Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Νέα επιτυχία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος : Αποτροπή αυτοκτονίας ανήλικης και εντοπισμός δύο εξαφανισμένων ανηλίκων



Μια 15χρονη που εκδήλωσε μέσω Διαδικτύου την πρόθεσή της να αυτοκτονήσει εντόπισε και απέτρεψε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο της Διεύθυνσης ενημερώθηκε το απόγευμα της Τρίτης από ανήλικο χρήστη του Διαδικτύου, μέσω της online διαδικασίας «Cyber Alert», ότι σε απευθείας συνομιλία που είχε με άλλη ανήλικη σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, η τελευταία εξέφρασε το ενδεχόμενο να δώσει τέλος στη ζωή της.

Ακολούθησε διαδικτυακή-αστυνομική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία της συγκεκριμένης ανήλικης και ενημερώθηκε το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, με στόχο τον άμεσο εντοπισμό της.

Η 15χρονη εντοπίστηκε τελικά στην ευρύτερη περιοχή από αστυνομικούς, που διασφάλισαν τη σωματική της ακεραιότητα.

Στο μεταξύ, δύο ανήλικες για τις οποίες είχε δηλωθεί η εξαφάνισή τους εντόπισε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Στην πρώτη περίπτωση, το «Cyber Alert» ενημερώθηκε στις 8 Απριλίου από Τμήμα Ασφαλείας της Αττικής ότι 15χρονη, κάτοχος λογαριασμού σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, είχε απομακρυνθεί από την προηγούμενη ημέρα από το σπίτι της προς άγνωστη κατεύθυνση και έκτοτε αγνοούνταν.

Στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προχώρησαν σε ψηφιακή έρευνα των στοιχείων και λοιπών δεδομένων που χρησιμοποιούσε η ανήλικη για την πρόσβασή της στο Διαδίκτυο και ταυτοποίησαν το σημείο διασύνδεσης σε προφίλ που χρησιμοποιούσε η 15χρονη σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, με αποτέλεσμα να εξακριβωθεί γεωγραφικά η περιοχή όπου κινούνταν.

Σε συνεργασία με αστυνομικούς του τοπικού Τμήματος Ασφαλείας της συγκεκριμένης περιοχής, η ανήλικη εντοπίστηκε εγκαίρως το ίδιο απόγευμα και παραδόθηκε στους γονείς της.

Στη δεύτερη περίπτωση, το «Cyber Alert» ενημερώθηκε επίσης στις 8 Απριλίου από άλλο Αστυνομικό Τμήμα της Αττικής, προκειμένου να συνδράμει στον εντοπισμό 14χρονης αλλοδαπής, κατόχου λογαριασμού σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία, όπως είχε καταγγελθεί από τους γονείς της, είχε φύγει από το σπίτι της την 1η Απριλίου για λόγους αναψυχής και έκτοτε αγνοούνταν. Και αυτή, ωστόσο, εντοπίστηκε μετά από διαδικτυακή έρευνα.

Και για τις τρεις αυτές υποθέσεις σχηματίστηκαν δικογραφίες, που θα υποβληθούν στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές.



Πηγή 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου