Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Σε δυο διαφορετικά…πολιτικά «σύμπαντα» η Νέα Δημοκρατία


Ραβανός Αρης

Πλασματική η εικόνα της ενότητας στο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Σε δυο διαφορετικά…πολιτικά «σύμπαντα» εξακολουθεί να κινείται η Νέα Δημοκρατία, σε μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της. Η εικόνα ενότητας της κεντροδεξιάς παράταξης διήρκεσε μόλις λίγα λεπτά, όσο ήταν δηλ. η διάρκεια του ετήσιου μνημόσυνου του «πατριάρχη» της και εμβληματικής προσωπικότητας του χώρου, του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Το σκηνικό το ίδιο και απαράλλακτο: από τη μια πλευρά ο Αντώνης Σαμαράς και η ηγετική ομάδα επιμένει, στην παρούσα φάση, στην προσπάθεια οικοδόμησης του Ευρωπαϊκού μετώπου με παράλληλη απαξίωση των δελφίνων και αντιφρονούντων με το επιχείρημα ότι οι κινήσεις τους εμμέσως αποτελούν πολιτικό δώρο στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Από την άλλη υπάρχουν πολλές διαφορετικές ετερόκλητες ομάδες βουλευτών και στελεχών που συνεχίζουν την παρασκηνιακή κινητικότητα, ενώ είναι ενδεικτικό ότι μόνο σε διάστημα 24 ωρών καταγράφηκαν τουλάχιστον τέσσερις μεγάλες συνάξεις με…εσωκομματικό μενού!

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν δίνει σημασία στις εσωκομματικές κινήσεις, παρά το γεγονός ότι κεντρικά πρόσωπα της λεγόμενης «εσωκομματικής αντιπολίτευσης» λένε ότι μετά την συνέντευξη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και την επικείμενη συμφωνία που κατ’ αυτούς έρχεται, θα «ανοίξει το μπουκάλι και θα βγει το…τζίνι της αμφισβήτησης».

Ο κ. Σαμαράς ζήτησε από το Στρασβούργο, όπου μίλησε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στήριξη της Ελλάδας και τόνισε, προτάσσοντας ουσιαστικά το επιχείρημα περί της σύμπραξης του μετώπου των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, ότι «οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις θα κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη».

Οι κινήσεις του κ. Σαμαρά που σήμερα θα συναντηθεί με ευρωπαίους θεσμικούς παράγοντες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόσο από το ΕΛΚ όσο και από τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Φιλελευθέρους _ θα έχει κατ’ ιδίαν επαφές με τον σοσιαλιστή πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον πρόεδρο της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, Γκι Φέρχοφσταντ και τον σοσιαλδημοκράτη επικεφαλής της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλλα_ εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό της οικοδόμησης ενός πολιτικού μετώπου των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδας.

Στην Αθήνα όμως η συζήτηση στο εσωτερικό της ΝΔ ήταν σε άλλη λογική και αυτό καταγράφηκε έντονα στις συζητήσεις βουλευτών και στελεχών που έγιναν στο περιθώριο του μνημόσυνου του Κωνσταντίνου Καραμανλή, όσο και στις μετέπειτα συνάξεις που ακολούθησαν, είτε εντός είτε εκτός Κοινοβουλίου.

Παρά την εμφανή αδυναμία των αμφισβητούντων και αντιφρονούντων να συντονιστούν, καθώς διαφωνούν μεταξύ τους για το πρόσωπο που είναι ο ένας ηγέτης που θα ενώσει τους πάντες και με δεδομένη την παραδοχή πως ο κ. Σαμαράς παραμένει «σκληρός παίκτης», οι ζυμώσεις συνεχίζονται.

Μόνο χθες, σημειώθηκαν τρεις ενδιαφέρουσες συνάξεις, όπου κεντρικό θέμα ήταν και η αλλαγή σελίδας στη ΝΔ.

Η μια έγινε στο «Αθηναϊκό», όπου Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Νίκος Δένδιας και τουλάχιστον 12 βουλευτές και στελέχη, ακόμα και πρώην υπουργοί όπως η Φάνη Πάλλη –Πετραλιά συζήτησαν τα μελλούμενα και την πορεία της ΝΔ.

Η άλλη έγινε στο Χίλτον, όπου συναντήθηκαν για καφέ τουλάχιστον 14 βουλευτές και στελέχη με κεντρικό θέμα συζήτησης τι θα γίνει στο κόμμα την επόμενη περίοδο σε συνδυασμό βεβαίως με την πορεία της κυβέρνησης.

Η τρίτη συνάντηση έγινε σε καφέ της πλατείας Κολωνακίου, όπου πέντε βουλευτές με μακρά παρουσία στη Βουλή, αλλά και δυο πρώην υπουργοί είχαν εκτενή συζήτηση για τη στρατηγική της ΝΔ, τις αδυναμίες και τα λάθη που καταγράφονται και έχουν καθηλώσει το κόμμα.

Είχε προηγηθεί, την προηγουμένη, η σύναξη τουλάχιστον 20 πρώην βουλευτών, μεταξύ των οποίων, οι Ιορδάνης Τζαμτζής, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Ευθύμης Καρανάσιος, Θόδωρος Σολδάτος, Ηλίας Βλαχογιάννης, Κώστας Κλειτσιώτης, Γιώργος Κοντογιάννης, Ανδρέας Κουτσούμπας, Ανδρέας Μαρίνος, Κώστας Κουτσογιαννόπουλος, Ασπασία Μανδρέκα,  Φεβρωνία Πατριανάκου, Ελένη Μακρή, Άννα Μάνη, Γεωργία Μπατσαρά, όπου κυρίαρχο θέμα ήταν η σύνταξη κειμένου με αίτημα τη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου με φόντο την αλλαγή ηγεσίας, αφού το μήνυμά τους, ήταν πως με τη σημερινή κατάσταση δεν κερδίζονται οι εκλογές.

Πάντως, τα πυρά κατά της ηγεσίας της ΝΔ συνεχίστηκαν και χθες από την Μαριέττα Γιαννάκου και τον κ. Δένδια, ενώ οι υποστηρικτές του κ. Σαμαρά, όπως π.χ. ο Γεράσιμος Γιακουμάτος εξαπέλυσαν μύδρους εναντίον των αμφισβητιών, λέγοντας ότι τα όσα γίνονται και λέγονται για αλλαγή ηγεσίας, είναι…καραγκιοζιλίκια.



Πηγή : tovima.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου