Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Προς τη Βουλή οι μεταλλωρύχοι της Χαλκιδικής



Πορεία προς τη Βουλή πραγματοποιούν οι διαμαρτυρόμενοι μεταλλωρύχοι της Χαλκιδικής, μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης με αίτημα τη συνέχιση της λειτουργίας των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές. Οι μεταλλωρύχοι έφτασαν στην Αθήνα το πρωί μαζί με τις οικογένειές τους με 82 λεωφορεία σε μια από τις μαζικότερες συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών.

Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι έληξε η συνάντηση των μεταλλωρύχων με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη και τον γγ ΥΠΕΚΑ, Άρης Αλεξόπουλο.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων, Γιώργος Χατζής, δεν υπήρξε καμία σαφής απάντηση από τον κ. Τσιρώνη. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, ανέφερε ότι περιορίστηκε να πει στους μεταλλωρύχους πως το υπουργείο θα τηρήσει τη νομιμότητα. Οι μεταλλωρύχοι, από την πλευρά τους, δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν δυναμικά τις κινητοποιήσεις.
Οι διαδηλωτές αναμένεται να επιδώσουν ψηφίσματα στην πρεσβεία του Καναδά, στα κεντρικά γραφεία της μεταλλευτικής εταιρείας Eldorado Gold, στα γραφεία της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο γραφείο του πρωθυπουργού, στο κοινοβούλιο και στο ΥΠΟΙΚ.

Η πορεία θα καταλήξει, στις 17:00 το απόγευμα στο Σύνταγμα, όπου οι διαδηλωτές προγραμματίζουν να παραμείνουν μέχρι αργά το βράδυ.
Δια στόματος του προέδρου των εργαζομένων στις υπόγειες στοές στα μεταλλεία Χαλκιδικής, Χρήστου Ζαφειρούδα, οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από το ΥΠΑΠΕΝ ζήτησαν «έναν έντιμο συμβιβασμό» από την πλευρά της κυβέρνησης.
Οι εργαζόμενοι από 14 σωματεία των μεταλλείων Χαλκιδικής κρατώντας σημαίες που γράφουν «Ναι στην ανάπτυξη», φωνάζοντας συνθήματα και χτυπώντας ρυθμικά τα κράνη τους στην άσφαλτο κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν από την Αθήνα, εάν η κυβέρνηση δεν πάρει ξεκάθαρη θέση σε σχέση με τη λειτουργία των μεταλλείων.

«Είμαστε οι πραγματικοί κάτοικοι της Χαλκιδικής που έχουμε την τιμή να δουλεύουμε στα μεταλλεία. Ήρθαμε στην Αθήνα να διαδηλώσουμε για την ευημερία του τόπου μας, για τη συνέχιση της επένδυσης και θα μείνουμε όσο χρειαστεί» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Χατζής, πρόεδρος του σωματείου εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων Αγίας Βαρβάρας.
«Ζητάμε το μεροκάματό μας. Ο πρωθυπουργός πρέπει να δώσει την τελική απάντηση» τόνισε από την πλευρά του ο Νίκος Ζαγοράκης,πρόεδρος της κοινότητας Στρατωνίου και εργαζόμενος στα μεταλλεία. Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει εμπόλεμη ζώνη στη Χαλκιδική, καθώς, όπως είπε, οι αντιδράσεις προέρχονται από μία μικρή μειοψηφία κατοίκων, ενώ κάλεσε και αυτός την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ να ξεκαθαρίσει τη θέση της σε σχέση με το ζήτημα.

«Απ΄ τη στιγμή που έχει διασφαλιστεί η νομιμότητα της λειτουργίας των μεταλλείων, ο υπουργός ΠΑΠΕΝ πρέπει να διασφαλίσει την εργασία των πολιτών» δήλωσε ο Ηλίας Κοκκόλης, οργανωτικός γραμματέας του εργατικού κέντρου Αθήνας, σε ένδειξη συμπαράστασης υπέρ της μισθωτής εργασίας των διαδηλωτών.
Από τα τρία υποέργα μεταλλείων στη Χαλκιδική, σήμερα λειτουργεί μόνο το ένα, εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Μπάλας, πρόεδρος του επιστημονικού προσωπικού των μεταλλείων Κασσάνδρας «Αριστοτέλης», επισημαίνοντας ότι η περιβαλλοντική μελέτη της επένδυσης έχει εγκριθεί από επτά υπουργεία, ενώ έχει λάβει και θετική γνωμοδότηση από το ΣτΕ. «Η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί σε προεκλογικές υποσχέσεις. Δε συντρέχει κανένας λόγος για την παύση των εργασιών» υποστήριξε, καθώς, όπως είπε, το ΥΠΑΠΕΝ έχει άρει δύο άδειες απ΄ τα μεταλλεία στις Σκουριές.

Στη διαδήλωση έδωσε το παρών ο βουλευτής της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έτυχε μάλιστα θερμής υποδοχής. Ο κ. Γεωργιάδης λίγο μετά τις 12:30 έδωσε το παρών στη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Οι μεταλλωρύχοι χειροκρότησαν τον πρώην υπουργό και έσπευσαν να του μιλήσουν.
Ο κ. Γεωργιάδης, που σε ένδειξη συμπαράστασης στους διαδηλωτές φόρεσε και κράνος μεταλλωρύχου, ανέφερε ότι «είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του εργατικού κινήματος που κάποιοι λένε ότι ο αγώνας των εργαζομένων δεν είναι δίκαιος γιατί δεν συμπαθούν τον όποιο εργοδότη».
«Πρώτη φορά ακούω δήθεν αριστερούς να λένε "να χάσετε τη δουλειά σας γιατί εργάζεστε στον α ή στον β"», ανέφερε χαρακτηριστικά και προειδοποίησε: «Αυτό δεν πρόκειται να το αφήσουμε να συμβεί. Δεν υπάρχει περίπτωση να τους αφήσουμε να σας πετάξουν στον δρόμο, στην ανεργία».
Στο μεταξύ, συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία διοργανώνει, στις 6 το απόγευμα, η Επιτροπή Αλληλεγγύης στη Χαλκιδική (Αττικής) σε ένδειξη συμπαράστασης στους κατοίκους της Χαλκιδικής που ζητούν να σταματήσει η εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική.

Κυκλοφοριακά προβλήματα

Λόγω της μαζικότητας της συγκέντρωσης, κλειστή παρέμενε από νωρίς το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι η λεωφόρος Μεσογείων, από το ύψος του Πενταγώνου προς το κέντρο της Αθήνας, ενώ λόγω της πορείας λίγο μετα τις 2 το μεσημέρι έκλεισε η λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας, στο ρεύμα προς το κέντρο της Αθήνας. Σε όλους τους δρόμους που οδηγούν στο κέντρο της Αθήνας, επικρατεί κυκλοφοριακή συμφόρηση.
Επίκαιρη επερώτηση στη Βουλή

Για ανεύθυνες αποφάσεις εις βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος, των επενδύσεων και εκατοντάδων εργαζομένων στα Μεταλλεία Χαλκιδικής κατηγορούν την κυβέρνηση 27 βουλευτές της ΝΔ σε επερώτηση που κατέθεσαν σήμερα.

Οι βουλευτές, με επικεφαλής τον Γιώργο Βαγιωνά, αναφέρουν ότι «η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός εξακολουθούν να επιδίδονται σε ασκήσεις ρεβανσισμού στην επένδυση των Μεταλλείων Χαλκιδικής, αποσκοπώντας με τετελεσμένες αποφάσεις στην ακύρωσή της και αποθαρρύνοντας συλλήβδην, κατ΄ αυτόν τον τρόπο, το κλίμα προσέλκυσης επενδύσεων στη χώρα». Ταυτόχρονα καταγγέλλουν ότι «ενώ η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός ενεργούν ωσάν να φέρουν το μονοπώλιο της ευαισθησίας σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, ξεχνούν -ή επιλέγουν να προσποιούνται ότι δεν το γνωρίζουν- πως αν η Eldorado Gold αποχωρήσει από την επένδυση, όπως έχει προειδοποιήσει ότι θα κάνει με χρονικό ορίζοντα την 28η Απριλίου, τότε θα επέλθει η μέγιστη καταστροφή για το περιβάλλον». Επισημαίνουν δε στο σημείο αυτό ότι η περιοχή, μέσω της συγκεκριμένης επένδυσης, έχει επωφεληθεί με συγκεκριμένες δράσεις και έργα βελτίωσης της περιβαλλοντικής υποδομής, τα οποία αν αυτή τη στιγμή εγκαταλειφθούν χωρίς κανείς άλλος να εγγυηθεί τη συνέχιση της υλοποίησής τους, οι συνέπειες για το περιβάλλον θα είναι δραματικές



Πηγή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου