Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Αιχμές κατά της Χριστοδουλοπούλου άφησε ο Πανούσης


Αιχμές για τη συνολική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος άφησε ο Γιάννης Πανούσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι η νομοθεσία στηρίζεται στην είσοδο των μεταναστών στη χώρα, αλλά δεν υπάρχουν σχετικά στοιχεία για

αυτούς που την εγκαταλείπουν.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννης Πανούσης δήλωσε:

«Νομίζω ότι οι κινήσεις που γίνονται και σε επίπεδο Δήμων και σε επίπεδο Περιφερειών δημιουργούν την συνευθύνη. Δεν είναι δυνατόν να λύσεις αυτό το πρόβλημα μόνο μέσω της Ελλάδος. Θα λυθεί μέσω της Ευρώπης. Αλλά και ο  κεντρικός κρατικός μηχανισμός είναι πολύ δύσκολο να το λύσει χωρίς να έχει τη συνδρομή όλης της Περιφέρειας τουλάχιστον.

Θα ήταν μεγάλο λάθος να βλέπουμε εικόνες όπου όλοι να μαζεύονται στον Πειραιά, όλοι να μαζεύονται στην Αθήνα, 100.000 άνθρωποι που ψάχνουν να βρούνε τη μοίρα τους.

Θα πρέπει λοιπόν και η κατανομή να γίνεται αλλού και ένα περιορισμένο δικαίωμα εργασίας να δοθεί σε όσους μένουν 6 μήνες με αναβολή ώστε να νιώθουν χρήσιμοι και η αγροτική περιοχή να αναπτυχθεί για δουλειές που οι έλληνες δεν θέλουν να κάνουν και πολλά άλλα μέτρα.

Αλλά αυτό το οποίο συζητήθηκε ήτανε ποιους χώρους, με ποιους τρόπους η Περιφέρεια θα βοηθήσει και πως κυρίως δεν θα έχουμε αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες.

Υπάρχει ένα πρόβλημα εθνικής ασφάλειας που πρέπει να μελετηθεί κι υπάρχει ένα πρόβλημα κοινωνικής συνοχής που πρέπει να μελετηθεί. Ακούω τις διάφορες απόψεις ότι και να έρθουνε και ένα εκατομμύριο και δυο και τρεις δεν βλάπτει διότι είναι πονεμένοι άνθρωποι. Προφανώς είναι πονεμένοι άνθρωποι, αλλά όταν έχεις 9 εκατομμύρια έλληνες δεν μπορείς να έχεις 5 εκατομμύρια αλλοδαπούς. Έχεις πρόβλημα.

Όλα αυτά συζητήθηκαν. Ακούστηκαν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα και την άλλη βδομάδα νομίζω η κ. Χριστοδουλοπούλου, πιθανότατα και ο κ. Βούτσης, με μια εκπροσώπηση των Περιφερειαρχών, θα μιλήσουνε ειδικότερα για τα θέματα.

Το δικό μας το Υπουργείο κυρίως έχει να κάνει με φύλαξη. Πρέπει να δούμε ακριβώς τους ρόλους. Από ποια στιγμή τελειώνει το Λιμενικό που κάνει την έρευνα-διάσωση κι αναλαμβάνει η Αστυνομία που έχει το μηχανισμό. Γιατί ακόμα τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και βέβαια τα Κέντρα Ανοιχτής Φιλοξενίας δεν είναι έτοιμα, αλλά και έτοιμα να είναι ή όταν ετοιμαστούν θα πρέπει να δούμε τι συμβαίνει με τα θέματα της ασφάλειας. Άρα λοιπόν η Αστυνομία είναι παρούσα και στα νησιά και θα ενδυναμωθεί η παρουσία της. Και σε όλη αυτή τη μετάβαση από το νησί σε κάποια κέντρα υπάρχοντα η τα άλλα που θα δημιουργηθούν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε μάθει ότι κάποιοι φεύγουν από την Ελλάδα. Πώς φεύγουνε;

Γ. ΠΑΝΟΥΣΗΣ: Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Γιατί προφανώς όλη η νομοθεσία στηρίζεται στην είσοδο, πώς ελέγχεται η είσοδος.  Και προφανώς πώς μπορεί κανείς να προχωρήσει σε επαναπροώθηση αλλά δεν είναι δυνατόν ένα κράτος να λέει ότι δεν ξέρω την έξοδο.

Εντάξει όπως μπαίνουμε κρυφά μπορούν να βγούνε και κρυφά. Αλλά δεν είναι δυνατόν να έρχονται 100.000, να επαναπροωθούνται 10.000 και οι 90.000 να γίνονται αόρατοι. Θα πρέπει να ξέρουμε πού είναι αυτοί οι άνθρωποι.

Ήδη φτάνουμε σ’ ένα μεγάλο αριθμό, που έχουμε 500.000 περίπου νομιμοποιημένους και γύρω στους 300.000 άτυπους . Εάν κάθε χρόνο μπαίνουν άλλοι 100 θα έχουμε ένα πρόβλημα.

Κι επειδή οι καλύτερες προϋποθέσεις να δοθούνε από άποψη Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή στη συνάντηση του Ιουνίου,  παρά ταύτα είναι χρονοβόρες όλες αυτές οι προϋποθέσεις της κατανομής στην Ευρώπη, σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Άρα το πρόβλημα θα είναι καθημερινό. Δεν είναι το ανθρωπιστικό. Και συμφωνούμε όλοι  σ’ αυτό. Τι; Θα έρθουν άνθρωποι τους οποίους θα αφήσουμε να πνιγούνε, να βραχούνε, να αρρωστήσουνε;

Προς Θεού. Αυτό δεν συζητιέται. Αλλά όλη αυτή η αλυσίδα που φαίνεται να μην έχει στο μεσαίο κρίκο κοινωνική ένταξη μεγάλη επιτυχία, όπως ειπώθηκε και έρευνα να έχει γίνει για να δούμε πόσοι εντάσσονται τελικά. Όλη λοιπόν αυτή η αλυσίδα «μπαίνω και βγαίνω» πρέπει να ελεγχθεί από το κράτος και πρέπει αμέσως οι Περιφέρειες και οι Δήμοι να δώσουν τη στήριξή τους».


Πηγή : bloko.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου