Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Βαλτιμόρη λόγω επεισοδίων


Απαγόρευση κυκλοφορίας θα επιβληθεί στη Βαλτιμόρη από σήμερα Τρίτη στις 22:00 (τοπική ώρα· 05:00 της Τετάρτης ώρα Ελλάδας) ως τις 05:00, ενώ η Εθνοφρουρά θα αναπτυχθεί εκεί αμέσως μόλις “είναι έτοιμη” μετά τις ταραχές οι οποίες συγκλόνισαν μέρος της πόλης χθες Δευτέρα, ανακοίνωσε η δήμαρχός της Στέφανι Ρόλινγκς-Μπλέικ.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας τίθεται σε ισχύ σε όλη την πόλη, για τους ενήλικους και τους ανήλικους συλλήβδην, εξαιρουμένων μόνο επειγόντων περιστατικών ιατρικής φύσης και μετακινήσεων ανθρώπων που πρέπει οπωσδήποτε να μεταβαίνουν στις εργασίες τους.

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των αρχών, τουλάχιστον 15 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στα χθεσινά βίαια επεισόδια στη Βαλτιμόρη. Η πόλη έγινε θέατρο νέων ταραχών χθες μετά την κηδεία ενός 25χρονου Αφροαμερικανού, του Φρέντι Γκρέι, ο οποίος απεβίωσε μετά τη σύλληψή του ενώ βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση.

Οι ταραχές στη Βαλτιμόρη χαρακτηρίζονται οι χειρότερες έπειτα από εκείνες στο Φέργκιουσον του Μιζούρι πέρυσι.

Νωρίτερα, ο κυβερνήτης του Μέριλαντ κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κινητοποιώντας την Εθνοφρουρά, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Πόλης έδινε μάχη για να σβήσει φωτιές που άναψαν διαδηλωτές και πλιατσικολόγοι.

Ταυτόχρονα το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN μεταδίδει ότι οχήματα και άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Βαλτιμόρης προσπαθούν να κατασβέσουν την πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει σε ένα νεόδμητο γηροκομείο στο ανατολικό τμήμα της πόλης.

Ο θάνατος του Γκρέι την 19η Απριλίου προκάλεσε νέα κατακραυγή για τη μεταχείριση των Αφροαμερικανών από την αστυνομία—που προστέθηκε στις διαδηλώσεις της περασμένης χρονιάς εξαιτίας των θανάτων άοπλων μαύρων ανδρών στο Φέργκιουσον, στη Νέα Υόρκη και αλλού.

Εκατοντάδες αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στους δρόμους και έκαναν χρήση ροπάλων και σπρέι πιπεριού εναντίον ταραχοποιών και προσώπων που λεηλάτησαν κάβες, πολυκαταστήματα και άλλες εμπορικές επιχειρήσεις.

Η νέα υπουργός Δικαιοσύνης Λορέτα Λιντς σε ανακοίνωσή της η οποία δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγο καταδίκασε τις “παράλογες πράξεις βίας” οι οποίες σημειώθηκαν χθες μετά την κηδεία ενός νεαρού Αφροαμερικανού ο οποίος πέθανε ενώ κρατείτο μετά τη σύλληψή του από την αστυνομία. Η Λιντς πρόσθεσε ότι το υπουργείο είναι έτοιμο να προσφέρει όποια βοήθεια του ζητηθεί.

“Καταδικάζω τις παράλογες πράξεις βίας από ορισμένα πρόσωπα στη Βαλτιμόρη οι οποίες είχαν αποτέλεσμα να τραυματιστούν άνδρες των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, να καταστραφούν περιουσίες και να διαταραχθεί η κοινωνική ειρήνη στην πόλη”, τόνισε στην ανακοίνωσή της η Λιντς, η οποία ορκίστηκε νωρίτερα χθες.

Η ίδια πρόσθεσε: “θα διαθέσω όλους τους πόρους του υπουργείου Δικαιοσύνης για την προστασία των ανθρώπων που απειλούνται, την έρευνα για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν και την εξασφάλιση του τέλους της βίας”.



Πηγή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου