Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Το πολιτικό αφήγημα που αναζητεί η Νέα Δημοκρατία



Ο Σαμαράς εμμένει σε πείσμα όσων θεωρούν ότι «δεν έχει πολιτικό μέλλον»

Ένα νέο πειστικό πολιτικό αφήγημα αναζητεί η ΝΔ ελπίζοντας σε σταδιακή ανάκαμψη, αν και κεντρικά της στελέχη παραδέχονται ευθέως, ότι «είναι πολύ δύσκολα», παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν για τη νέα κυβέρνηση, «να παραδεχθούν πολλοί ψηφοφόροι πώς είναι ‘‘κοψοχέρηδες’’». Η ηγετική ομάδα της ΝΔ δίπλα στον Αντώνη Σαμαρά και ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος επιμένουν ότι όλο και καθημερινά η αξιωματική αντιπολίτευση δικαιώνεται από τις εξελίξεις.

 Την ίδια στιγμή, οι «αντιφρονούντες», οι «αμφισβητίες» και οι «δελφίνοι» εκφράζουν αμφιβολίες για την στρατηγική της ΝΔ, τον πολιτικό λόγο που εκπέμπεται και εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο μπορεί το κόμμα να ανακτήσει ζωτικό πολιτικό χώρο.

 Απεναντίας από τη Συγγρού, οι επιτελείς της ΝΔ τονίζουν σε όλους τους τόνους ότι εάν κανείς δει προσεκτικά τις έλεγε το κόμμα προεκλογικά θα παραδεχθεί, εάν δεν έχει παρωπίδες, εμμονές και εμπάθεια, πως ήταν άκρως προφητικές οι διαπιστώσεις για τα μελλούμενα εάν τις εκλογές τις κέρδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, υπενθυμίζουν ένα τηλεοπτικό σποτ της ΝΔ που έδειχνε εικονικά πρωτοσέλιδα εφημερίδων για το τι θα συνέβαινε μήνα με τον μήνα.

 «Εμείς τα λέγαμε και αμαρτία ουκ έχομεν…» τονίζουν αν και παραδέχονται ότι το κόμμα δεν πείθει, ένα στοιχείο που το θεωρούν απολύτως φυσιολογικό στην παρούσα φάση που βρίσκεται η χώρα.

 «Η ηγεσία αδυνατεί να δει την πραγματικότητα κατάματα και να καταλάβει ότι η ΝΔ παραχωρεί ζωτικό πολιτικό χώρο σε άλλα κόμματα. Κινδυνεύουμε να ξεπεραστούμε από τις εξελίξεις» προειδοποιούν ουσιαστικά πολλά στελέχη που έχουν κοινές ανησυχίες, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νίκος Δένδιας, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Κώστας Τζαβάρας, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Γιώργος Βλάχος, ο Μάριος Σαλμάς, ο Κώστας Τσιάρας, ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, κ.α.

Οι επόμενες ημέρες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τη ΝΔ, στους κόλπους της οποίας εξελίσσονται πολλές παρασκηνιακές διαδικασίες, ενώ όπως αποκάλυψε «Το Βήμα της Κυριακής» η συλλογή υπογραφών από βουλευτές του κόμματος έχει ήδη ολοκληρωθεί και είναι θέμα ημερών να κατατεθεί δημόσια το κείμενο της λεγόμενης «εσωκομματικής αντιπολίτευσης».

 Εμμένει ο Σαμαράς

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε πείσμα όσων θεωρούν ότι «δεν έχει πολιτικό μέλλον» στην ηγεσία της ΝΔ, εμμένει και σήμερα το βράδυ θα παραχωρήσει την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη (Μέγκα, εκπομπή Οn line) σε μια προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα τόσο για τον ίδιο όσο και για το κόμμα του.

 Όμως ο μεγάλος «πονοκέφαλος» της σημερινής ηγετικής ομάδας είναι η εσωκομματική κριτική που ασκείται. Η λεγόμενη «εσωκομματική αντιπολίτευση» επιμένει ότι η ΝΔ είναι σε φάση επιδεινούμενης πολιτικής αποσύνθεσης και τονίζουν πως η αλλαγή σελίδας στο κόμμα σε όλα τα επίπεδα είναι μονόδρομος. «Η κοινωνική μας βάση θέλει μια σοβαρή και μαχητική κεντροδεξιά αντιπολίτευση με πειστικό λόγο και όχι μια λιπόψυχη δεξιά» τονίζουν.

 Ο κ. Σαμαράς αναμένεται το βράδυ να δώσει απαντήσεις σε όλα και για όλους και θα στείλει και εσωκομματικά μηνύματα, ενώ από την ηγετική ομάδα επιμένουν ότι όσοι διαφωνούν και έχουν το θάρρος πρέπει να βγουν ανοικτά στις προσυνδιασκέψεις που αρχίζουν το Σάββατο από την Πάτρα και να παρουσιάσουν το δικό τους πολιτικό αφήγημα.

Τα πρώτα του πυρά μετά από αρκετό καιρό έστρεψε στην ηγεσία της ΝΔ ο Ν. Δένδιας που είπε νόημα (τηλεόραση του Σταρ) ότι «ο Γεώργιος Ράλλης παραιτήθηκε μετά την μεγάλη ήττα του 1981», υποστήριξε ότι « η ΝΔ αντιμετωπίζει το αποτέλεσμα των εκλογών με συμπτώματα μετατραυματικού στρες» και εκτίμησε ότι θα επιβληθεί από τις συνθήκες τελικά να οδηγηθεί το κόμμα σε συνέδριο.

Σε αυτό το κλίμα έχει ενδιαφέρον ότι ο πρώην υπουργός και άλλοτε διευθυντής του γραφείου του κ. Σαμαρά και εκ των πιο πιστών υποστηρικτών του στην πρώτη φάση της προεδρίας του, ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος ζήτησε έκτακτο συνέδριο της ΝΔ ώστε να ανασυγκροτηθεί ιδεολογικά ενώ άφησε να εννοηθεί για τον Κώστα Καραμανλή πως πρέπει να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή λέγοντας πως «το πολιτικό κεφάλαιο Καραμανλής έχει αυγατίσει».


Ραβανός Αρης 

Πηγή : tovima.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου