Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Η ΕΕ δηλώνει έτοιμη να ξεκινήσει μία στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των "δουλέμπορων"


Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι «καλείται να ξεκινήσει αμέσως τις προετοιμασίες για μία ενδεχόμενη επιχείρηση ασφάλειας και άμυνας, σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο», ήτοι μια στρατιωτική επιχείρηση

Oι ηγέτες των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα συμμετάσχουν αύριο στην έκτακτη σύνοδο κορυφής με θέμα τη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη αναμένεται να αποφασίσουν σχετικά με το ενδεχόμενο να διεξαχθεί μία στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των διακινητών ανθρώπων στη Λιβύη- που είναι υπεύθυνοι για την πλέον πολύνεκρη τραγωδία με επίδοξους μετανάστες στη Μεσόγειο, σύμφωνα με το προσχέδιο της απόφασης.

Πρέπει «να αναλάβουμε συστηματικές προσπάθειες προκειμένου να αναγνωρίζουμε, να αιχμαλωτίζουμε και να καταστρέφουμε τα πλοία προτού τα χρησιμοποιήσουν οι διακινητές» επισημαίνεται στο έγγραφο, που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου σήμερα.

Η Ευρώπη οφείλει να δώσει μία σθεναρή απάντηση, που θα υπερβαίνει την ενίσχυση των μέσων θαλάσσιας επιτήρησης και την αλληλεγγύη σε ό,τι αφορά την υποδοχή των προσφύγων.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι «καλείται να ξεκινήσει αμέσως τις προετοιμασίες για μία ενδεχόμενη επιχείρηση ασφάλειας και άμυνας, σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο», ήτοι μια στρατιωτική επιχείρηση, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Πρόκειται για μία πρώτη στη μάχη εναντίον της παράνομης μετανάστευσης.

Οι πρώτες διαβουλεύσεις κατέδειξαν «μια πολιτική βούληση προκειμένου να σταλεί αυτό το ισχυρό μήνυμα» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης.

«Δε μπορούμε να είμαστε σοβαροί εάν δε λάβουμε υπόψη το αίτημα του Ματέο Ρέντσι» επιβεβαίωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ.

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης είχε ζητήσει να εξετασθεί το ενδεχόμενο να διεξάγονται «στοχευμένες επιχειρήσεων» εναντίον των διακινητών στη Λιβύη.
«Κανείς δε μιλάει για αποστολή χερσαίων στρατευμάτων» επιβεβαίωσε μία πηγή της ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι το θέμα μιας εξουσιοδότησης από τα ΗΕ «θα εξαρτηθεί από το εύρος της αποστολής».

«Δεν θα είναι ένας πόλεμος, θα πρόκειται για στοχευμένες ενέργειες».

Η «υλοποίηση, ωστόσο, θα χρειαστεί χρόνο» προειδοποίησαν οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες. «Θα πρέπει να προετοιμάσουμε επιχειρησιακά σχέδια, έπειτα να κινητοποιήσουμε τα στρατιωτικά μέσα» εξήγησαν.

Οι ειδικοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί. Η στρατιωτική επιχείρηση Atalante της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον των πειρατών στα ανοιχτά των ακτών της Σομαλίας είχε ξεκινήσει το 2008, ωστόσο οι πρώτες επιχειρήσεις εναντίον των πειρατικών πλοίων διεξήχθησαν το διάστημα 2011- 2012 υπενθύμισε χαρακτηριστικά ο Γάλλος ευρωβουλευτής Αρνό Ντανζάν.

Το προσχέδιο που έχει υποβληθεί στους Ευρωπαίους ηγέτες προβλέπει επίσης μέτρα προκειμένου να διεξάγονται επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του διάπλου των πλοίων που μεταφέρουν μετανάστες.

Προτείνεται επίσης να «διπλασιαστεί» από τα 3 στα 6 εκατομμύρια ευρώ ο μηνιαίος προϋπολογισμός για τη Frontex, τον ευρωπαϊκό οργανισμό για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών μελών της ΕΕ, με στόχο να ενισχυθούν τα μέσα που αφιερώνονται στις επιχειρήσεις Triton στην Ιταλία και Poseidon στην Ελλάδα προκειμένου να επιτρέψουν τη διεύρυνση των επιχειρήσεων επιτήρησης και διάσωσης.
Ο τρίτος πυλώνας του σχεδίου αφορά την υποδοχή των μεταναστών και των προσφύγων. Προτείνεται στα κράτη να υποδέχονται «τουλάχιστον 5000 πρόσωπα που θα έχουν λάβει το καθεστώς του πρόσφυγα» στο πλαίσιο ενός σχεδίου επανεγκατάστασης.



Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου