Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Πως οι αντιεξουσιαστές «κατήργησαν» το υπουργείο Δημόσιας Τάξης που ήταν υπό την εποπτεία του Βούτση



Οι απόψεις του Βούτση απείχαν μακράν από του Πανούση και αυτός ήταν ο λόγος που αλωνίζουν οι αντιεξουσιαστές.

Οι ενέργειες της υπουργού Μεταναστευτικές πολιτικής κ. Χριστοδουλοπούλου που αμόλησε τους μετανάστες χωρίς κανένα απολύτως σχέδιο νόμιμης επιβίωσης τους είχε κάμει τις σ χέσεις Βούτση - Χριστοδουλοπούλου Πανούση ψυχρές.


Οι ψυχρές σχέσεις του Γ. Πανούση με τους Βρούτση-Χριστοδουλοπούλου, αλλά και η συγκέντρωση των καθηγητών στα Προπύλαια οδήγησαν μαζί με την εισβολή των αντιεξουσιαστών στην «μετακόμιση» του υπουργείου στο Δικαιοσύνης - Άγνωστος ο νέος ρόλος του υπουργού

Ήταν σε όλους γνωστό στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ότι οι απόψεις του αναπληρωτή υπουργού κ. Γιάννη Πανούση, απείχαν πολύ από τη γραμμή του υπερυπουργού κ. Νίκου Βούτση. Κάποιοι, παρουσίαζαν ως ψυχρές τόσο τις σχέσεις των δύο ανδρών όσο και του καθηγητή εγκληματολογίας με την αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κυρίας Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Δεν είναι μόνο οι θέσεις που πήραν δημόσια για το εάν πρέπει οι αστυνομικοί των ΜΑΤ να οπλοφορούν, ο φράκτης του Έβρου να γκρεμιστεί ή να παραμείνει στη θέση του, ενώ ενδεικτικό της έλλειψης συντονισμού είναι το ότι στους δύο πρώτους μήνες της κυβέρνησης το τοπίο σε ότι είχε να κάνει με τις αρμοδιότητες του υπουργού κ. Πανούση και  της κυρίας Τασίας Χριστοδουλοπούλου παρέμενε θολό…

Ειδικότερα τα δύο γεγονότα,  που πυροδότησαν τις εξελίξεις ήταν τόσο η συγκέντρωση στα Προπύλαια από καθηγητές του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου που διαμαρτύρονταν για την συνεχιζόμενη κατάληψη της Πρυτανείας, όσο και η διαμαρτυρία αντιεξουσιαστών στο προαύλιο της Βουλής.  Επίσης το κλίμα είχαν ήδη επιβαρύνει πολιτικές διαμαρτυρίες που στρέφονταν κατά των φυλακών τύπου Γ, αν και η κυβέρνηση έχει ήδη δρομολογήσει την κατάργησή τους.

Έτσι κυβερνητικά στελέχη κλήθηκαν εχθές το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να συζητήσουν με τον πρωθυπουργό «τα τρέχοντα ζητήματα που άπτονται του σωφρονιστικού συστήματος και της αστυνόμευσης», όπως ανέφερε λίγο μετά άτυπη ενημέρωση του γραφείου του πρωθυπουργού – κάτι που παρέπεμπε ευθέως στην αναταραχή που προκλήθηκε στο κοινοβούλιο από τα χθεσινά γεγονότα, αλλά και στις καταλήψεις με αίτημα την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ.

Επιπροσθέτως, αξίζει τα σημειωθεί ότι τα «έκτακτα γεγονότα» ανέβαλαν εχθές άτυπη ενημέρωση του κ. Πανούση προς δημοσιογράφους.

Σε όλη τη διαμορφωθείσα, τις τελευταίες ημέρες, κατάσταση προστίθεται και η απροθυμία του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση να προΐσταται των αστυνομικών δυνάμεων. Όπως χαρακτηριστικά σημείωναν στελέχη της κυβέρνησης το προφίλ του κ. Βούτση δεν ταίριαζε με το ρόλο του πολιτικού προϊσταμένου της αστυνομίας, κάτι που είχε επισημανθεί και από διεθνή Μέσα Ενημέρωσης. Ο κ. Βούτσης τους δύο προηγούμενους μήνες δεν έδειξε διάθεση να ελέγξει την αστυνομία, ενώ εκτιμάται ως απίθανο να εξέφρασε εχθές αντίρρηση για τον «ακρωτηριασμό» του υπουργείου του.

Αντίθετα, δεδομένου ότι διατηρεί άριστες σχέσεις με τον πρωθυπουργό δεν είναι λίγοι στον ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζουν την άποψη πως η διάσπαση του υπουργείου Εσωτερικών είχε την έγκριση του πολιτικού προϊσταμένου του, αν ο ίδιος δεν ήταν και ο εμπνευστής. Ομολογουμένως το υπουργείο Εσωτερικών όπως είχε διαμορφωθεί είχε οριζοντίως υπό τον έλεγχό του φορείς του κράτους, από τον πλέον ακριτικό δήμο της χώρας έως την ΕΥΠ. Αυτό φαινομενικά προσέγγιζε το γαλλικό μοντέλο διοίκησης, ωστόσο η αδυναμία σύνδεσης δομών στον ελληνικό κρατικό μηχανισμό εμπόδιζε την αποτελεσματική λειτουργία και διέψευσε de facto τις προσδοκίες των εμπνευστών μιας τέτοιας μορφής διακυβέρνησης των κρατικών υπηρεσιών. Αυτός ο τρόπος λειτουργίας είχε εφαρμοστεί και επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, με μάλλον αρνητικά αποτελέσματα.  

Εχθές στην σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου αποφασίστηκε η συγχώνευση των υπουργείων Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, συμμετείχε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και ο αναπληρωτή υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης.

Όπως σημειώθηκε μετά στην άτυπη ενημέρωση στη σύσκεψη συζητήθηκε συγκεκριμένα:

•       η θεσμική προετοιμασία για την ένταξη του χαρτοφυλακίου της Προστασίας του Πολίτη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με κεντρική στόχευση την προστασία των δικαιωμάτων, των ελευθεριών και της δημόσιας τάξης
•       η συγκρότηση μόνιμης ειδικής επιτροπής της Βουλής για τον έλεγχο της αστυνόμευσης.

Επιπλέον επισημάνθηκε πως η νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η αρχή μιας σειράς πρωτοβουλιών με πρώτες την αναμόρφωση του σωφρονιστικού κώδικα και του ποινικού κώδικα.

Το θέμα είναι ότι ο Βούτσης παραμένει στην θέση του αν και θεωρείται από πολλούς ο υπαίτιος του φρένου στην αστυνομία ώστε να επιβάλει τον νόμο εναντίον των καταλήψεων και των καταστροφών από τους αντιεξουσιαστές.


Άγνωστος ο νέος ρόλος του Πανούση

Για το ποιος θα είναι ο ρόλος, αν δηλαδή υποβαθμιστεί ή τελικά αναβαθμιστεί ο κ. Πανούσης δεν διευκρινίστηκε όπως επίσης δεν έχει ξεκαθαρίσει αν το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής θα παραμείνει στον κ. Βούτση ή θα μεταφερθεί και αυτό στο υπουργείο Δικαιοσύνης καθώς η κυρία Χριστοδουλοπούλου έχει την αρμοδιότητα των κέντρων κράτησης και του τείχους του Έβρου τα οποία φυλάει η Αστυνομία υπό τον κ. Πανούση.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονισθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα υπήρχε διαφωνία μεταξύ του κ. Πανούση και του κ. Παρασκευόπουλου. Σε συνέντευξη που έδωσε στο Πρώτο Θέμα της περασμένης Κυριακής ο κ. Πανούσης ξακαθάρισε ότι απορρίπτει την πρόταση του κ. Παρασκευόπουλου για διάλογο με τους κουκουλοφόρους ενώ ουσιαστικά ζήτησε να υπάρξει σκέψη σε θέματα αποφυλάκισης βαρυποινιτών όπως αυτή του Σάββα Ξηρού.

Ο κ. Πανούσης δεν έδωσε  καμία διευκρίνιση σε ότι έχει να κάνει με τα νέα δεδομένα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ούτε αν ήταν δική του πρόταση ή επιλογή της κυβερνητικής επιτροπής η συγχώνευση των δύο υπουργείων ούτε φυσικά τι σηματοδοτούν αυτές οι αλλαγές σε ότι έχει να κάνει με το ζήτημα της δημόσιας ασφάλειας και τη στάση της Αστυνομίας. Βέβαια, στις πιο πολλές  ευρωπαικές χώρες  ισχύει το μοντέλο του κοινού υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης όμως αυτό το έκανε η κυβέρνηση μετά από δύο μήνες και όχι εξ αρχής. Γεγονός που συνδέεται άμεσα με το θέμα των καταλήψεων και της εισβολής στο προαύλιο του ελληνικού κοινοβουλίου.




Με πληροφορίες απο το Πρώτο Θέμα
Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου