Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Κατώτερος των προσδοκιών ο Ολυμπιακός



Oι περισσότερες ποιοτικές επιλογές που διαθέτει η Μπαρτσελόνα έναντι του Ολυμπιακού έκριναν τον πρώτο αγώνα των πλέι οφ στη Βαρκελώνη, με τους Καταλανούς να φτάνουν με απόλυτη ασφάλεια στη νίκη (73-57), αξιοποιώντας και την κατώτερη των προσδοκιών απόδοση των «ερυθρολεύκων». Η αρνητική παράδοση του Ολυμπιακού στην έδρα της Μπαρτσελόνα συνεχίστηκε με την όγδοη ήττα του, αλλά αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι το «κλείσιμο» της «ψαλίδας» από τους γηπεδούχους στον δεύτερο αγώνα, αύριο, καθώς δείχνει ότι δεν είναι μεγάλη. Γιατί ηττήθηκε ο Ολυμπιακός;

Πρώτον, επειδή στην εξίσωση της σύγκρισης στην απόδοση των δύο αρχηγών, ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο ήταν σαφώς πιο έτοιμος από τον Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος είχε το «θέλω», αλλά όχι το «μπορώ». Ο Σπανούλης έπαιξε 11 λεπτά στην πρώτη εμφάνισή του, ύστερα από έναν μήνα, αλλά δεν έχει ξεπεράσει τον τραυματισμό του και η αισιόδοξη προσδοκία είναι να παρουσιασθεί καλύτερος, αύριο το απόγευμα. Η συνάρτηση της επιθετικής λειτουργίας του Ολυμπιακού από την απόδοση του Σπανούλη, είναι πολύ μεγάλη και υπάρχει ανεπαρκής αντικατάστασή του από τους Μάντζαρη και Σλούκα. Στον αντίποδα, ο Ναβάρο με τον διπλάσιο χρόνο συμμετοχής, σημείωσε 10 πόντους, ενώ η βασικότερη διαφορά είναι ότι οι συμπαίκτες του Ναβάρο γνωρίζουν πολύ καλά τον τρόπο για να τον καλύψουν επάξια, όταν βρίσκεται στον πάγκο.

Δεύτερον, γιατί ο Ολυμπιακός που έδειχνε να υστερεί αμυντικά και ιδιαίτερα στα ριμπάουντ, καθώς οι Καταλανοί κέρδισαν 44 εκ των οποίων 15 επιθετικά, έναντι 27, είχε μεγαλύτερα προβλήματα στην επίθεσή του. Ο «πήχυς» των 57 πόντων είναι ιδιαίτερα χαμηλός για τη διεκδίκηση της νίκης σε οποιαδήποτε εκτός έδρας παιχνίδι.

Η άμυνα της Μπαρτσελόνα δεν προκαλούσε τρόμο, αλλά οι παίκτες του Σφαιρόπουλου ήταν άστοχοι σε πολλά σουτ που επιχειρήθηκαν χωρίς πίεση. Η μεγαλύτερη ευθύνη βαραίνει τους έξι ξένους του Ολυμπιακού, καθώς οι Ντάρντεν, Λαφαγιέτ, Λοτζέσκι, Ντάνστον, Χάντερ και Πέτγουεϊ, είχαν συγκομιδή 29 πόντων, με χαμηλά ποσοστά ευστοχίας, ενώ ουδείς είχε διψήφιο αριθμό πόντων.

Με πρώτο σκόρερ τον ταλαντούχο Δημήτρη Αγραβάνη, οι πιθανότητες νίκης του Ολυμπιακού ήταν σαφώς ουτοπικές, καθώς τα πρώτα «βιολιά» του έμειναν στις... θήκες τους (6/22 τρίποντα) και παράλληλα οι τραυματισμοί τριών παικτών του (Σπανούλης, Χάντερ, Πέτγουεϊ) έχουν αποσυντονίσει την «ερυθρόλευκη» επίθεση.

Τρίτον, γιατί η Μπαρτσελόνα έχει ποιοτικότερο πάγκο από τον Ολυμπιακό, ο τεχνικός της Τσάβι Πασκουάλ μοιράζει χρόνο συμμετοχής και η ομαδική απόδοση παραμένει σταθερή και σε μια ταχύτητα ασφαλείας από τον αντίπαλό της. Ο Ολυμπιακός έκανε τέσσερις απόπειρες για να μειώσει τη διαφορά του σκορ, τα κατάφερε μέχρι τους εννέα, στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου (35-26), αλλά οι Καταλανοί δεν έχασαν τον έλεγχο του ρυθμού και στη συνέχεια αύξησαν την διαφορά στους 19 πόντους (61-42 στο 34΄).

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Ντόελμαν, Χεζόνια 5, Χουέρτας 3 (1), Αμπρίνες 6 (1), Ναβάρο 10 (2), Σατοράνσκι 9 (2), Πλάις 6, Τόμας 5, Ολεσον 5 (1), Λάμπε 8, Νάχμπαρ 10 (3), Τόμιτς 6.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Πέτγουεϊ 5 (1), Χάντερ 7, Ντάνστον 5, Σπανούλης 1, Παπαπέτρου 5 (1), Σλούκας 5, Πρίντεζης 4, Αγραβάνης 9 (1), Μάντζαρης 4 (1), Λαφαγέτ 5 (1), Ντάρντεν 2, Λοτζέσκι 5 (1).



Πηγή : kathimerini.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου