Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Φιάσκο με τα έγγραφα στους Σύρους πρόσφυγες



Αρχικώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι «στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούναι άσυλο» θα δίνονται άμεσα «νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα για να ταξιδέψουν στη χώρα προτίμησής τους», λίγη ώρα μετά το πήραν πίσω.

Ερωτήματα και απορίες που δημιουργούν την αίσθηση ότι η απόφαση της κυβέρνησης να χορηγηθούν στους Σύρους πρόσφυγες «τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα» που θα τους επιτρέπουν να ταξιδέψουν στη χώρα προτίμησής τους

Τρίωρη έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το επείγον μεταναστευτικό πρόβλημα της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης και, στη συνέχεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ανακοίνωσε τα μέτρα που λαμβάνει άμεσα η κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της εκτόνωσης του φαινομένου.

Στη σύσκεψη, όπως ανακοίνωσε ο κ. Σακελλαρίδης, αποφασίστηκε:

1. Η μεταφορά των νεοεισελθέντων από τα νησιά σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα και ο διαχωρισμός τους εκεί σε πρόσφυγες και σε μετανάστες.

2. Στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα όλα τα απαραίτητα έγγραφα.

3. Εγκρίθηκε σχέδιο για τη διαμόρφωση ειδικών χώρων διαμονής σε κλειστούς χώρους, σε καταυλισμούς αλλά και σε υπάρχουσες υποδομές όπου θα γίνονται και όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και θα τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

4. Εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αλλά και στη Σύνοδο των αρμόδιων Υπουργών η κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη και να υπάρξει αναλογικός καταμερισμός των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

«Το προσφυγικό ζήτημα είναι διεθνές και όχι ελληνικό. Απαιτεί σοβαρότητα, ψυχραιμία και πάνω από όλα ανθρωπιά. Αυτή την ώρα δεν νοούνται πολιτικά παιχνίδια και ανέξοδοι λαϊκισμοί με τις ανθρώπινες ζωές» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όπως τόνισε ο κ. Σακελλαρίδης, «το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξημένη ροή προσφύγων για λόγους που έχουν να κάνουν με τη διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση στη Συρία, αλλά και σε άλλες περιοχές. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι την ίδια ακριβώς περίοδο σημειώνεται έντονα αυξητική τάση εισροής προσφύγων και στην Ιταλία».

«Από τις πρώτες καταγραφές προκύπτει ότι το κίνητρο της συντριπτικής πλειοψηφίας αυτών των ανθρώπων δεν είναι τόσο η οικονομική ανέχεια, αλλά ο άμεσος κίνδυνος για τη ζωή τους» συμπλήρωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διυπουργική σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, συμμετείχαν οι:

- Βούτσης Νίκος, υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης,
- Πανούσης Γιάννης, αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη,
- Δρίτσας Θόδωρος, αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και
- Χριστοδουλοπούλου Τασία, αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Επίσης, συμμετείχαν οι κύριοι:

- Αθανασόπουλος Αθανάσιος, ναύαρχος Λιμενικού
- Πατρινός Νικόλαος, υπαρχηγός Β’ Λιμενικού και
- Καλογερόπουλος Αριστείδης, ειδικός σύμβουλος του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Σάλος από τη δήλωση Χριστοδουλοπούλου: «Δεν υπάρχουν μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας, απλά λιάζονται»

Νωρίτερα, σήμερα, η δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου, ότι «δεν υπάρχουν μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας. Απλά το πρωί λιάζονται», έδωσε το στίγμα με το οποίο η ίδια αντιμετωπίζει το θέμα των μεταναστών.

Όμως, η έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για το μεταναστευτικό, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, άφησε να γίνει αντιληπτό ότι για την κυβέρνηση το θέμα αποτελεί προτεραιότητα, καθώς οι μεταναστευτικές ροές στην Ελλάδα, ιδίως προσφύγων από τη Συρία, αυξάνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς.

Η κυρία Χριστοδουλοπούλου, μιλώντας στον Σκάι, τόνισε πως, κάνοντας η ίδια βόλτα μόνη της χθες στο κέντρο της Αθήνας, δεν είδε κανέναν μετανάστη στο δρόμο.

Ερωτηθείσα, δε, σε συνέντευξή της στο Mega, η κυρία Χριστοδολουπούλου επιχείρησε να υποβαθμίσει το πρόβλημα, υποστηρίζοντας ότι «δεν καραδοκούν τόσοι πολλοί (σ.σ. μετανάστες) να περάσουν στην Ελλάδα, αφού υπολογίζουμε να φτάσουν το πολύ τις 100.000 μέσα στο 2015».

«Δεν υπάρχουν πλέον μετανάστες. Όλοι όσοι εισέρχονται στη χώρα μας είναι πρόσφυγες» τόνισε επίσης η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. Απηύθυνε, μάλιστα, νουθεσίες προς τους δημοσιογράφους, λέγοντας: «Για να βοηθήσετε, να αρχίσετε να τους αποκαλείτε πρόσφυγες, γιατί, αν μιλάτε για μετανάστες ή λαθρομετανάστες, η ΕΕ δεν θα εγκρίνει κονδύλια».

Ωστόσο, η κυρία Χριστοδουλοπούλου δήλωσε πως η κυβέρνηση έχει εκπονήσει έκτακτο σχέδιο για τη διαχείριση του προβλήματος στα νησιά και σήμερα θα ανακοινώσει το σχέδιο για την Αττική και άλλες μεγάλες πόλεις.

Το σχέδιο της κυβέρνησης, όπως είπε, θα περιλαμβάνει τη δημιουργία στρατοπέδων και καταυλισμών στα νησιά, όπου θα καταγράφονται και τα στοιχεία των φιλοξενούμενων, ενώ στη συνέχεια θα δημιουργηθούν και μόνιμοι χώροι φιλοξενίας.

Ειδικότερα για το σχέδιο της κυβέρνησης είπε, μιλώντας στο Mega: «Εκπονούμε ένα έκτακτο σχέδιο εκτός από τα νησιά και για τις μεγάλες πόλεις, προκειμένου να οικοδομήσουμε έκτακτες δομές. Έχουμε κάνει έκκληση προς δήμους και περιφέρεια ό,τι χώρους διαθέσιμους έχουν να μας παραχωρήσουν -κτήρια και εκτάσεις-, για να προσθέσουμε εμείς σκηνές ή τουαλέτες. Αν δεν μας παραχωρήσουν, θα καταλήξουμε σε παλαιά στρατόπεδα, που δεν είναι σε χρήση. Θα είναι ανοιχτές αυτές οι δομές».

Με δηλώσεις της λίγη ώρα αργότερα στον ΑΝΤ1 η κυρία Χριστοδουλοπούλου είπε ότι οι παράνομοι μετανάστες «δεν γυρίζουν στους δρόμους, πρόκειται για πρόσφυγες πολέμου που έρχονται στη χώρα μας, επειδή τους κοροϊδεύουν οι δουλέμποροι ότι τους πηγαίνουν στην Ιταλία».

«Τους πρόσφυγες πολέμου είμαστε υποχρεωμένοι να τους υποδεχόμαστε και να τους προσφέρουμε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης» συμπλήρωσε η αναπληρώτρια υπουργός Μετανάστευσης.

Αβραμόπουλος: 7.000 μετανάστες τις τελευταίες ημέρες στις ευρωπαϊκές ακτές

Η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια δύσκολη μεταναστευτική χρονιά, ανέφερε σε ομιλία του στην Επιτροπή LIBE του Ευρωκοινοβουλίου ο Έλληνας Επίτροπος, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να αναλάβει το ρόλο που της αναλογεί, στηρίζοντας και βοηθώντας τα κράτη-μέλη, ιδιαιτέρως αυτά που πλήττονται περισσότερο και έχουν μεγαλύτερες ανάγκες».

Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ακόμη ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφερε πρόσφατα έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε ορισμένα κράτη-μέλη και είναι πρόθυμη να το επαναλάβει, εφόσον κριθεί αναγκαίο».

Επισήμανε ότι η Επιτροπή θα συμβάλει μέσω της Frontex στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, «όχι μόνο στην Ιταλία, αλλά και κατά μήκος των ελληνικών και βουλγαρικών συνόρων».

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι, τις τελευταίες μέρες, περίπου 7.000 μετανάστες έχουν φτάσει στις ιταλικές, ελληνικές και λοιπές ευρωπαϊκές ακτές, όπου στις περισσότερες επιχειρήσεις διάσωσης έχει εμπλακεί η Frontex.



Πηγή: protothema.gr 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου