Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Μετά τον σάλο κωλοτούμπα με πιρουέτα Μάρδα: Τα βρήκαμε τα 400 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο - Ψάχνουμε 2,5 δισ. έως το τέλος Μαΐου



«Μαξιλάρι» η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου - Οι δανειστές εξεπλάγησαν από την απόφασή μας αυτή - Θέλουμε ρεζέρβες για το δυσχερέστερο σενάριο να μην υπάρξει αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων

Σε στροφή 180 μοιρών προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας μετά το σάλο που προκλήθηκε από τις πρωινές του δηλώσεις ότι λείπουν 400 εκατ. ευρώ για τους μισθούς και τις συντάξεις τον Απρίλιο.

Αφού πρώτα λίγο μετά τις 8 το πρωί  έλεγε ότι λείπουν έως και 400 εκατ. ευρώ για πληρωμή μισθών και συντάξεων, τρεις ώρες αργότερα ο Δημήτρης Μάρδας αποκάλυψε μιλώντας στο Star ότι σε συσκέψεις που ακολούθησαν βρέθηκαν τα χρήματα που έλειπαν αναφέροντας ότι «επικοινώνησαν μαζί μας ασφαλιστικά ταμεία και μας είπαν ότι θα καταθέσουν 400 εκατ. ευρώ στην Τράπεζας της Ελλάδας».

«Υπάρχουν ασφαλιστικά ταμεία που μας έστειλαν μήνυμα ότι έχουν την πρόθεση να καταθέσουν κάποια χρήματα στην Tράπεζα της Ελλάδας. Το ποσό αυτό που θα δώσουν μπορεί και να είναι παραπάνω από αυτό που χρειαζόμαστε».

Ο κ. Μάρδας όμως αποκάλυψε και ένα δεύτερο σχέδιο για την συγκέντρωση ποσού 2,5 δισ. ευρώ έως το τέλος Μαΐου «για το δυσχερέστερο σενάριο να μην υπάρξει κατάληξη στις διαπραγματεύσεις».

Όσον αφορά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τον εσωτερικό δανεισμό από φορείς όπως οι δήμοι και οι περιφέρειες ο κ. Μάρδας απηύθυνε έκκληση στους δημάρχους να αναθεωρήσουν «αλλά σε κάθε περίπτωση έχουμε και άλλους πόρους».

Ακόμα ο κύριος Μάρδας ενημέρωσε ότι το χρονικό όριο για τα «δανεικά» από φορείς και οργανισμούς είναι τρεις μήνες, όπως «φαίνεται μέσα από την διαδικασία». Πρόσθεσε πάντως πως δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει στην ΠΝΠ το χρονικό όριο αυτής της διαδικασίας καθώς, όπως τόνισε, εάν οι Δήμοι περάσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος θα μπορούν να τα πάρουν οποιαδήποτε στιγμή, να τα πάρουν εντός ολίγων ημερών.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα της εφημερίδας "Ημερησία" σχετικά με την προτροπή της Τράπεζας της Ελλάδος και προς τα ασφαλιστικά ταμεία να μεταφέρουν διαθέσιμα στον ειδικό λογαριασμό ο κ. Μάρδας υπογράμμισε πως η εθελοντική μεταφορά των χρημάτων ισχύει αλλά η κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο η μεταφορά να μετατραπεί σε υποχρεωτική.

Αναφερόμενος στις σφοδρές αντιδράσεις, με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπος κατά τις συνεδριάσεις των δημάρχων και των περιφερειαρχών, ο κύριος Μάρδας ανέφερε: «Οι δήμοι επιμένουν να θέλουν τα χρήματά τους στις εμπορικές τράπεζες από την Τράπεζα της Ελλάδος και δεν καταλαβαίνω γιατί». Τόνισε πως μετά από τη χθεσινή ενημέρωση των δημάρχων δεν χρειάζονται περισσότερες εξηγήσεις για το θέμα και τόνισε ότι πως σε αυτή την περίπτωση «μπερδεύονται τα πολιτικά με τα πρακτικά ζητήματα», υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν ζητά κάτι υπερβολικό. «Δεν ζητάμε να μας δώσουν χρήματα που χρησιμοποιούν αλλά από το περίσευμά τους αντί να τα έχουν διάσπαρτα σε εμπορικές τράπεζες» συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα γίνει εάν κάποιος δήμαρχος αρνηθεί να δώσει τα χρήματα είπε πως όταν παραβαίνει κάποιος τον νόμο υπάρχουν επιπτώσεις, ενώ πρόσθεσε ότι μόνο οι δήμαρχοι μπορούν να γνωρίζουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα αλλά θα ελεγχθούν για το έαν κατέθεσαν τα πραγματικά τους πλεονάσματα.

Ερωτηθείς αν η συγκέντρωση των αποθεματικών σε έναν λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδας ήταν αίτημα των Θεσμών ο κ. Μάρδας είπε, μιλώντας στο Star, ότι «αυτό στο συγκεκριμένο χρόνο δεν μας το ζήτησαν αλλά εξεπλάγησαν όταν τους το είπαμε και μας είπαν ότι έπρεπε να μας το είχατε πει πριν». Πρόσθεσε, δε, ότι «για το παρελθόν ξέρω ότι είχαν υπάρξει προφορικές συζητήσεις για τέτοιο αίτημα να μεταφερθούν χρήματα στο ΤτΕ χωρίς επιτόκιο αλλά δεν ξέρω αν υπήρξε κάπου γραμμένο αυτό».


Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου