Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Ινδονησία: Οι τελευταίες στιγμές των θανατοποινιτών πριν το εκτελεστικό απόσπασμα - Πώς εκτελέστηκαν



Ο Αυστραλός Myuran Sukumaran ζωγράφισε τον τελευταίο του πίνακα και ο επίσης Αυστραλός, Andrew Chan, πραγματοποίησε την τελευταία του επιθυμία

Ο Ιρλανδός πάστορας Charlie Burrows βρέθηκε κοντά στους οκτώ θανατοποινίτες, που εκτελέστηκαν σε  νησί κοντά στην Τζακάρτα, τις πρώτες πρωινές ώρες με την κατηγορία της διακίνησης ναρκωτικών, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για αναστολή της ποινής τους.


Σύμφωνα με τον πάστορα και οι οκτώ θανατοποινίτες αρνήθηκαν να τους δέσουν τα μάτια και οδηγήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα με δεμένα τα χέρια και σε απόσταση τεσσάρων μέτρων ο ένας από τον άλλον. Οι οκτώ άνδρες πέρασαν τα τελευταία λεπτά της ζωής τους προσευχόμενοι και τραγουδώντας θρησκευτικούς ύμνους, μεταξύ των οποίων το Amazing Grace.


Ο Αυστραλός Andrew Chan την Κυριακή ζήτησε να πραγματοποιήσει την τελευταία του επιθυμία και να παντρευτεί στην φυλακή την αρραβωνιαστικιά του Febyanti Herewila. Ο άλλος Αυστραλός θανατοποινίτης που εκτελέστηκε, ο Myuran Sukumaran, πριν την εκτέλεσή του ζωγράφισε ένα πίνακα που απεικονίζει μια ανθρώπινη καρδιά. Ο πίνακας έχει τον τίτλο: «Μια καρδιά, συναίσθημα στην αγάπη» και στην επιφάνειά του υπέγραψαν και οι οκτώ εκτελεσθέντες.


Στο πίσω μέρος του πίνακα ένας από τους κρατούμενους έγραψε: «Ο Θεός να ευλογεί την Ινδονησία».

Η μητέρα από τις Φιλιππίνες, Mary Jane Veloso, της οποίας η εκτέλεση ανακλήθηκε μόλις την τελευταία στιγμή, έγραψε επάνω στον πίνακα: «Συνεχίστε να χαμογελάτε»!

Σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα το τελευταίο γεύμα των οκτώ ανδρών ήταν κοτόπουλο από τα KFC, για το οποίο πλήρωσαν οι δύο θανατοποινίτες από την  Αυστραλία.

Στους θανατοποινίτες, που βρισκόντουσαν στην φυλακή του νησιού Nusakambangan, της Ινδονησίας, είχε τοποθετηθεί ένα μαύρο σημάδι στα ρούχα τους, στο σημείο της καρδιάς, για να μην αστοχήσουν οι εκτελεστές τους. Πριν την εκτέλεση οι οκτώ άνδρες είχαν μεταφερθεί σε κελιά απομόνωσης.

Μία ώρα πριν την προγραμματισμένη εκτέλεση δώδεκα αστυνομικοί έλεγξαν την περιοχή, ενώ όταν έφθασαν οι κρατούμενοι, οι εκτελεστές στάθηκαν σε απόσταση πέντε με δέκα μέτρα από αυτούς.

Στους θανατοποινίτες δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν αν θα σταθούν όρθιοι ή γονατιστοί ενώ επίσης επιλέγουν, αν επιθυμούν να τους δεθούν τα μάτια.

Ο επικεφαλής του εκτελεστικού αποσπάσματος σηκώνει ψηλά ένα σπαθί ως ένδειξη ότι η εκτέλεση αρχίζει... Αν ο γιατρός που παρευρίσκεται στην εκτέλεση διαγνώσει ότι κάποιος από τους εκτελεσθέντες έχει επιζήσει, τότε αυτός θα πυροβοληθεί στο κεφάλι.


Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου