιρεί την προηγούμενη.

Ενδεικτικές της σύγχυσης που επικρατεί είναι οι δύο νέες προθεσμίες που έριξαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το βράδυ της Παρασκευής οι Ευρωπαίοι.

Από τη μία πλευρά ο υπουργός Οικονομικών Αυστρίας, Χανς Γεργκ Σέλινγκ έθεσε περιθώριο 10 ημερών στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να παρουσιάσει ολοκληρωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων, με πλήρως συγκεκριμένα στοιχεία, ενώ την ίδια ώρα κορυφαίοι αξιωματούχοι των Βρυξελλών μιλούσαν άτυπα για προθεσμία έως τις 25 Μαΐου προς την Ελλάδα, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία.

Ειδικότερα, ο Σέλινγκ ζήτησε συγκεκριμένα στοιχεία από την Ελλάδα μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, προκειμένου να υπάρξει λύση με την Ευρωζώνη.

Κανείς δεν επιβεβαίωσε, αλλά ούτε και διέψευσε μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής την άτυπη 10ήμερη προθεσμία που έθεσε στην Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας.
Την ίδια ώρα, κορυφαίες ευρωπαϊκές πηγές έδιναν προθεσμία στην Ελλάδα μέχρι τις 25 Μαΐου, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία.

Η Ελλάδα έχει προθεσμία μέχρι τις 25 Μαΐου για μια συμφωνία με τους δανειστές της, αποκάλυψε το γερμανικό πρακτορείο MNI, τονίζοντας πως η εξέλιξη αυτή ακυρώνει την προθεσμία έως τις 11 Μαΐου, οπότε και συνεδριάζει ξανά το Eurogroup.
"Eπισήμως έχουμε προθεσμία μέχρι τις 11 Μαΐου, αλλά μπορούμε να την επεκτείνουμε προς τα τέλη του μηνός", αποκάλυπτε κορυφαία ευρωπαϊκή πηγή.

Η σύγχυση αναφορικά με τις προθεσμίες που τίθενται για την Ελλάδα σηματοδοτεί αυτόματα παράταση της αγωνίας και των κινδύνων για την ελληνική οικονομία, αφού εξαντλούνται ταχύτατα, αλλά και επικίνδυνα, τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, προς τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες, για την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας έως τα τέλη Απριλίου.

Το θολό τοπίο στις θέσεις των δανειστών δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες του Γ. Βαρουφάκη να προχωρήσει το έργο που έχει αναλάβει.
Ο υπουργός Οικονομικών άστραψε και βρόντηξε, μετά το Eurogroup, επιρρίπτοντας μεγάλες ευθύνες προς τους δανειστές πως υπονομεύουν τις προσπάθειες της Αθήνας.
Ο Γ. Βαρουφάκης άφησε σαφείς αιχμές για τη στάση των δανειστών απέναντι στον τρόπο διεξαγωγής της διαπραγμάτευσης.

Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε ξεκάθαρα για περίεργη στάση των τεχνικών κλιμακίων των ξένων, κατηγορώντας ανοιχτά τους τεχνοκράτες που συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις σε επίπεδο Brussels Group και Euro Working Group πως δεν ενημερώνουν για την έκβαση των διαπραγματεύσεων το Eurogroup.

Ο Γ. Βαρουφάκης αποκάλυψε πως οι υπουργοί Οικονομικών σχεδόν... έχουν δίκιο που διαμαρτύρονται πως δεν έχουν λάβει την ελληνική λίστα των μεταρρυθμίσεων, αφού πράγματι τα τεχνικά κλιμάκια του Brussels Group και του Euro Working Group δεν στέλνουν τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων στο Eurogroup!

Όπως είναι φυσικό, οι υπουργοί Οικονομικών δεν έχουν καμία εικόνα για την πορεία των διαπραγματεύσεων, αφού δεν τους έχουν ενημερώσει τα τεχνικά κλιμάκια!
Επομένως οι υπουργοί Οικονομικών θεωρούν πως πράγματι δεν υπάρχει λίστα μεταρρυθμίσεων, ακόμη κι αν αυτή έχει κατατεθεί!



Πηγή : news247.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου