Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Οι τζιχαντιστές ισοπεδώνουν με βαριοπούλες και καλάσνικοφ την αρχαία Χάτρα



Δεν έχουν τέλος οι βαρβαρότητες των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι συνεχίζουν να καταστρέφουν ό,τι βρίσκεται στο διάβα τους. Αυτή τη φορά σειρά είχε η αρχαία πόλη Χάτρα, μία πόλη 2.100 ετών που έχει χαρακτηριστεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την Unesco.

Αξιωματούχος δήλωσε ότι το Υπουργείο Τουρισμού και Πολιτισμού ενημερώθηκε από τους υπαλλήλους του στη Μοσούλη, η οποία ελέγχεται από το Ισλαμικό Κράτος, ότι ο αρχαιολογικός χώρος της Χάτρα κατεδαφίστηκε.
Κάτοικος της γύρω περιοχής είπε ότι άκουσε μία ισχυρή έκρηξη νωρίς το Σάββατο και ότι γείτονες ανφέραν πως οι εξτρεμιστές του ISIS κατέστρεψαν μερικά από τα μεγαλύτερα κτίσματα της Χάτρα και γκρέμισαν με μπουλντόζες άλλα τμήματα.
Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Ισλαμικό Κράτος εμφανίζονται τζιχαντιστές να καταστρέφουν με βαριοπούλες μνημεία. Ένας αντάρτης, πάνω σε σκάλα, χτυπά αρειμανίως με βαριοπούλα ένα πρόσωπο σκαλισμένο στα τείχη μέχρι που αυτό ξεκολλά, πέφτει στο έδαφος και κομματιάζεται. Ενας ένοπλος απεικονίζεται να πυροβολεί ένα άγαλμα, ενώ άλλοι με αξίνες χτυπούν τις βάσεις μεγαλύτερων αγαλμάτων.


Μάλιστα, ένας εκ των ισλαμιστών φωνάζει πως τα μνημεία καταστρέφονται, καθώς λατρεύονται αυτά αντί του Αλλάχ.
Η UNESCO καταδίκασε την ενέργεια ως «πολιτιστικό αφανισμό», τονίζοντας ότι συνιστά έγκλημα πολέμου.


Η πόλη Χάτρα ιδρύθηκε πριν από 2.000 χρόνια από τη δυναστεία των Σελευκιδών, και ήκμασε αφού κατακτήθηκε από την αυτοκρατορία των Πάρθων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το μένος των τζιχαντιστών στρέφεται κατά αρχαιολογικών χώρων. Την προηγούμενη εβδομάδα οι ισλαμιστές είχαν καταστρέψει τον αρχαίο Ασσυριακό αρχαιολογικό χώρο του Νιμρούντ, νότια της Μοσούλης, όπου κάποια από τα καλλιτεχνήματα είχαν επιβιώσει για περισσότερα από 1.500 χρόνια.

Πριν από μία εβδομάδα οι ισλαμιστές είχαν δώσει στη δημοσιότητα βίντεο που τους έδειχνε να σπάνε αγάλματα στο μουσείο της Μοσούλης, το οποίο στέγαζε Ασσυριακά και Ελληνιστικά αριστουργήματα, που χρονολογούντο 3.000 χρόνια πριν.

Επιμέλεια: Ν.Διαμαντοπούλου




Πηγή : ethnos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου