Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Σόιμπλε: «Η νέα κυβέρνηση κατέστρεψε την πρόοδο της προηγούμενης»


«Η Ελλάδα είναι πηγάδι χωρίς πάτο, χωρίς να είναι ανταγωνιστική» τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά ότι κάποια ημέρα θα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική

«Κανείς δεν αναμένει λύση για την Ελλάδα στο επόμενο Eurogroup της 24ης Απριλίου», ξεκαθάρισε από την Ουάσιγκτον ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μιλώντας σε συνέδριο, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση.

Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει μεγαλύτερα προβλήματα από άλλες χώρες της Ευρωζώνης ενώ χαρακτήρισε υπερβολικά φιλόδοξο το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης.

Σύμφωνα με τον γερμανό πολιτικό το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά ότι κάποια ημέρα θα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική. «Η Ελλάδα είναι πηγάδι χωρίς πάτο, χωρίς να είναι ανταγωνιστική» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας έχει καταστρέψει όσα έχτισε η προηγούμενη, σχολίασε ακόμα ο γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ, είπε ο γερμανός αξιωματούχος, για να προσθέσει με νόημα ότι «η ΕΕ είναι ευθύνη όλων των μελών».

Για την ανάγκη μιας ισχυρής γερμανικής οικονομίας, έκανε λόγο, στη συνέχεια, ο Schaeuble, τονίζοντας ότι είναι προς όφελος όλης της Ευρώπης, η οποία παρά τις αντίθετες εκτιμήσεις αντιμετώπισε ικανοποιητικά την κρίση.

Πρόσθεσε, όμως, ότι η Ευρωζώνη δεν είναι σε θέση να παρουσιάσει τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης, σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ τόνισε ότι η ΕΚΤ είναι σε θέση «μόνο να αγοράζει χρόνο».

Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει όλα τα σενάρια για την Ελλάδα


Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε την ίδια ώρα ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές ανησυχούν για μία ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία ή έξοδο από την ευρωζώνη, λέγοντας πως φαίνεται ότι όλα τα σενάρια για τη χώρα έχουν ήδη «προεξοφληθεί».

«Δεν μπορείτε να δείτε καμία μετάδοση στις αγορές» δήλωσε ο κ. Schaeuble στο πλαίσιο εκδήλωσης στη Νέα Υόρκη.

«Αν κοιτάξετε την Ελλάδα δεν αποτελεί σημαντικό μέρος της οικονομίας της ευρωζώνης ως σύνολο. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες των χρηματοπιστωτικών αγορών μας λένε ότι οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει το οτιδήποτε θα συμβεί. Δεν μπορείτε να δείτε καμία μόλυνση».

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι κανείς δεν έχει καμία ιδέα πώς θα υπάρξει συμφωνία για το φιλόδοξο πρόγραμμα της Ελλάδας.

Νωρίτερα σήμερα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών χαρακτήρισε αδύνατη την καταβολή τμήματος της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα εντός του Απριλίου.

Όπως εξήγησε η εκπρόσωπος που δεν κατονομάζεται, την οποία επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η εκταμίευση της δόσης θα πρέπει να γίνει μόνο εξ ολοκλήρου και όχι τμηματικά.

Η ίδια πηγή υπογραμμίζει ότι ακόμα δεν έχει υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους πιστωτές της.

Παράλληλα, δεν κάνει κανένα σχόλιο για το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit, που θέλει το Βερολίνο να εξετάζει σχέδιο χρεοκοπίας της Ελλάδας εντός του ευρώ.

Ακόμη, τονίζει πως «κανείς στο Eurogroup δεν περιμένει ότι τα θέματα στήριξης της Ελλάδας θα λυθούν στη συνεδρίαση της 24ης Απριλίου».

«Διαπραγματευόμαστε με την Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Εάν υπάρχει μια λίστα μεταρρυθμίσεων, τότε το επόμενο βήμα είναι η λεγόμενη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement), για να γίνουν επίσημες αλλαγές στους όρους του προγράμματος βοήθειας. Αυτή είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και κανένας στο Eurogroup δεν περιμένει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 24 Απριλίου» εξηγεί.

«Όταν υπάρξει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει η εφαρμογή. Η Ελλάδα θα πρέπει να συμφωνήσει τους νόμους και σε κάποια στιγμή οι θεσμοί θα διενεργήσουν μια αξιολόγηση της υλοποίησης και μόνο σε αυτή τη βάση θα μπορεί να καταβληθεί η βοήθεια. Εάν κανείς έχει την εντύπωση ότι η βοήθεια μπορεί να καταβληθεί τον Απρίλιο, νομίζω ότι αυτό είναι λάθος» προσθέτει.



Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου