Τετάρτη, 22 Απριλίου 2015

«Πόλεμος» δημάρχων κατά της κυβέρνησης - Απίστευτοι διάλογοιΠόλεμο κατά της κυβέρνησης, ανοίγουν οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες όλης της χώρας με αφορμή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ταμειακά τους διαθέσιμα. Αξιοσημείωτο είναι ότι από τη θυελλώδη συνεδρίαση απουσίαζαν, όπως ήταν αναμενόμενο η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και ο περιφεριερχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος οι οποίοι στηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκπληξη αποτελεί η απουσία του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη ο οποίος μάλιστα συμφωνεί με τη μεταφορά των αποθεματικών στην ΤτΕ.

Η συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος ήταν πράγματι εκρηκτική και πολλές φορές ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δ. Μάρδας, που κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις, δέχθηκε ύβρεις από τους δημάρχους. Ακούστηκαν απίστευτες εκφράσεις και πλέον η κατάσταση είναι έκρυθμη με τους δήμους να απειλούν ξεκάθαρα με δυναμικές κινητοποιήσεις.

Με συντριπτική πλειοψηφία από τους 31 παρόντες 28 υπέρ και 3 λευκών υπερψηφίστηκε στο Δ.Σ της ΚΕΔΕ να μην μεταφερθούν τα διαθέσιμα χρήματα των ΟΤΑ στην ΤτΕ και να αντισταθούν οι δήμοι στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της Κυβέρνησης.  Μετά από 7 ώρες αποφάσισαν να μη δώσουν τα χρήματα από τα ταμεία τους.

Είχε προηγηθεί απίστευτος καβγάς με τον κ. Μάρδα ο οποίος «τα άκουσε» για όλη την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες η φράση του κ. Μάρδα: «Θα μπορούσα να καλέσω μία αντιπροσωπεία στο γραφείο μου και να τελειώνουμε. Δεν ήρθα εδώ για να...», αρκούσε για να προκαλέσει την οξεία αντίδραση των Δημάρχων.

Ακολούθησε βοή στην αίθουσα της συνεδρίασης με εκπροσώπους της ΚΕΔΕ να φωνάζουν και να λένε μεταξύ άλλων: «Αυτή είναι η Δημοκρατία σας;».

Επιθετικός ήταν ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Απ. Κοιμήσης ο οποίος είπε στον κ. Μάρδα: «αν η χώρα πάει σε χρεοκοπία να μας το πείτε να σας δώσουμε τα ασημικά».

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ε. Λαμπάκης ρώτησε τον αν. Υπουργό Οικονομικών: «πως μπορέσατε και μας αιφνιδιάσατε με αυτόν τον χυδαίο πολιτικά τρόπο της ΠΝΠ. Δυστυχώς είστε και σεις μία από τα ίδια».

«Η αυτοδιοίκηση καταργείται σε μία συμβολική μέρα όπως η σημερινή» είπε ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος αφήνοντας αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο λήφθηκε η απόφαση με τον παραλληλισμό με την μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου.

Ο Δήμαρχος Παλιού Φαλήρου κ. Δ. Χατζηδάκης διερωτήθηκε τι θα πει στους δημότες για την απώλεια εσόδων καθώς σήμερα τοκίζει τα χρήματα του δήμου με επιτόκιο κοντά στο 5% σε ιδιωτική τράπεζα ενώ στην ΤτΕ θα λάβει μόνο 2,60% επιτόκιο.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος πρότεινε κινητοποίηση την ερχόμενη Παρασκευή στο κέντρο της Αθήνας αιρετών, εργαζομένων και πολιτών για την ανατροπή της ΠΝΠ για να μην επιτευχθεί η οικονομική κατάρρευση των ΟΤΑ.
Οι διάλογοι

«Από το ΕΣΠΑ εμείς δεν πήραμε ως Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ούτε ένα ευρώ», σημείωσε ο κ. Μάρδας, συμπληρώνοντας πως «τα χρήματα του ΕΣΠΑ διαχειρίζονται από το Υπ. Οικονομίας. Δεν αγγίζονται παρά για λόγους που ερμηνεύονται από το ΕΣΠΑ».
Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως η εν λόγω διαδικασία δεν πρέπει «να συγχέεται με το PSI όπου χάθηκαν χρήματα. Εδώ υπάρχει νόμος, δεσμεύεται το κράτος να επιστρέψει τις υποχρεώσεις», συμπλήρωσε.
Για παράδειγμα, ανέφερε ο κ. Μάρδας πως «το Μετρό πριν 20 μέρες μετέφερε στην ΤτΕ 450 εκατ. ευρώ και πριν τρεις μέρες τα πήρε πίσω. Είχαν γίνει ρέπος για ένα 15θημερο, τα ζήτησαν και τα πήραν πίσω».
Πολλοί δήμαρχοι ανέφεραν πως τα επιτοκια τα οποία δίνουν τράπεζες για την κατάθεση των ρευστών διαθεσίμων των δήμων τους είναι πάνω από 2,5% (πχ μεταξύ 3,7% - 5,8%) το οποίο προσφέρει η ΤτΕ και συνεπώς δεν τους συμφέρει η επένδυση τους σε κρατικά ρέπος.

Επίσης, υπάρχουν χρήματα τα οποία είναι δεσμευμένα με δικαστικές αποφάσεις από εργολάβους και, έτσι, γεννάται ερώτημα αν και αυτά τα χρήματα μπορούν ή όχι να μεταφερθούν στην ΤτΕ. Ο κ. Μάρδας ανέφερε πως τα χρήματα θα τα κρατήσουν οι δήμαρχοι.

Ο κ. Μάρδας ανέφερε πως « όταν μπήκα στο ΓΛΚ στις 24 Μαρτίου είχα άνοιγμα 552 εκατ. ευρώ». «Αυτό σήμαινε πως οι μισθοί του Φεβρουαρίου δεν θα πληρωνόταν», ανέφερε ο ίδιος.
«Είμαστε μετά βίας τρεις μήνες στην κυβέρνηση» και «ο καθένας μπορεί να κρίνει για το ποιος έφτασε τη χώρα στο σημερινό σημείο».

«Θα εκπλαγείτε από τα στοιχεία» που έχουμε διαθέσιμα.

«Στοιχεία τα οποία θα ήταν υπέρ μας πολιτικά αλλά σε βάρος της χώρας δεν τα βγάλαμε».

«Δεν έχουμε μπει σε στάση πληρωμών αλλά σε μετάθεση πληρωμών» ως κράτος, τόνισε ο κ. Μάρδας.

«Πριν 15 μέρες το ΓΛΚ έδωσε 174 εκατ. ευρώ στους δήμους», ανέφερε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ.
«Εύλογο» χαρακτήρισε ο κ. Μάρδας το αίτημα των δημάρχων να ληφθεί υπόψη η τρέχουσα οικονομική κατάσταση όταν οι δήμοι θα κριθούν από το Παρατηρητήριο Οικονομικής και Διοικητικής Αυτοτέλειας.

«Έχουμε κάποια απρόσμενα γεγονότα» στο σκέλος των εσόδων της χώρας, σημείωσε ο κ. Μάρδας απαντώντας στο ερώτημα των δημάρχων ποια είναι η έκτακτη ανάγκη έκδοσης της ΠΝΠ.

«Η τροπολογία χρειάζεται σχετικό νομοσχέδιο για να κατατεθεί» και κάτι τέτοιο δεν υπήρχε αυτές τις μέρες».

«Όλα μαζί τα ρευστά διαθέσιμα των φορέων γενικής κυβέρνησης -μαζί και των δήμων- είναι 5,5 έως 6 δισ. ευρώ» και «στην ΤτΕ θα μεταφερθούν 2-2,5 δισ. ευρώ», σημείωσε ο κ. Μάρδας.

Σχετικά με το αν τα ανταποδοτικά έσοδα των δήμων υπάγονται στα κεφάλαια που θα μεταφερθούν στην ΤτΕ, ο κ. Μάρδας δεσμεύτηκε πως «θα απαντήσει γραπτά το σήμερα το απόγευμα».

Ο ίδιος τόνισε πως «δεν υπάρχει πρόβλημα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ» με την ΠΝΠ.
«Η διαδικασία αυτή (σ.σ. μεταφορά διαθεσίμων στην ΤτΕ) θα κλείσει και η οικονομία θα συνεχίσει να εξελίσσεται κανονικά. Αυτό επιδιώκουμε εμείς και η απέναντι πλευρά», σημείωσε ο κ. Μάρδας.
«Το πως θα εφαρμοστεί ο νόμος είναι υπόθεση των δήμων, αλλά καλείστε να τον εφαρμόσετε» είπε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ απευθυνόμενος στους δημάρχους.

«Θα πάμε μαζί δήμαρχοι και εργαζόμενοι σε κοινές αποφάσεις», τόνισε ο κ. Πατούλης, πρόεδρος της ΚΕΔΕ. «Κοινές αποφάσεις» θα πάρουν οι δήμαρχοι και με τους περιφερειάρχες, τόνισε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ πως «ο καθένας θα αναλάβει τις δικές του ευθύνες», αλλά αποτελεί «τραύμα ότι νομοθέτησαν για εμάς χωρίς εμάς». Τέλος, ο κ. Πατούλης κατέληξε λέγοντας πως πρέπει «να δούμε τι μπορεί να κάνει η αυτοδιοίκηση για την πατρίδα»

Σημειώνεται πως η επίμαχη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου πάει αύριο στη Βουλή .
Η ΚΕΔΕ που ανέμενε την τοποθέτηση του κ. Μάρδα για να σχεδιάσει τον τρόπο αντίδρασής της, φέρεται να προαναγγέλλει δυναμικές κινητοποιήσεις και άμεση προσφυγή στο ΣτΕ για την ακύρωση της απόφασης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Κώστας Αγοραστός, μετά τη λήξη της σύσκεψης δήλωσε: «Η Αυτοδιοίκηση, όπως και στο παρελθόν, έχει δείξει ότι είναι πρόθυμη να συμβάλλει στις ανάγκες της πατρίδας και της κοινωνίας μας. Είναι συνεπώς αυτονόητη η συνεργασία με την κυβέρνηση. Ωστόσο, η ΕΝΠΕ θα εκτιμήσει το μέγεθος του προβλήματος και θα συνδράμει στον αγώνα, αντιδρώντας ανάλογα. Από την άλλη, είμαστε αντίθετοι σε μονομερείς ενέργειες που πλήττουν το κύρος και την αυτονομία της Αυτοδιοίκησης, όπως οι ΠΝΠ. Κρίνοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος, ζητάμε άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας, Αλέξη Τσίπρα. Μέχρι να γίνει η συνάντηση, οι περιφέρειες δεν θα μεταφέρουν τα ταμειακά διάθεσιμα όπως ορίζει η ΠΝΠ» υπογράμμισε ο κ. Αγοραστός.


Ψήφισμα ΚΕΔΕ

Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ με ψήφισμά του που έλαβε μετά από μαραθώνια έκτακτη συνεδρίαση, καταγγέλλει ως απαράδεκτη τη μεθόδευση και απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην έκδοση Π.Ν.Π. με την οποία υποχρεώνει τους ΟΤΑ Α΄ βαθμού να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Κρίνει ως μη ικανοποιητικές τις εξηγήσεις που παρείχε στο Δ.Σ. ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, γι αυτό καλεί την Κυβέρνηση σε πρώτη φάση να αποσύρει άμεσα την Π.Ν.Π. και στη συνέχεια, να ξεκινήσει με πρωτοβουλία της ένας ειλικρινής διάλογος, προκειμένου να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις που στόχο θα έχουν την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος.

Επίσης καλεί τις Δημοτικές Αρχές όλης της χώρας και μέχρι τη σύγκληση του τακτικού συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. της 7ης Μαΐου, όπου και θα ληφθεί οριστική απόφαση, να μην εφαρμόσουν όσα προβλέπει η Π.Ν.Π., γιατί τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία όλων των Δήμων και των υπηρεσιών τους, καθώς και η δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στη στοιχειώδη λειτουργία τους.
Παράλληλα καλεί τους Δήμους όλης της χώρας σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, μαζί με το προσωπικό τους, αρχής γενομένης από την ημέρα κατά την οποία θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Αναλυτικά το ψήφισμα - απόφαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ

Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως για να συζητήσει το ζήτημα της ΠΝΠ με την οποία η Κυβέρνηση υποχρεώνει τους ΟΤΑ Α’ βαθμού να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Μετά από διαλογική συζήτηση που διεξήχθη, παρουσία του Αν. Υπ. Οικονομικών κ. Δ. Μάρδα, Προέδρων των Π.Ε.Δ. και Δημάρχων, το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε.


  1. Καταγγέλλει ως απαράδεκτη τη μεθόδευση της Κυβέρνησης και την απόφασή της να προχωρήσει στην έκδοση Π.Ν.Π., με την οποία πλήττει ευθέως τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και ουσιαστικά ακυρώνει τον ρόλο της.
  2. Κρίνει μη ικανοποιητικές τις εξηγήσεις που παρείχε στο Δ.Σ. ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών , γι αυτό καλεί την Κυβέρνηση σε πρώτη φάση να αποσύρει άμεσα την Π.Ν.Π. και στη συνέχεια, να ξεκινήσει με πρωτοβουλία της ένας ειλικρινής διάλογος, προκειμένου να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις που στόχο θα έχουν την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος.
  3. Καλεί τους Δήμους όλης της χώρας να προχωρήσουν σε συνεδρίαση του Δημοτικού τους Συμβουλίου, με σκοπό την έκδοση ψηφισμάτων που θα καταγγέλλουν την Π.Ν.Π., τόσο ως πολιτική πράξη, όσο κι ως προς το περιεχόμενό της.
  4. Καλεί τις Δημοτικές Αρχές όλης της χώρας και μέχρι τη σύγκλιση του τακτικού συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. της 7ης Μαΐου, όπου και θα ληφθεί οριστική απόφαση , να μην εφαρμόσουν όσα προβλέπει η Π.Ν.Π., γιατί τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία όλων των Δήμων και των υπηρεσιών τους, καθώς και η δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στη στοιχειώδη λειτουργία τους.
  5. Καλεί τους Δήμους όλης της χώρας σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, μαζί με το προσωπικό τους, αρχής γενομένης από την ημέρα κατά την οποία θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
  6. Δηλώνουμε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε κάθε πολιτική και νομική δυνατότητα που θα μας δοθεί, με σκοπό να ακυρώσουμε το περιεχόμενο της Π.Ν.Π.
  7. Καλούμε τους Δήμους να αναλάβουν σε τοπικό επίπεδο εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο, προκειμένου να ενημερωθούν οι δημότες με έγκυρο τρόπο για τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει για κάθε τοπική οικονομία και για κάθε επαγγελματία η εφαρμογή αυτής της πρωτοφανούς κυβερνητικής απόφασης.Ψήφισμα ΕΝΠΕ

H αυτοδιοίκηση, όπως και στο παρελθόν, έχει δείξει ότι είναι πρόθυμη να συμβάλει στις εκρηκτικές ανάγκες της πατρίδας και της κοινωνίας μας.
Είναι συνεπώς αυτονόητο ότι σε συνεργασία με την Κυβέρνηση θα εκτιμήσει το μέγεθος του προβλήματος, θα συνδράμει στον αγώνα της και θα αντιδράσει ανάλογα.
Είναι αντίθετη όμως σε μονομερείς ενέργειες που πλήττουν το κύρος και την αυτονομία της αυτοδιοίκησης όπως οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.
Κρίνοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος ζητεί άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας. Μέχρι να γίνει η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό οι Περιφερειάρχες δεν θα μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμα όπως ορίζει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.


Πηγή : imerisia.grΑντιδράσεις:

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου