Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Συρία: Πάνω από 3.500 παιδιά εγκλωβισμένα στον καταυλισμό του Γιαρμούκ



Σκηνικό απόλυτης καταστροφής

Εικόνες απόγνωσης μεταφέρουν οι άμαχοι και οι εκπρόσωποι διεθνών οργανώσεων - Χωρίς τροφή, νερό και φάρμακα οι πρόσφυγες

Τη στιγμή που η κατάσταση στον καταυλισμό των Παλαιστίνιων προσφύγων στο Γιαρμούκ της Συρίας επιδεινώνεται ημέρα με την ημέρα, συγκλονίζουν οι πληροφορίες που ταξιδεύουν από το σημείο για τα θύματα των συγκρούσεων ανάμεσα στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και τις συριακές δυνάμεις.

Όπως αναφέρουν διεθνή δίκτυα, λοιπόν, μετά τα αποτρόπαια εγκλήματα των ανδρών του ΙΚ, οι οποίοι αποκεφάλισαν τουλάχιστον τέσσερις πρόσφυγες, ένα κορίτσι μόλις 12 ετών έπεσε νεκρό από τα πυρά ελεύθερου σκοπευτή.

Το 12χρονο παιδί, το οποίο οι κάτοικοι του καταυλισμού χαρακτήρισαν χαρούμενο και χαμογελαστό που λάτρευε τη μουσική, σκοτώθηκε ενώ βρισκόταν έξω από το σπίτι του, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει γνωστές περαιτέρω λεπτομέρειες.

Την ίδια στιγμή, η συριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να εξοπλίσει παλαιστινιακές οργανώσεις ώστε να ενισχύσουν τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Δαμασκό.

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητά πρόσβαση για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις στην περιοχή, ώστε να προσφέρουν τροφή, νερό και φάρμακα στους εγκλωβισμένους πρόσφυγες, ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται στους 18.000.

Βέβαια, προ ημερών διεθνή δίκτυα ανέφεραν πως τουλάχιστον 400 είναι οι οικογένειες -περίπου 2.000 άνθρωποι- που έχουν καταφέρει να φύγουν από τον καταυλισμό με προορισμό την περιοχή Ζαχίρα, στην οποία κυριαρχεί ο συριακός στρατός.

Όσοι παραμένουν στο Γιαρμούκ, ωστόσο, περιγράφουν με τον πιο ζοφερό τρόπο την κατάσταση που επικρατεί.

«Είχα συνηθίσει να χαρακτηρίζω τον καταυλισμό “μεγάλη φυλακή”. Τώρα είναι διαφορετικά, είναι πολύ χειρότερα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ένας άνδρας από το εσωτερικό του καταυλισμού.

«Ένας νεαρός άνδρας δίπλα στο σπίτι μου, σκοτώθηκε από εκρηκτικό μηχανισμό. Τον μαζέψαμε σε κομμάτια», είπε χαρακτηριστικά ο άνδρας.

Όλα αυτά, ενώ πολλοί είναι οι γιατροί που έχουν φύγει από τον καταυλισμό, με τους διασώστες να αναλαμβάνουν τους τραυματίες.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, Πιερ Κραχενμπουλ, χαρακτήρισε την κατάσταση «απελπιστική», επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή οι άμαχοι του Γιαρμούκ ανησυχούν μόνο για την επιβίωσή τους.

Όσο για την τύχη των παιδιών, ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Save The Children, Καρλ Σκέμπρι, τόνισε πως «από την καταστροφή δεν υπάρχει διέξοδος», συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για μία «απελπιστική κατάσταση».

Σε συνέντευξή του με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Aki-Adnkronos, ο Σκέμπρι δήλωσε πως τουλάχιστον τρεις είναι οι εργαζόμενοι ανθρωπιστικών οργανώσεων που έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ συμπλήρωσε πως υπάρχουν και αγνοούμενοι.

Ο εκπρόσωπος τόνισε: «Υπάρχουν πάνω από 3.500 παιδιά που έχουν εγκλωβιστεί στον καταυλισμό του Γιαρμούκ, πέρα από χιλιάδες ηλικιωμένους και αμάχους που βιώνουν επί δύο χρόνια μία πολύ δύσκολη κατάσταση, ενώ η τροφή και το νερό αρχίζουν να ελαττώνονται».



Πηγή : protothema.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου